• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vanko68 - специалист
Давай по-смело с нещо друго,това си беше лесно.
rakiqfan - помощник
Чакай де. Аз вчера проходих, ти искаш днес вече да правя някакви сложни схеми :Д нека почна с лесното :) А пък си трябват и пари!
bisoft - специалист
Те ти го пишат на картинката чипа е " интегрална схема ТА8210AH " това ти е усилвателя; наистина има си готови радиатори в магазините. Един въпрос, този комплект без радиатор ли го продават, звучи ми много невероятно ?!
С цел икономия на место много често се използва тялото на самият усилвател за радиатор, ако е метален, разбира се, така се постига максимална ефективност на охлаждането ... но колкото по-голям радиатор да поставиш, няма да сгрешиш :)

Бисер
tehribo - специалист
Рискувам да се изложа с липса на знания :?
Но за какво ти е нужен този радиатор?

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... a/1148.pdf

Тук казват, че въпросната интегрална схема е "безкраен радиатор" с много ниско "температурно съпротивление" и също така, че има "thermal shut down".
plamen6100 - специалист
Най-широко разпространени в практиката са алуминиевите оребрени радиатори, без който чипа/ИС/ е обречен - ще изгори от топлината която отделя. А такива радиатори продават във всеки магазин за електроника. Като малък и аз съм правил точно тази схема и бих казал, че за начинаещи е супер. А по-късно ще те засърбят ръцете и ще искаш да си направиш нещо по-мощно и транзисторно :)
sstefanov - майстор
tehribo, верно се излагаш!
В документацията са дадени характеристики, когато чипа е монтиран на 3 вида радиатора (безкраен, 3.5 C/W и без радиатор).

А за схемата става и радиатор от процесор.
rakiqfan - помощник
bisoft написа:
Един въпрос, този комплект без радиатор ли го продават, звучи ми много невероятно ?!
Без радиатор е !
bisoft - специалист
През живота си на радиолюбител съм правил не един усилвател, но в какъвто и режим да го пуснеш, дори и в "цифров" (имам предвид логически 0-1) все си има теплоотделяне. Не разчитай на това, което предлага tehribo в pdf-a си ?! При 14.4-19V и 0,125A-0,25А на празен ход както и да го погледнеш си е 4-5W консумация, а това си е ТОПЛО , иска си радиаторче ?! Да не говорим за натоварванията при 22W и пре-натоварванията ?! Сложи си радиатор за да нямаш грижи; колкото по-голям по-добре, а най-добре използвай корпуса на усилвателя - този чип е проектиран основно с тази цел - използват го при усилвателите за автомобили - по-старите модели де; послушай старият радиолюбител ... :lol: ...
Бисер
Последна промяна от bisoft на чет юли 09, 2009 7:06 pm, променено общо 1 път.
mitcd - специалист
Радиаторите за процесор на комп имат добро топлоотдаване.Ако намериш от някой стар процесор с подходяща форма на перата ,ще е ОК
bisoft - специалист
Идеята за процесорен радиатор е ОК, особено ако е и с вентилатора, има някои по-качествени на лагери и безшумни .. и си готов, тогава постигаш max. охлаждане :) .
  • 1
  • 2

Тема "Радиатор за усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: