Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sandio2007 - напреднал
Последният действащ в сила нормативен акт е ввпросната\\\"наредбичка\\\" за вврзване на гащите,ако обврнете внимание тя е най близо до ISO-то ввпреки,че допуска\\\"погребани\\\" инсталации с \\\"мостови проводници \\\" и др.Иначе свм чувал ,че на открито ставало и с бодлива тел.
Някои \\\"домoрасли\\\" специалисти са го правили.Само ,че на мен ми се е случвало да се подписвам под проектите си ,а и да давам техничска експертиза за свда.Уверявам ви,че не е ввпрос на \\\"майсторски мераци\\\".
Гледам добра дискусия се е заформила :wink:
Сега колеги нека споделя и моите разсъждения.
Опита ми с предишно жилище е такъв:
всички тези консуматори с изключение на бойлера и радиатора в спалнята са работили и продължават да работят свързани по следния начин:
-радиаторите - към контакти на съответната стая...сечение на пров.2,5кв. АП.20А
-фурна-3,4КW+пералня 2,2КW (това все пак са максимални стойности)- сечение 4кв.мм.АП 25А
-керамичен плот 2 котлона (2,4КW + 1,2KW) + аспиратор 200-300W - сечение 4кв.мм.АП 25А
-хладилник+контакти кухня-2,5кв. АП.20А
-главен 50А
...
това беше завареното положение като мое дело е смяната на таблото с ново със АП-та със стойности каквито си бяха преди.
Всичко това си работи безгрижно вече 8 години без каквито и да било проблеми и без да изключват предпазители имайки предвид
доста големия коефициент на едновременност който постига жената...
Също така често се случва към контакти освен въпросния радиатор 2,5 КW да се включва и ютия 2КW,кана за затопляне на вода 2КW...пак не е имало никакъв проблем.

Разликата със сегашния случай е че сега знаем че ще се отопляваме с тези радиатори(а преди просто ги купих и ги включих в контактите)и се опитвам да избегна евентуално претоварване на системата.

Мога да подходя по 2 начина - да включа радиатори към контакти-стандартна ситуация(и изпитана) или да предвидя отделни кръгове за контакти и отделни за радиатори - не ме притеснява пускането на кабели,но ще стане прекалено ако всеки кръг трабва да се защити с ДТЗ,както май го изисква правилника.

Относно фурната и плота - ще ги разделя по подобен начин както до сега,напр.
-фурна+миялна - max. 4,6КW - 3х4кв.АП. 25А.
-плот +аспиратор - max. 4KW - 3х4кв.АП. 25А.

Не става въпрос за спестяване на средства и материали,но все пак трябва да взема оптималния вариант.

Колко и какви ДТЗ да предвидя?

За селективностите въобще не се бях замислял...ако правилно съм разбрал при АП-та крива С се слага главен крива В.

Още нещо - кабела който ще ползвам е мостов,начина на полагане-под мазилка,нещо не виждам такъв вариант в таблиците,гледам само положени в тръби..

Благодаря на всички за изказаните мнения.
Милен - майстор
Именно инсталациите с мостов проводник ги погребват дърводелците които коват с пирони. Мостовия проводник не е измислен в България и се произвежда по цял свят виж за справка проводници NYIFY/NYIF произведени по немски стандарти. При съответното безхаберие можеш да прецакаш инсталация с какъвто и да е проводник. То си зависи от мастора, и после има работа за книжните плъхове да пишат съдебни експертизи.
С тези ти разбирания за натоварване на проводниците не знам да ли имаш работа да правиш проекти, много голямо презапасяване слагаш и излишно ускъпяваш инсталацията.

п.п. Виж си клавиатурата "ъ" излиза като "в" :wink:
Милен - майстор
А това е към автора на темата>

По нагоре колегата В.Петров много хубаво го каза че икономията е мизерия и липса на удоволствие в последствие от необходимоста от съобразяване с кабели и предпазители.

Днешните уреди не са като едновремешните да надживеят инсталацията :) След някоя година като си смениш печката с по-нова и по-мощна например няма да можеш да я използваш пълноценно.

Токовите кръгове си ги разделяй както намериш за добре, то си е твоя работа. ДТЗ та за по евтино може да сложиш по една на няколко кръга като приемаш заложеното така неудобство.

Не е вярно това което си писал за кривите В и С. Слагай си в таблото с крива С (изключва при късо 5-10 пъти номиналния ток) Главния също трябва да е такъв. Крива В (3-5 пъти номиналния ток) е по подходяща за консуматори само с нагреватели например.
sandio2007 - напреднал
Спирам да споря!Всеки има правото да прави всякакви глупости и задвлжението да отговаря за тях,когато се наложи!!Още повече,че този форум не ангажира никого и по никаквв начин.Сввет е хубаво нещо ,но последното решение взима питащият!Господ да ни е на помощ и светата майка троица!!Апропо-ДТЗ-то е задвлжително само за \\\"мокри \\\" помещеия и ввн6ни контакти!Подчертавам контакти ,а не уреди с фиксирана ел.врвзка!
sandio2007 - напреднал
Наистина имам проблем с клавиатурата,не знам как да го изпиша проклетото преди превода?!
rulom - модератор
sandio2007 написа:
Наистина имам проблем с клавиатурата,не знам как да го изпиша проклетото преди превода?!
Пиши го Y, за да излиза Ъ :wink:
Пр. slYnce-слънце
sandio2007 - напреднал
Тъкмо ще пробвам!Я май стана!Мерси!!
sandio2007 - напреднал
По повод на заварено положение и дали нещата могат да работят ,така или иначе.Всичко може!!Само ,че утре ако стане пожар или някои умре-застрахователните компании не плащат ,или отиваш на съд заради некоректното изпълнение!!

Тема "Разделяне на токови кръгове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: