• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
КЕВР: Ниското напрежение не завишава сметките за ток
:?
За всички уреди ли е така :?
Примерно котлон с нагревател. Теоретично казано ще готвите с по-малка мощност, по дълго време и електромера ще отчете същото количество електроенергия.
Да ама дали е така и с този прост пример :?
Беше разискван подобен казус във форума, но не успях да го открия.
На практика обаче докато грее котлона съдинката, то те се и охлаждат, като загряват околното пространство. При некво ниско напрежение загряването за готвене ще стане толкова незначително, че готвенето ще е невъзможно, но потребената енергия си е потребена - "На гладно", но потребена :x

А то пак "Совите не са това което са":
Ниско напрежение не може да се отрази на показанията на електромерите, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски по време на изслушване в парламента относно повишените сметки за ток и множеството подадени жалби за това в последните месеци. Изслушването е по искане на „Възраждане“.
Джурканилистическа Ентерпретация :rolleyes: :-D
Младеновски не обяснява за сметките, а за показанията. А защо показанията са се увеличили - мъгла. :roll:

Ниското напрежение се компенсира от някои уреди с увеличен ток на консумация. Увеличения ток ще причини повече разсейки на енергия по проводниците, което пък е причина за по-голяма консумация на енергия :? Или иначе изказано - ниското напрежение намалява КПД-то.
Изразходваната енергия си е изразходвана, но ползата се компенсира с повече разход на енергия и те така - високи сметки за ток :roll:
Разни теории :rolleyes:

На практика в сметките, до които имам достъп няма фрапантни увеличения.

Имам спомени някога в миналото за грешка в отчет на абонат в цифра на десетохилядните. Сметката беше фрапантна. Живущите първо ме потърсиха, показаха стари фактури и видяхме грешката в отчета. Подадоха жалба в ЕРП и получиха още по фрапантен отговор - първо да си платят фактурата и после ЕРП ще разследва случая. Е не платиха и останаха без ток, по спомени повече от месеци така.

Пак преди 3 години комшии се оплакаха от висока сметка за ток. Проверих отчети по фактури с тези на електромера - точно. Предположих - утечка. Проверих тока при всички изключени уреди - няма консумация. Но в една от стаите имаше следи от мокро, наводнено от горния етаж и вече засъхнало. А преди доста лета, га бях ученик падаше АП-то от късо по кабела в навлажнена мазилка. В участък 20-30 см кабелът беше с разтопена изолация.

Ако се разровя по архивите, ще намеря година, в която от ЕРП-то си бяха дали почвка от преди Коледа и така декемврийската сметка от към 20-то число прелетя в януарската сметка и тогава пак имаше доста ужилени от по-високи месечни сметки, вкл. и аз. Но във фактурите беше упоменат срока на отчитане. А който не гледа данните във фактурите, а само парите :?
Репортажижи, статии пари, пари и нема данни за електроенергия. :?

Та от що ли са високите сметки за ток :?
miroki - майстор
Началото на седмицата казаха, че вдигнали цената преди 3 месеца с начало сега. Капан за кабинета. Сега се отрекоха. Не били вдигали цената. То има ли някой който знае какво става в това правителство?
Baлepu - специалист
kozl, ако ниското напрежение вдига сметката за консумирана енергия, мислиш ли, че щяха стандартно да вдигнат напрежението?
За мен причината е прозаична, но неудобна и си мълчат. Инкасаторите минават, когато си решат. В повечето случаи пишат "на база". В края на годината са ги сръчкали да отчетат реални показания и много абонати са се оказали "на минус". Т.е. в предни месеци са им писани по по-малко киловати. Един вид - направено е мълчаливо изравняване на показанията. Това официално е незаконно, но пък е и недоказуемо. Затова пък "случайно" се случва всеки път в края на годината.
Лично съм имал обратния проблем. Случайно бях забелязал, че съм напред с киловатите за около два месеца. Запънах се и ходих да се разправям, че няма да плащам докато не се нулира разликата. Не можело :x Трябвало да си платя цялото последно "предадено" показание и в следващите месеци да пращам по малко. След луда кавга и обещание да ги направя телевизионни герои, се оказа, че можело :evil:
DundyTheCroc - майстор
При нас официалното оправдание е, че инкасаторите не били имали достъп до електромерите и писал "на база". Как се формира базата никой не знае, ама височка ми се струва.
lyubohar - майстор
То и за парно и вода смятат на база.Например изтекъл ми срока за смяна на водомера.Без да ми кажат сметнали на база 6 човека,че живеели.Никога в този апартамент не са живеели 6 човека.
На парното-на база миналата година имаха да ми връщат 700лв.От началото на отоплителния сезон вече са останали половината!
А никой не живее там постоянно.
Та техните бази не са нашите!
Сигурно и с тока е така!Те могат да прибират предварително,но не могат да проверят преди да платиш!
kozl - майстор
пет мар 06, 2026 11:03 amBaлepu написа:
kozl, ако ниското напрежение вдига сметката за консумирана енергия, мислиш ли, че щяха стандартно да вдигнат напрежението?
За мен причината е прозаична, но неудобна и си мълчат. Инкасаторите минават, когато си решат. В повечето случаи пишат "на база". В края на годината са ги сръчкали да отчетат реални показания и много абонати са се оказали "на минус". Т.е. в предни месеци са им писани по по-малко киловати. Един вид - направено е мълчаливо изравняване на показанията. Това официално е незаконно, но пък е и недоказуемо. Затова пък "случайно" се случва всеки път в края на годината.
Лично съм имал обратния проблем. Случайно бях забелязал, че съм напред с киловатите за около два месеца. Запънах се и ходих да се разправям, че няма да плащам докато не се нулира разликата. Не можело :x Трябвало да си платя цялото последно "предадено" показание и в следващите месеци да пращам по малко. След луда кавга и обещание да ги направя телевизионни герои, се оказа, че можело :evil:
Да Софийска вода, Топлофикация с топлите счетита, сега може би и ЕРП - база и изравняване.
Напоследък отчитането навсякъде куца. Най-много на Софийската вода. И като мине изравняването и офисите на водата се препълнили от изумени :shock: клиенти :-D
Що па и ЕРП-то да не е така :?
То имаше и гаф с Топлофикация от надвишени базови смнетки в края на сезона. Хем топло навън, хем скъпо отоплението. Минаха проверки и всичко - точ. И аз потвърждавам, че енергията отговаряше на сметките, но базите бяха "дефектни" и накрая Топлофикацията имаше да взема, а клиентите да дават и :x . После "поправиха" базите", така че Топлофикацията да има да връща и тогава клиентите [-(
:weedman:
Отчитането е масов проблем, въпреки напредъка на техническите средства.

Тва за базите в ЕРП (ЧЕЗ) съм го минал преди години на обект в София.
Зимата идват от ЕРП-то и режат кабела преди електромера и оставят обекта без ток, обаче отчетите си се трупат всеки месец, па фирмата плати за 2 месеца след спряното захранване.
Подадох възражение в ЧЕЗ със снимки от срязания кабел и неотчитащ електромер със залепен стикер, че електрозахранването е прекъснато на дата ....
След има повече от 6 месеца върнаха сумата по платената надписана енергия.
kozl - майстор
пет мар 06, 2026 11:08 amDundyTheCroc написа:
При нас официалното оправдание е, че инкасаторите не били имали достъп до електромерите и писал "на база". Как се формира базата никой не знае, ама височка ми се струва.
Е то в случая на "високите сметки" е била ниска базата и височко изравняването :wink:
VLADO66 - майстор
Отдавна се монтират дистанционни електромери и си ги отчитат така.Поне на село при мен е така.Кат не си платиш тока и бам, го спират от майната си.Превеждаш им парите и след половин час го пускат.Нищо не им пречи и да гласят показанията пи същия начин.
kozl - майстор
пет мар 06, 2026 12:14 pmlyubohar написа:
То и за парно и вода смятат на база.Например изтекъл ми срока за смяна на водомера.Без да ми кажат сметнали на база 6 човека,че живеели.Никога в този апартамент не са живеели 6 човека.
На парното-на база миналата година имаха да ми връщат 700лв.От началото на отоплителния сезон вече са останали половината!
А никой не живее там постоянно.
Та техните бази не са нашите!
Като следя в наша сграда и не мога да повярвам, че СВ е нацакала някого за водомери с изтекла давност. Обаче след като са ти писали база за 6 човека би следвало да им се изиска пълен отчет на баланса при разпределение на вода по Общ водомер. Защото обема на твоя базов отчет ще намали обема на вода за разпределение по Общ водомер. Да ама аз имам съмнение дали ще е така :? И чудя се защо да си създават разправия с теб, като те си събират парите за вода по Общ водомер :? Освен ако съмнението ми си е точно така :sad:
Явно имате по-отговорен отчетник :? Написал е протокол. Има писмен документ, следва реакция :?
Има разни бази.
Наказателни - като тази за водомерите.
Прогнозни - като изчислени по разни формули на база предходни отчети.
При парното нещата са най-фрапантни, когато има промяна в условията на отопление, а периодът на употреба на базите е 12 месеца. Но със заявление, подпиосано от у-тел ЕС, и двама съседи може да се промени базата, ако примерно има промяна в обитаването, свързана с промяна на отоплението.
У нас от години няма промяна и като изключа едни 2-3 години с дефектни базови формули, а сумите плащане/връщане към Топлофикация не са ми фрапантни.
Но случва се да се настанят в апартамент наематели, като предния отопл.сезон апартамента бил празен. Плащат малки бази за отопление, накрая на сезона се изнасят и изравнителната сметка кацва с цялата си тежест на собственика :shock:

Да отчетите куцат и външно и вътрешно :weedman:
kozl - майстор
пет мар 06, 2026 12:41 pmVLADO66 написа:
Отдавна се монтират дистанционни електромери и си ги отчитат така.Поне на село при мен е така.Кат не си платиш тока и бам, го спират от майната си.Превеждаш им парите и след половин час го пускат.Нищо не им пречи и да гласят показанията пи същия начин.
Съгласен за ДО :thumbs:

За малко село - стаа, за гоуемо село - не стаа :-D
Тука при нас (в Софето) нема такива елмери. Минават отчетници и имам спомени, че правят снимки освен да нанасят отчети.
Съвсем скоро отчетничка ме помоли за съседния вход да и отключа помещението с електромерите. Бравата беше повредена - поправих я, щото там са с профи домоуправител и #-o
Аз преди години бях се захванал със СВ, обаче сградата с 2 входа и съседите с профи у-тел ЕС и съдействие 5%.
Не става. Водомеът е общ за двата входа и трябва пълно съдействие. Освен това в сградата има и заподозрени и доказано виновни поне за мен за миш, маша в отчетите :-D

Имаш ли достъп до електромера? Само ти може да им попречиш, но трябв да си "отчетник".

И все пак VLADO66 доволен съм, че се появи отново във форума, въпреки глождещото ми съмнение, че "Совите не са това което са" :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Високи сметки за тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: