• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
В панелното ми жилище строено през 1988/1989 година до таблото с предпазителите има има още едно табло с три контролни лампички един предпазител, главен прекъсвач и един контактор(реле).Успоредно със захранващите кабели от вън влизат още четири проводника с малко сечение.До колкото успях да рагадая,тази система бойлера се включва автоматично когата се мине на нощна тарифа,но има и някакви други функции които не мога да разбера.
Естествено това нещо май въобще не е функционирало,но ми е интересно да разбера предназначението и функционирането на тази екстра ако някой е запознат с нея.
Поздрави!
moimoimoi - майстор
вземи направи снимки ,че да измислим нещо :?
аз предполагам че всичката тази техника е имала следното предназначение: лампичките-да показват режима на работа,предпазителя-за защита,главния прекъсвач-той най вероятно е от типа 1-0-2 и може да избираш между ръчен и автоматичен режим,ръчния е когато ти пожелаеш а автоматичния-за нощна енергия

пп
а може и и да е нещо друго
На едната лампичка имаше надпис "регулиране на товарите",на другите две бяха паднали етикетчетата.Другото което ми направи впечатление че всиките 4 допълнителни тънки проводника също минават през този многосекционен прекъсвач(шалтер) като по единия до колкото успях да проследя връща фаза обратно навън.Естествено аз ги изолирах, но ми стана интересно какъв е замисъла на този социалистически експеримент.
Прекъсвача е многосекционен 1-0 (вкл/изкл),като всяка секция е сама за себе си.
За снимките когато имам възможност ще отворя това допълнително табло и ще го снимам.
zz_stefanov - майстор
Да питам и аз старите инсталатори: подобно нещо имаше на етажното табло с електромерите на предишния ни блок. За апартамента имаше два предпазителя слаб и силен като се превключваха през контактор. Контактора трябваше да се управлява някъде от долу от друго - предполагам от общото табло. Това да не е била някаква соц. дивотия за огранчаване на консумацията. Той и блока беше с някаква филтрираща система в асансьорната кула на покрива и с бункер в мазето :)
stefan_gb - специалист
Не съм виждал подобно табло но си го обяснявам по следния начин: два предпазителя примерно 10А и 25А свързани последователно на входната фаза. Контактора е свързан така че при включено положение да шунтира 25А (оперативното напрежение е наи вероятно от контакт на часовника в главното ГРТ) за да се ограничи консумацията през малките часове. Но от тези расъждения веднага се поражда дилемата че при смяна на по маломоюния предпазител с по мощен идеята е безполезна ......(защитен ли е предпазителя от смяна ???) Всъщност е възможно таблото и да е за друга цел но не се сещам каква, но със сигорност не е да се управлява боилера както смята deqnvs
zz_stefanov - майстор
Основите на предпазителите бяха различни. Тя системата не функционираше. Имаше си само един работещ предпазител. Таблото подлежеше на заключване и това беше. Да се ограничава консумация чрез изгаряне на предпазител е странно, но и тогава какви ли не други измишльотини имаше. :)
Последна промяна от zz_stefanov на съб юли 11, 2009 7:01 pm, променено общо 1 път.
stefan_gb - специалист
zz_stefanov Адаш според теб как се ограничава консумацията .....
zz_stefanov - майстор
Разбирам те какво ме питаш, но действието на така реализираната схема би означавало рестрикция (пестене на ток, ограничаване на консумация защото си на агрегат, а не на купешкото захранване и т.п.) Просто ме интересува историята и идеята на това решение. :)
stefan_gb - специалист
Според мен системата е по скоро защитна понеже има вероятност всички абонати да решат да използват на макс . нощната тарифа и да претоварват ел инсталацията.....
John - специалист
Ако,пуснеш снимки ще е по-лесно.Но,по описание би трябвало да е система за включване на бойлера през контактор а,той се командва от тарифният часовник.Този шалтер сигурно е пакетен прекъсвач.По-голямата основа е за бойлера,а по-малката за контактора.Но,това е просто най-вероятното по описание.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация на панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: