• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gkolarov - помощник
Здравейте, извинявам се за "лаическия" въпрос, но наистина не съм наясно. От доста места чувам, че когато свързваш жички за ток е хубаво да ги запояваш,а не само да ги оплиташ. И се реших да си взема за домашна употреба поялник и да запоявам наляво и на дясно, но имам проблем - нито знам какъв поялнок да си взема, нито знам как да запоявам! Можете ли да ми помогнете?
moimoimoi - майстор
значи трябва да кажеш първо какво точно искаш да запояваш-колко дебели проводници,ако не са по дебели от1,5 мм^2 може да си вземеш индукционен поялник около 100-130 вата,ако ще запояваш по дребни детайли ще ти е необходими поялника да е с по тънка човка отпред
а ако ще запояваш примерно проводници с дебелина 4 мм^2 ти трябва някой стар руски поялник 300-500 вата

пп:има едни китаиски ментета 20-40-60 вата за по 2-3-4-5 лева- да не си си взел от тях
gkolarov - помощник
аз затова ви питам, защото видях някви по 5 лева. Гледах и един друг поялник с сменяеми представки отпред. Това което ще запоявам са кабели за ток във вкъщи - за печката, бойлера, разклонителя на телевизора, някой друго кабелче в колата (на крушките на задния номер) и евентуално нишките на лан кабели. С една дума - трябва ми възможно най-универсален поялник. Също да питам и там нали се ползва някакъв метал, който фактически поялника разтопява за да направи спойката - какъв е този метал и от къде се купува?
Neno Er - специалист
При запояване се ползва флюс или киселина за почистване на мястото на спойката. При липса на такива може да се използва преобразувател на ръжда или обикновен аспирин-( да не се вдишват парите му, много са задушливи ).
Последна промяна от Neno Er на пет авг 07, 2009 2:59 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22253

Имаше и подобни в "Конрад" по 8-9 лв.
Quartz - напреднал
gkolarov написа:
Също да питам и там нали се ползва някакъв метал, който фактически поялника разтопява за да направи спойката - какъв е този метал и от къде се купува?
Тинол...
Има хубав тинол в който си има и флюс и спойките стават хубави... Иначе има и менте от магазин за левче... С който стават много готини студени спойки :)
От къде да си вземеш поялник :?:
- Конрад
- Комет Електроникс
ако си от софия ти препоръчвам да си пазаруваш от Комет електроникс ;)
Aз само от там си пазарувам :)
gkolarov - помощник
от София съм, Конрад го знам къде е ,а Комет електроникс как да ги намеря?Предполагам, че там продават и работния материал за спойките ?
lenko71 - специалист
gkolarov написа:
ще запоявам са кабели за ток във вкъщи - за печката, бойлера, разклонителя на телевизора,
Един съвет:
Когато става въпрос за свързване на многожилни проводници към клеми, контактори, автом. предпазители и др. НЕ ползвай поялник (НЕ ги калайдисвай). Ползвай кабелни накрайници (капсули)

Прикачен файл

Picture 0240.jpg
Picture 0240.jpg (8.61 KиБ) Видяна 6142 пъти
gkolarov - помощник
виждал съм такива - кабела се вкарва в този накрайник и после накрайника се стиска силно с клещи, нали ?
lenko71 - специалист
По правило се стискат с едни малко по-специални клещи, но не е задължително. Като се вкара в клемата и се стегне то се сплесква (само ваденето, ако се наложи после е по-трудно)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: