Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velas - специалист
Задължително си сложи висококачествено FTР. Ако по коаксиалния кабел ще върви кабелна, задължително ще трябва да отидеш на RG6/112 (112 оплетки), за да няма шумове и разсейки. Все пак кабелджиите са способни на велики дела и пак могат да ти скапят сигнала по FTP-то.
aifos - напреднал
Мисля, че не трябвада се притесняваш от това двата кабела ,че 2-та кабела ще са в една тръба.В блоковете ,където са вътрешно изградени мрежите нали кабелите са в една и съща тръба...
dragozow - майстор
ProE написа:
За оптични ще му мисля когато му дойде времето :). Тогава може би ще се мъча да ги изтеглям, но аз се интересувам сега какви кабели да положа.
Времето е дошло, аз от година имам оптичен кабел вкъщи. Такъв не можеш да положиш сам, трябва да няма много чупки защото има затихвания. Положи си един FTP/UTP кабел. Помисли и за безжично решение.
milenmi - напреднал
Слагай колега UTP задължително да е медно а не от онез алуминиевите .
За Коаксиалите немога да взема отношение.
Мисли в переспектива и наистина си остави някакъв вариянт за оптика.
Колегата беше споменал нещо за чупките и затихването по оптичните кабели и доколкото знам едното няма общо с другото.
Затихването в оптичните кабели се внася единствено от разстояние заварки и пач корди.
2v6 - майстор
kha написа:
2v6 написа:
ProE написа:
Здравейте,
Понеже тези дни искам да си полагам кабели за интернет и TV в стените на целия апартамент моля за препоръки на модели и видове кабели. Смятам да ги сложа заедно в гофре D16 или D20, но предполагам, че ако се наложи много трудно ще се подменят поради многото чупки, затова ми се ще да сложа нещо по-качествено.
При мен веднъш се получи следната "авария" - кабелната и мрежовия кабел ги сложих в едно гофре и резултата беше, че мрежата не работеше :?
Препоръчвам ти отделни гофрета и мрежовия кабел да е FTP (екраниран).
Точно с този въпрос влязох във форума - дали ще се вкарам в ядове ако сложа кабелите за телевизия и интернет в една тръба? Ти установи ли реалната причина за твоя проблем?
...

Установих, че телевизионния кабел пречи на мрежовия.
zoro1 - специалист
Идеята за преченето идва от захранванията на активните компоненти на ЛАН мрежите.Използват се бекъп кабелите и по тях се пуска постоянно или пороменливо напражение в порядъка на 40 до 90 волта.Повечето захранвания са импулсни,нефилтрирани и не екранирани ,при преминаването на кабел за кабелна с по малък брой оплетка ,а също и нарущена такава или в близост до кабелен усилвател ,в тях се 'набива" вискочата честота от импулсното и на телевизора се появяват смущения.
За сателитна антена си пусни до вяка стая отделен кабел,който да води до южен изглед.Пусни и един мрежови кабел от всяка точка ./Идеята е да ползваш т.н кард шеринг:плащаш само за една карта /1 абонамент / и чрез кард шеринга гледаш на колко то си искаш ТВ,като не зависи какво гледаш на "мастер" приемника!/
2v6 - майстор
zoro1 написа:
Идеята за преченето идва от захранванията на активните компоненти на ЛАН мрежите.Използват се бекъп кабелите и по тях се пуска постоянно или пороменливо напражение в порядъка на 40 до 90 волта.Повечето захранвания са импулсни,нефилтрирани и не екранирани ,при преминаването на кабел за кабелна с по малък брой оплетка ,а също и нарущена такава или в близост до кабелен усилвател ,в тях се 'набива" вискочата честота от импулсното и на телевизора се появяват смущения.
...
При мен телевизора си работеше нормално.
Мрежовия кабел тръгваше от рутер, без захранване вътре.
Не работеше LAN мрежата, когато двата кабела бяха в едно гофре :idea:
zmeios - специалист
По-спокойно със високотехнологичните съвети бе колеги - човек ще каже, че совалката ще управлявате с тия кабели!

Значи правиш така.

Слагаш обикновен UTP кабел и сносен коаксиален кабел в една и съща гофрета. После замазваш гофретата. Няма никакви специални изисквания, освен да не правиш супер много чупки в кабелите.

Изкарваш ги на 'разпределителна' кутия близо до входа на жилището (където очакваш, че ще влиза 'външния' свят). Аз последния път ползвах възможно най-евтината кутия за бушони, без карантията разбира се.

Вярно е, че понякога инет кабелите смущават какво ли не (не само кабелната тв; виждал съм и проблем със СОТ, пуснат по същите кабели). Това почти никога няма общо със самата локална мрежа; проблема е в захранването, което провайдърите пускат по свободните чифтове от utp кабела. (затова и се учудвам на v-образния колега горе, който казва че е имал смущения, без кабелите му да са излизали от апартамента)

Купуваш си един малък суич за 15 долара и го слагаш в разпределителната кутия, заедно с изводите на LAN-а. Предвиждаш и контакт, където да пъхнеш адапторчето, както и някакви процепи за охлаждане. Обичайната консумация на такъв суич, заедно със загубите в захранващата тухличка, е под 10 вата.

Винаги препоръчвам слагане на суич заради няколко причини:
1) Ако идва паразитно захранване от провайдъра по допълнителен чифт, то _спира_ до суича, а не продължава из цялата ти къща
2) Имаш си безплатна жична локална мрежа в къщата - свързваш си всичките три ПЦ-та на домакинството :) :) и си свиркаш. Особено гот е, ако като мен вместо dvd плеър имаш media pc и искаш да си пускаш филми от кой да е хард диск из къщата
3) Като стане страшно мазало с някоя светкавица при буря, най-много да 'светне' суича. Хвърляш и слагаш нов за 15 долара. Иначе може да се наложи да хвърлиш цялото ПЦ :(

Според мен, при настоящите цени на суичовете и тяхната надеждност, ако човек изобщо е решил да дупчи стени вкъщи и да полага кабели, няма разумна причина да НЕ сложи суич и мини-LAN.

...

Иначе, ако говорим за професионални, сериозни решения, отговора се казва структурно окабеляване. Обаче според мен не си струва високата цена. Плюс това, обещанието 'ще става и за бъдещи технологии' е именно това - едно голо обещание. Един прост пример: по повечето структурни системи, полагани преди 15-тина години, и струващи (още тогава) $$$$$$, не може посмъртно да пуснеш гигабитов етернет. Решението? Нов канал в стената, гигабитов кабел и кримпване, и си в играта. Цялото удоволствие (заедно с надницата на шпакловчика) е по-евтино от две терминални кутии за структурно.
zoro1 - специалист
A за светкавици ВАДИШ кабела! суича може и да не ти помогне/имам суич и рутер и дъно ъъъ т.е. вече нямам...:( / НАй-добре си пусни гофре,щото има доставчици дето пускат оптика до самия комп-е те тогава не те брига гръмотевицата при усложие ,че имаш читова заземление и UPS!Някой беше препоръчал това -и аз съм съгласена 100 процента,по ефтиния вариант е да замажеш FTP и читава коксиалка директно в стената,като преди това провери всички чифтове дали са ОК.Повечето доставчици пускат нет през входната врата,ако искат да го пуснат от някое дърво или стълб ..бих ти препоръчал да се замислиш малко за това колко често ще имаш нет.Може на входната врата да монираш кутия,в която да влиза гофре от вертикалния щтранг в коридора и от нехо по едно ФТП до 2-3 стаи.
Изображение
В дясно център е оптичния преобразувател в ляво рутера ,което също е добра алтернатива ,но само за нета ,оптиката е бялото влакънце дето отива нагоре.

Тема "Препоръка за кабели за интернет и TV" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: