• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Аз до преди 2 години ползвах основно RUBICON. За 25 години нямам повредена такава. От близо две години основната ми отвертка е една електрическа (Li-ion) на PARKSIDE като купувам най-различни битове. Последно от Али-то си взех комплект PH2 с най-различни дължини. Оказаха се учудващо здрави. Понеже ползвам и електрически (230v) винтоверт пак на PARKSIDE с директен монтаж на битове (сваляема глава), ползвам същите битове. Имам стотици различни битове, но честно най-ми харесват тези китайци и една кутийка пак на PARKSIDE къси хромирани.
valentino76bs - майстор
вт яну 27, 2026 6:42 ammika написа:
пон яну 26, 2026 11:48 pmhidrazin написа:
:? И къде ги използвате тези динамометрични отвертки дето са до към 5-6 Nm ? :shock:
Използвам ги при монтажа на цялата апаратура в таблото.
Като примери АП iC60N до 25А включително се затягат с 2,0 Nm, а от 32А до 63А с 3,5 Nm, товаров прекъсвач iSW 20A - 1,2 Nm, светлинен индикато iIL - 1,0 Nm, модулен контактор iCT 25A - 0,8 Nm и т.н.
Също така спазвам и посоченият от производителите на таблата момент на затягане на заземителната и нулевите шини.
Брее перфекционисти...
Ръката с годините ми е станала динамометричен ключ... :)
Стягам яко но не брутално...превърти ли нещо сменям марката.
Baлepu - специалист
Вероятно си пробвал да донатегнеш стягано с динамометричен ключ и всичко е било (брутално) хлабаво :?:
mika - специалист
Всъщност целта на динамометричните инструменти е да се премахне човешкият фактор - натрупаният с годините професионализъм :wink:
Всички сме се нагледали на хлабави връзки или премазани до неузнаваемост кабели.
Някои колеги даже се рекламират с иновативни решения:

" Изработваме нулевите проводници на твърда връзка, спойка. По този начин премахваме клемореда от комплекта на самото табло, защото от там идват проблемите в новоизградените табла. Доверете се на опита!"
:shock:
mika - специалист
Да, тези глупости също.
Аман от опит!
hidrazin - майстор
Доста учудващо за мен ама тук се събрахте бая…
Бая от типа по-католик от папата:shock:

То по тая тема може да се пише много.
Особено пък като усетих неразбирането КОГА и КЪДЕ се използват динамометрични отвертки.
(Разбира се говоря за малкия диапазон до към 5-6 Nm.)

:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Избор на динамометрична отвертка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: