Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Ами да смени и кабела от фурната. Оригиналния с щепсела да го запази, както му предложиха. Вкичко ще е на твърда връзка. Нема Ваго нема Маго :-D
prasse - специалист
ср фев 18, 2026 8:56 ambatkoce написа:
Направих три връзки с еднакви, едножилни проводници - клема Ваго 221, усукана връзка 3 сантиметра, и същата усукана връзка, но запоена до половината.
Най добре се представи запоената връзка, следвана от Ваго и най-зле беше усуканата връзка. За съжаление изгубих листчето с резултатите и не мога да посоча конкретни числа.
Не става ясно в какво се състои тестът. Какво и с какво мериш, каква е опитната постановка?
Мислиш ли, че резултатите ще са същите след примерно 1 година активна работа при различните връзки, загряване - изстиване и т.н.? Особено при запоената връзка...
batkoce - специалист
чет фев 19, 2026 12:21 amprasse написа:
Не става ясно в какво се състои тестът. Какво и с какво мериш, каква е опитната постановка?
Мислиш ли, че резултатите ще са същите след примерно 1 година активна работа при различните връзки, загряване - изстиване и т.н.? Особено при запоената връзка...
Пускам еднакъв ток през трите връзки и измервам напрежението върху връзката. След като токът е еднакъв и волтметърът е един и същ за трите връзки, разликата в падовете на напрежение върху връзките ще ни даде достатъчно информация за качеството им. Не мисля, че с годините резултатите ще останат същите. Лично не съм правил толкова продължителен експеримент. Преди доста време попаднах на клип, описващ подобен експеримент. Авторът беше оставил проби от различни връзки за една година. При запоената връзка не се видя практическа разлика. Другите бяха усуквания, кербовки, някакви клеми и други и при всички успя да измери някакви по-лоши резултати. Все пак резултатите не бяха такива, че да обяви някоя от пробите за негодна.
valentino76bs - майстор
Няма кой да се заиграва с това запояване.Ако си правиш нещо за себе си малко може но по голям обем изключено.
Усукването ще държи, разбира се като се направи както трябва.3 см са малко поне 5 ,6 см.
MamaMy - майстор
Нямам нищо против спайката. Не ме засяга пряко нито в работата ми, нито лично. Моята както и хиляди други инсталации са само на усукване. Въпроса е в друго. Колко разклонителни кутии има в едно жилище? 20, 30? Слагам ги средно по 3 клеми на кутия. Значи става дума за 100 Ваго клеми. По 1 евро грубо прави 100€. За такава смешна икономия на фона на цената на инсталацията големи спорове се извиват по форумите. Щом се твърди, че тези клеми са задължителни, не е ли по-добре да се доверим на производители и проектанти? За икономисване на време гарантирам. Времето за усукване и изолация съвсем не е малко. Другото е възможността за многократно разкачване и закачване на дадена връзка. Това е много важно при издирване на проблеми. Е, защо ритаме тогава срещу клемите?
valentino76bs - майстор
Съгласен!
Ритат щото практикуват и се учат предимно от соц мрежи сега и един да пръдне там и другите се ....

Тема "Връзване на котлони и печка за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: