• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
Ок де! Колко слабо светят?На батерии пак ли са така ?Интензитета трябва да е един и същ.Без значение от какъв източник на ток.
Lyuben_K - напреднал
Направих един сравнителет тест на светодиодни крушки и такива с нажежаема жичка. Ето и резултатите:

обикновена зелена крушка 40W и светодиодна зелена 2,5W (44LED)
Изображение

зелена крушка с рефлектор 40W и светодиодна зелена 2,5W (44LED)
Изображение

червена с рефлектор 40W и светодиодна /насочена/ синя 0,5W (12LED)
Изображение

Мислех, че съм качил повече снимки, но явно са останали на служебния ми компютър.

Светодиодните крушки вече се доближават по яркост до тези с нажежаема жичка. Схемата с малки разлики е същата като посочената в тази тема.

В скоро време мисля да правя подобен сравнителен тест и с бели крушки. Сега имах под ръка само от цветните :-D
понеже не ми се разглеждаше цялата тема защото нямах време. Може ли някой да ми каже на колко V е равен един светодиод ???
Последна промяна от LG_VR на нед мар 01, 2009 2:37 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
LG_VR написа:
понеже не ми се разглеждаше цялата тема защото нямах време. Може ли някой да ми каже на колко V е равен?
Може, разбира се - ти само попитай както трябва :razz: :lol:
plamenpanajotov - специалист
Вчера бях на илиенци и вече братята китайци продават вече луни с 36 светодиода а имаше и нови лунички и с енергоспестяващи лампи от 5вата в един кръгъл корпус като на дезиодорант капачката никелиран страхотно свети
SuB^ZerO - специалист
Това за което говориш луничката със светодиоди струва 5,35лв и наистина свети много добре.
ELEMENTAL имам 1 въпрос можеш ли да ми кажеш къде точно да намеря сините светодиоди (прерових сайтовете които си дал но не мога да ги намеря) и на каква цена са благодаря.
ELEMENTAL - специалист
Как да няма?Погледни пак и този път гледай къде се появява думичката BLUE.

Прикачен файл

blue.jpg
blue.jpg (49.29 KиБ) Видяна 6776 пъти
Petyr - специалист
Някой правил ли е осветление за кола с ценер?
Попаднах на следната схема:
Изображение

И се зачудих дали не може да се направи нещо подобно, което да подържа стабилно напрежение за три броя мощни светодиода подобни на този:
Изображение

Закупих си ги от maxlight.eu , с американски диоди, с идея да ги правя на дневни светлини на каляската. Но погрешка получих модела за екстериорно осветление, а не за кола, което е проектирано за - или ~ 14-36V захранване.
И сега като ги тествах на 12.5 V харчат около 2W, вместо 4. Понеже не ми се занимава с куриери до Горна Оряховица. Се чудя дали да не сложа едно по-мощно съпротивление. Или да разгледам варианта с ценер. А сега чета че имало и LED-драйвери, който били точно с цел да ограничават напрежението към диодите, като нямат почти никаква загуба, за разлика от ресистора и светят абсолютно еднакво при напрежение в доста широки граници.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: