Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Ами то да забранят електрическите бойлери, отоплителни печки и да не говорим готварските какви лами са. Забраняват сега нажежаемите, после ще дойде ред и на енергоспестяващите щото имали живак и замърсявали природата, нали трябва да върви бизнеса на производителите и постоянно да лансират нови и скъпи продукти.

Преди време се бях подвел нещо по тази енергоспестяваща мода. Смених си лампите с такива на Филипс с 16000 часа живот, изкараха около 4 години. През това време не забелязах някаква осезателна икономия. В сравнение с другите мощни консуматори икономията на 200 - 300Вт от осветление просто не се забелязва. Друг е въпроса ако в жилището се ползва основно осветление и някой друг маломощен уред.
Wishmaster-ruse - специалист
Нека и аз да се намеся в темата ще ви покажа на какво се натъкнах в нета като Led осветление преценете сами дали е тъмно или не. За ефекта да не говорим.

Прикачен файл

ledhome5.jpg
ledhome5.jpg (60.31 KиБ) Видяна 5205 пъти

Прикачен файл

ledhome4.jpg
ledhome4.jpg (55.75 KиБ) Видяна 5207 пъти

Прикачен файл

ledhome3.jpg
ledhome3.jpg (59.54 KиБ) Видяна 5207 пъти

Прикачен файл

ledhome1.jpg
ledhome1.jpg (72.11 KиБ) Видяна 5207 пъти
hygro - майстор
Wishmaster-ruse написа:
Нека и аз да се намеся в темата ще ви покажа на какво се натъкнах в нета като Led осветление преценете сами дали е тъмно или не. За ефекта да не говорим.
Абе хубаво е, пък и разширява дизайнерските възможности...

Когато бях хлапак, четях на лунна светлина, за да не ме хванат, че не спя. Но сега съм дърт и претенциозен и 150 lx за общо осветление и дори 300 lx за локално са ми малко.

В момента общото ми е индиректно с две халогенки по 250W, с които горе-долу е комфортно. Ако приемем, че светодиодите ти не са китайски и имат наистина ефективност от стотина лумена на ват, ще са ми нужни поне 100W LED-осветление за да имам същата осветеност... Ще ме разориш, ако трябва да ми светнеш с тез диоди... Направи ми оферта, на която да не мога да ти откажа :)

PS
Другият проблем, дето ми пречи, е неестествената светлина на диодите - халогенките ми имат CRI към 100, докато и най-добрите диоди дават CRI към 70. Като луминесцентни лампи са.

Снимките ти са ефектни... като за дискотека или за тинейджърска стая. Но вкъщи искам топлинка и пламъче в камината, а не лазер в окото...
Lyuben_K - напреднал
hygro написа:
В момента общото ми е индиректно с две халогенки по 250W, с които горе-долу е комфортно. Ако приемем, че светодиодите ти не са китайски и имат наистина ефективност от стотина лумена на ват, ще са ми нужни поне 100W LED-осветление за да имам същата осветеност... Ще ме разориш, ако трябва да ми светнеш с тез диоди... Направи ми оферта, на която да не мога да ти откажа :)

PS
Другият проблем, дето ми пречи, е неестествената светлина на диодите - халогенките ми имат CRI към 100, докато и най-добрите диоди дават CRI към 70. Като луминесцентни лампи са.

Снимките ти са ефектни... като за дискотека или за тинейджърска стая. Но вкъщи искам топлинка и пламъче в камината, а не лазер в окото...
Аз ще ти направя такава оферта - давам ти безплатно една светодиодна лампа да я пробваш. Щом си с халогенно осветление е по-добре и светодиодите да са топло бели за да може светлината им да се слива с халогенната без да се получава неприятно "делене" на светлината. Ако можеш да я снимаш как свети заедно с халогенното осветление или заедно с каквото и да е друго осветление каквото използваш.
Светодиодите, които използвам имат пълен спектър на цветовете. Това го проверявам като пусна един светодиод да свети срещу долната повърхност на CD и гледам на какво ще се разложи светлината.
Моделът е ето този 3W широкоъгълна, топло бяло
Изображение

Ако офертата те устройва, си дай адрес за доставка на ЛС

Този модел са най-подходящи за осветителни тела тип луна със стандартна фасунга но не е задължително. Аз вкъщи си ползвам старите полилеи :-D
hygro - майстор
:lol: Две неща не мога да ти отрека - имаш правилен търговски нюх и си се ориентирал към много перспективен бизнес.

Погледнах сайта ти - добре! Но не намерих технически данни. Понеже освен че съм дърт, съм и дърт търговец, интересувам се по-малко от снимки, а повече от неща неща като CRI, цветна температура, светлинна интензивност, енергийна ефективност... Ако искаш, пусни малко обективна информация.

А иначе ашколсун! Понеже строителният сектор напоследък взе да накуцва, може да направя едно цехче и да ти стана конкурент :lol:
mitcd - специалист
Не разбрахте ли че лампи с много диоди не светят добре.Номера да е само един(най много 3) мощен диод с подходящ расейвател на светлината.Тия малките диодчета са подходящи само за декорация.Щото сега намират евтини малки диоди и слагат на платка по 100 броя и имаш икономична нощна лампа -дразнеща
hygro - майстор
И един и сто все си светят зле. Проблемът е в спектралното разпределение на светлината.

Масовото отхвърлянето на луминесцентното осветление като домашно (ама сега Европа ще ни насили да си сложим) се дължи на спектъра на излъчване на луминифорите - нисък индекс на цветопредаване т.е. дразнеща светлина. При това дразненето присъства при всякаква цветна температура...

В момента бели светодиоди се правят от сини, на които е нанесен луминифор. Това поражда същите проблеми, които имат луминесцентните лампи.
Lyuben_K - напреднал
Май са го решили проблема на луминисцентните лампи. За тези пишат, че имат CRI 94, което вече е близо до 100
http://www.fullspectrumsolutions.com/co ... 32_ctg.htm
Ако това е вярно, значи скоро ще се появят и светодиоди с пълен спектър.
А някой знае ли как и с какво се измерва това CRI? Питах вносителя си, но и той не знае. Ще пита производителя :? Пробвах ги крушките преди малко по метода с компактдиска. И двата вида спектъра им няма тъмни ивици /липсващи цветове/ Най-ярки са червеното, зеленото и синьото. По същия начин пробвах и луминисцентното осветление в офиса. На него имаше няколко тъмни области от спектъра но не бих казал, че е неприятна светлината. Лампите сме си ги подбирали да имат същия цвят на светлината като дневната за да може да работят и през деня без неприятни за очите ефекти от смесването на светлината.
Правя ги с много малки, а не с един голям заради няколко причини.
Мощните светодиоди изискват радиатор за да могат да работят. Ако изобщо намеря някой в България да ми изработва такива цената ще е неприемливо висока. Когато са много малки, панела е голям и може да се охлажда от околния въздух. Многото малки диодчета са последователно свързани и се захранват с малък ток и високо напрежение -> проста и евтина захранваща схема. Отделно под всеки светодиод слагам по един ценер, така че ако се е случило някой от светодиодите да е дефектен и да изгори, веригата се затваря през ценера и останалите продължават да светят. От 66 светодиода дори да угасне някой, то няма да е забележимо. Като ми остане време ще пробвам да направя лунички с мощни светодиоди. Там напрежението е ниско 12V и тока може да е голям. И след това трябва да го сложа някъде да свети месец-два да проверя колко е надеждно.
hygro - майстор
То има и трилуминифорни луминесцентни лампи с високо CRI (tri phosphor). Въпросът е дали в магазина пред нас ги има...

Подходът при светодиодите е същият - комбинирай светодиоди с различни подходящи луминифори и може и да догодиш нещо...

Ако производителят ти предоставя използваеми спектрални характеристики на светодиодите, можеш да гониш CRI-то с прост математичен модел, направен с Excell.

Малко информацийка за индекса на цветопредаване (CRI) има тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index

За измерването няма да минеш с компактдиск диск - трябва си спектрофотометър. И тъй като вероятно десетина хиляди долара ще ти дойдат множко и щом вече работиш с CD, явно знаеш що е дифракция. Хвърли CD-то. Евтини дифракционни решетки има колкото искаш:

http://www.knightoptical.co.uk/acatalog ... lRange.htm

На първо време си сглоби самоделен оптикомеханичен спектрофотометър. Калибрирай го по слънцето, щото е най-евтиния еталон :)

Ето кривите, които трябва да гониш за контролните цветове:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:CIE_CRI_TCS_SPDs.svg

С ценерчетата си объркал нещата, ама хайде да ти оставя удоволствието да извикаш "Еврика!", като се сетиш сам :)

Според мен не гони дневна светлина - потребителят е свикнал с волфрамовата жичка и 4000°K са много добър компромис. А като направиш LED лампа с CRI 99, убил си пазара. Покани ме като празнуваш първия си милион :wink:

PS
А за проблеми с радиатори, надеждност и т.н., позволи ми един съвет - истинският проблем съвсем не е там и много рядко е в парите. Потърси си маркетингова помощ...
Последна промяна от hygro на пет май 15, 2009 12:37 am, променено общо 2 пъти.

Тема "Луничките след 2010" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: