Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stevebradata - специалист
lz1wvm това което се вижда ба снимката от дясно е BSC и то си се захранва от сънлайта той работи на 48 в постоянно напрежение тези неща които казваш с вентилаторите които се виждат са токоизправителите те са 4 на брой с още 2 резервни гнезда за още те едновременно зареждат батериите и подават напрежение към товара напрежението което измерих на батериите в този режим беше около 12 волта някъде :-D сега лед почивните дни най- вероятно ще се тръгне да се проверяват :?
Petyr - специалист
lz1wvm написа:
...Забелязал съм че при заряд на 13,8 волта на стендбай за около 3-4 години акумолаторите се издухват.Изключение прави SSB от които няма проблеми за сега.За Sunlight и Paradox вече регулираме напрежение на дозаряд 13,5-13,6 волта(тогава издържат по-вече).Преди около 15 години ползвахме немски акумолатори dryfit с които при 13,8 волта нямаше проблем.Дори имаме още от тях които се ползват още.
Поздрави
Ето табличка за поддържащо напрежение на различните типове акумулатори при температура 26°С:

Wet Standard (Sb/Sb) - 13,2V
Wet Low Maintenance (Sb/Ca) - 13,1V
Wet "Maintenance Free" (Ca/Ca) - 13.1V
Absorbed Glass Mat [AGM] (Ca/Ca) VRLA - 13.6V
Gel Cell (Ca/Ca) VRLA - 13,2V или 13,8V

А ето и с колко да се променя напрежението при различна температура:

Прикачен файл

charge-temp.JPG
charge-temp.JPG (38.54 KиБ) Видяна 4059 пъти
Petyr - специалист
stevebradata написа:
lz1wvm това което се вижда ба снимката от дясно е BSC и то си се захранва от сънлайта той работи на 48 в постоянно напрежение тези неща които казваш с вентилаторите които се виждат са токоизправителите те са 4 на брой с още 2 резервни гнезда за още те едновременно зареждат батериите и подават напрежение към товара напрежението което измерих на батериите в този режим беше около 12 волта някъде :-D сега лед почивните дни най- вероятно ще се тръгне да се проверяват :?
Един такъв токоизправител с каква мощност е?
трябва да погледна после и ще ви кажа каква е мощността на изправителя :)
hygro - майстор
Определено те съветвам да спазваш подзарядното напрежение, препоръчано от производителя. Дори малки отклонения правят голяма беля. В началото на 90-те години Зоненшайн се опита да експлоатира OPzV на 2,23V/клетка за постигане на съвместимост с OPzS, но резултатът бе катастрофа и трябваше да се откажат - преминаха на 2,25V...

Типовете с по-концентриран електролит пък работят например при 2,3V.

Както по-ниските, така и по-високите напрежения са вредни. Много важно - напрежението при стенд-бай трябва да се коригира при отклонения от номиналната температура. Дори ±5°C, ако се задържат по-продължително време, ще имат неприятни последици. Ако зарядния токоизправител няма термодатчик в батерийното отделение и автоматична корекция на напрежението, то задължително трябва да се коригира ръчно. В паспорта на батериите трябва да има графика на температурната корекция.

Обикновено монтираните в ракове батерии работят при по-високи температури и корозията ги съсипва доста бързо. Ако и подзарядното им напрежение не е приведено в съответствие с работната температура, батериите си отиват много бързо. Един от клиентите ми успя да "изпече" UPS-батерии с гарантиран 8-годишен срок (ама не както при Sunlight :) ) на експлоатация за по-малко от 6 месеца...

Е, имам и друг пример - монтирана през 1994 в алармената ми система 6,5Ah батерия на Зоненшайн, с посочен от производителя 5-годишен експлоатационан срок, в момента дава поне две трети от номиналния си капацитет. Ама е правена преди Глобализацията...
да изправителите имат термо датчик в батериите и Low voltage disconnect after discharge тази система пази батериите от разряд , а мощността на един изправител е 2750 W някъде сега ще погледна на сайта на производителите дали има за напрежението на разряд нещо

това е система sunlight SPSD-3000 series A
искам да попитам какви са тези стойности тук при 20 часа работа 1,8 на клетка а отдолу какво е това 112 Аh нещо не мога да го разбера ако някой може да ми го обясни леко ? rate capacity

Прикачен файл

pitane.jpg
pitane.jpg (31.79 KиБ) Видяна 3990 пъти
hygro - майстор
Таблицата показва достъпния капацитет при 20°C при различни разрядни токове:

при разряд с 5,6A, минимално допустимото ти разрядно напрежение е 1,8V/клетка и батерията ще работи 20 часа.
при 10A ще работи 10 часа до 1,8V/клетка
при 18,8A ще работи 5 часа до 1,7V/клетка
при 67,2A ще работи 1 час до 1,6V/клетка

Ефективният капацитет на батерията зависи от разрядния ток, затова с по-интензивен разряд извличаш по-малко енергия от нея.
:roll: ДА благодаря много за опреснението на таблицата
lz1wvm - специалист
Има ли някой информация колко е заряда в стендбай режим на Sunlight и SSB оловни акумолатори 7 амперчаса.Щото на тях не пише.
Поздрави

Тема "Проверка на акумулаторни батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: