• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
пон авг 31, 2026 10:58 amgogo7777 написа:
Приятел е купил апартамент в София. Ще му прави основен ремонт. Къде да забие коловете...
Най-близкият кол вероятно ще е в електромерното табло на сградата. Разделянето на PE и N може да стане в неговото апартаментно табло. Ако много се страхува, че нещо няма да е както трябва, да наеме проектант. То така е и по закон. Проектантът всичко ще опише и ще се подпише...

Сега пък може да възникне друга опасност - да попаднем на некадърен проектант :? Ко ши прайм тогава? :rolleyes:
Virtex - майстор
пон авг 31, 2026 10:19 amhidrazin написа:
За солари на покрива ти трябва мълниезащита със собствено и отделно от това на мрежата заземяване.
Започва се от 3 кола и после ако не излезе се добавят още.
Соларите имат предвиден отделен заземителен проводник.
Въпроса остава - мога ли да ползвам на енергото за соларите, този за къщата или не.
Да разбирам ли, че за соларите им трябва отделно заземяване и ще трябва да слагам независимо от дали ползвам на енергото или не.
Lux Æterna - специалист
По-добре е да са разделени мълниезащитата и защитното заземяване. Това, че някъде ги обединяват е компромис. А обединяването ако не е изпълнено както трябва (иска се пространство) и става двоен компромис. Друг въпрос е, че трябват вертикални мълниеприемници. Ако се надявате панелите да оцелеят след директен удар от мълния сте в голяма заблуда.

Поздрави
mika - специалист
пон авг 31, 2026 12:36 pmLux Æterna написа:
По-добре е да са разделени мълниезащитата и защитното заземяване. Това, че някъде ги обединяват е компромис.
Според мен е точно обратното.
Lux Æterna - специалист
:-D Теб не са те гърмяли светкавици, затова говориш така!

Поздрави
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: