Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
чет май 07, 2026 8:41 amvalentino76bs написа:
И това с изчисляването кой го прави....никой! Всичко е пунта Мара!
Нямам идея, но все пак да отбележа:
Попадал съм на проект, в които имаше указания за автоматичните предпазители - крива и комутационна способност .
Пък ако не беше този проект, аз едва ли щях да знам какво е комутационна способност на АП. :roll:
valentino76bs - майстор
чет май 07, 2026 10:17 amprasse написа:
Единствено, целта е да не ти пада главният, но добре, щом казваш, дай тогава да видим "другите" причини. Ако не търсиш селективно изключване, то каква ти е ползата от предпазител крива В в апартаментното табло?
И си прав за "изчисленията" - няма такива...
Той главния ако е C може да си пада въпреки ,че си сложил крива Б на съответния кръг при късо .....пак казвам с тези автомати да постигнеш селективност е Божа работа...
Ами ползата е ,че при ниски токове на късо и голям импеданс крива C съответно със зададения номинал може въобще да не изключи(или да изключи когато е късно вече) там е проблема!
Ще ти разкажа случай.....
Мерим импеданса в един от най големите строителни хипермаркети в града и няколко контакта които са на м@йната си не влизат в норми с C16 . Съответно няма затваряне на очи и измислени истории точно тук, щото и това се е случвало...и се дава предписание за смяна на автоматите с крива Б ....няма да ти кажа какъв панаир се вдигна от милионерите за 5 лева.
valentino76bs - майстор
чет май 07, 2026 1:09 pmkozl написа:
чет май 07, 2026 8:41 amvalentino76bs написа:
И това с изчисляването кой го прави....никой! Всичко е пунта Мара!
Нямам идея, но все пак да отбележа:
Попадал съм на проект, в които имаше указания за автоматичните предпазители - крива и комутационна способност .
Пък ако не беше този проект, аз едва ли щях да знам какво е комутационна способност на АП. :roll:
И как го създадоха тоя проект ? Той още сграда няма нищо няма не са мерили а чак и сметки направили.... :-D
Това може но се дава най доброто с най добрите критерии...
Щото и 4500 може и 6000 може и 10000 може ....ама цената става нагоре тва е проблема.А и като най ниската ще свърши работа за какво да се дават излишни пари?
prasse - специалист
съб май 09, 2026 11:16 amvalentino76bs написа:
Ами ползата е ,че при ниски токове на късо и голям импеданс крива C съответно със зададения номинал може въобще да не изключи(или да изключи когато е късно вече) там е проблема!
ОК, съгласен!
iliya_i - майстор
Тъй като тук става дума за инсталация в жилище, аз да ви попитам:
Колко често се случват къси съединения в жилищата Ви?

Ако е веднъж на 5 - 10 години, то мисля, че се изключването едновременно на 2 - 3 бушона едновременно се преживява лесно.
Ако Ви се случва доста по-често, Центрове за психично здраве има във всички областни градове. А има и 12 големи психиатрични болници.
kozl - майстор
съб май 09, 2026 3:07 pmiliya_i написа:
Нямам статистика, ще е по спомени за период от 20 г.
Някъде в началото. Съпругата искаше картина - точно в-у трасето ка кабелите. Не можах да откажа и тряс. И после как се закачва картина цял ден #-o
Съдомиялната направи късо. Няколко пъти, защото късото беше от дългите и докато разбера защо пада башона :-D
И скоро пак се случи ей така. Е не ми се брои колко пъти бегах до ГЕТ, ама неколко :-D
Обобщено - рядко ми се случва :roll:
Но нали съм у-тел ЕС, средно по 2 пъти месечно ме търсят комшии за ключ от ГЕТ, да си го вдигат АП-то :-D
iliya_i - майстор
Както се вижда от твоята статистика, крива В е помогнала в 1/3 от случаите. Или в един случай за 20 години.
съб май 09, 2026 4:13 pmkozl написа:
Обобщено - рядко ми се случва :roll:
Но нали съм у-тел ЕС, средно по 2 пъти месечно ме търсят комшии за ключ от ГЕТ, да си го вдигат АП-то :-D
В етажната собственост обитавана от мен бушоните в главното табло си имат отделен капак, който не заключваме. Останалата част е заключена от ЕРП-то и няма достъп. Ама щом сте решили да имате дежурен по табло .... :-D
valentino76bs - майстор
съб май 09, 2026 3:07 pmiliya_i написа:

Ако е веднъж на 5 - 10 години, то мисля, че се изключването едновременно на 2 - 3 бушона едновременно се преживява лесно.
Ако Ви се случва доста по-често, Центрове за психично здраве има във всички областни градове. А има и 12 големи психиатрични болници.
Осведомен си обаче къде какво има :-D :-D .....

Тема "Смяна на апартаметно табло с размери на старото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: