• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

имам нужда от помощ. Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство, като ключовете са 3 бр. и лампите са 3 бр.
На схемата на апартамента имам озаглавени лампи "кл.8", като имам кл. 8.1, кл. 8.2, кл. 8.3. На кл. 8.1 имам символ кръгче с линия и накрая 3 линийки, което е ключ с 3 копчета. Там имам фаза, а да другите два кабела нищо. На кл. 8.2 имам 4 кабела като няма нищо там нито фаза нито нула. На схемата има два девиаторни знака единия нормално отворен, другия нормално затворен. На кл. 8.3 имам 3 кабела без нула и фаза. Тук отново имам знак за девиаторен ключ. Прилагам част от скицата. Изображение

Благодаря за помощта!
пон апр 27, 2026 5:39 pmMonsterOOD написа:
Здравейте,

имам нужда от помощ. Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство, като ключовете са 3 бр. и лампите са 3 бр.
На схемата на апартамента имам озаглавени лампи "кл.8", като имам кл. 8.1, кл. 8.2, кл. 8.3. На кл. 8.1 имам символ кръгче с линия и накрая 3 линийки, което е ключ с 3 копчета. Там имам фаза, а да другите два кабела нищо. На кл. 8.2 имам 4 кабела като няма нищо там нито фаза нито нула. На схемата има два девиаторни знака единия нормално отворен, другия нормално затворен. На кл. 8.3 имам 3 кабела без нула и фаза. Тук отново имам знак за девиаторен ключ. Прилагам част от скицата. Изображение

https://drive.google.com/file/d/1HHLvNr ... sp=sharing

Благодаря за помощта!
kozl - майстор
Конзолата в която има 4 проводника предполагам е за кръстат ключ, а за другите конзоли са девиаторни ключове. това според твоите описания къде има фаза.
Търси чертеж - легенда. Там са описани обозначенията използвани в чертежите.

ПП.
Сега погледнах подобен чертеж и е със съшите символи:
8.1 - девиаторен ключ.
8.2 - кръстат ключ
8.3 - девиаторен ключ
Първата схема, която ми извади търсачката от инертнета от тук:
Baлepu - специалист
Схемата ...
По описанието ти - kozl логично ти е отговорил. Би трябвало да е така. Имаш ли мултицет (веригопроверител)? Да се свържем на "лични".
hidrazin - майстор
Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство,
Още с това й е ясно че нищо не ти предстои.
Предстои ама на някой друг - дето има поне малко образование и познания. По електротехника, както и поне средно образование.
Що реши че това е твоя работа? :shock:
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Разсъжденията ти за това кое къде е по конзолите на ключовете трябва да изключат нулата. В схемата по конзолите на ключовете няма и не трябва да има 'нула' (поне според сегашните изисквания). Работата и е да комутира фазата. 'Нулата' след разклонителната кутия трябва да отива към осветителните тела..
Козл ти каза кой ключ къде е. На теб като за начало ти е необходимо да разбереш в коя конзола и по кой проводник постъпва фазата. Цветове могат да те подведат.
ESPACE - майстор
Преди няколко години един приятел прави ремонт на къщата си на село. Има два девиатора на различните етажи, които палят две лампи по стълбището между тях. Откачил ги смело, направил ремонта и после връзва нашия по метода проба-грешка. Общо са на две места по три проводника, как няма да ги уцели. Мъчил се няколко часа, ходил нагоре-надолу по стълбите и се отказал. Викнал някакъв комшия, бил бивш енергетик. И там след известно време на чудене и мъчене въпросния заключил, че някой кабел бил прекъснат. Та накрая ми се обажда моя човек, отивам аз с идеята че ще е нещо закучено. Измерих, вързах за 10мин, лампите светят, гаснат. На моя приятел му падна ченето. Как да му обясня колко проста работа беше?
kozl - майстор
При MonsterOOD според описанието му предполагам няма нула в конзолите.
Но аз попаднах на нула в конзола с 4 проводника, която беше означена за кръстат, а всъщност беше за смарт девиатор и за това имаше нула и фаза.
Е направих едно късо :xplode: , защото се доверих на чертежа.
пон апр 27, 2026 10:28 pmhidrazin написа:
Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство,
Още с това й е ясно че нищо не ти предстои.
Предстои ама на някой друг - дето има поне малко образование и познания. По електротехника, както и поне средно образование.
Що реши че това е твоя работа? :shock:
:partyman:
Мерси за корекцията и градивната критика от твоя страна. Хубаво е малко да се замислиш като пишеш такива неща, без да ме познаваш! Благодаря ти все пак, бъди жив и здрава!
zz_stefanov - майстор
Козл, прав си че смарт ключовете с нула до тях объркват нещата. То тогава може и да объркаш и къде е кръстатия ключ.
Тея схеми не отразяват това.
  • 1
  • 2

Тема "Помогнете с разчитането на скема за девиаторни ключове за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: