Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
wernis - специалист
Исках да монтирам контактите в апартамента , който е в нов блок и е уж изпълнен по БДС с трипроводна инсталация .Опитах се да открия нулата , фазата и заземителният проводник но установих че нулата и земята са вързани някъде на късо и това някъде е още преди ел. таблото. Развих единият предполагаем нулев проводник и като замерих с мултицет дава късо.
Имам и дефктно-токови защити
Кажете нормално ли е да е така и ако не е какъв е проблема
Няма ли да се изключват защитите така?
lenko71 - специалист
wernis написа:
Кажете нормално ли е да е така и ако не е какъв е проблема
Няма ли да се изключват защитите така?
Точно така трябва са е (при положение че всички защити са вдигнати).
А ако се интересуваш как работи ДТЗ има няколко теми за това в раздела
wernis - специалист
Не е ли нормално заземителният проводник да е отделен трети, които да няма нищо общо с нулата
Милен - майстор
Това някъде е най- вероятно в главното разпределително табло на сградата (електромерното табло). Това е така защото кабелите на енергодоставчика са 4жилни с PEN проводник който се заземява по изискване на всяко разпределително табло.
Това да не те притеснява. Щом при теб в твоето табло са отделни кръщаваш единия нула а другия защитен (този с жълтозеления цвят) и в целия апартамент ги водиш по този начин, без да ги срещаш повече след ДТЗтата. Друг признак по който можеш да разбереш кой какъв е като видиш кой отива към лампите например. Там със сигурност би трябвало да е нулевия, но не се знае винаги са възможни изненади.
borko-67 - специалист
Обикновенно черния цвят е фаза,синия нула а другия цвят е земя.
Но цветове мноооого,има червен,кафяв,оранжев и бял.
По-принцип по-тъмния цвят е фаза,светлия нула а най-светлия земя.
slavian - помощник
Това е така наречената TN-C-S инсталация, до главния прекъсвач неутралата е комбинирана със земята в един кабел - PEN conductor (protective earth neutral), а след това до таблото ти идва отделно неътрала и земя. Син цвят - неутрала, кафяв цвят - фаза, жълт - зелен - земя, това е по последните стандарти

Тема "Трябва ли нулата и земята да са вързани заедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: