Здравейте! При мен възникна следният проблем: Изгоря релето за стълбищно осветление. Дойде майстор и го смене. След известно време изгоря отново. След поредната смяна се оказа, че ключовете по етажите не функционират, а има изваден един бутон от релето и само от него се пуска. Питането е: може ли да ми ослужите със схема за стълбищно осветление? Предварително благодаря!
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
25 мнения в "Стълбищно осветеление"
pavelari
- майстор
Релето за стълбищен автомат се захранва с 220в. и се управлява от ключове с пружинно връщане, които са свързани паралелно. С тях, на вход от релето се подава фаза или нула - това може да проверите на самото реле, защото съм виждал и двата вариянта. След подаването на импулса от ключа релето затваря контакта си за лампите и се самоизключва след изтичане времето на настройка /1-2 мин/. Предполагам някой е пресвързвал инсталацията и в релето идва импулс от ключ на друга фаза /на някой от етажите може да е станало това/. Причината не може да е повреден ключ, защото тези релета са нечувствителни на прескачащи импулси /при недобър контакт/.
emil_v r
- майстор
Здр. ква схема искаш? Цялата инсталация има три жици, които вървят от горе до долу. първата Б-бутони средна Н нула ,и трета Л- лампи . Между Б иН са нацвъкани паралелно всички бутони, м/у Н иЛ всички лампи. при теб една от лампите е изгоряла като предсмъртно е дала късо и ... БУУМ , релето . То е защитено с бушонче , но както става в живота " релето винаги изгаря първо и предпазва бушона" -- закон на Емил! Ако ти ще ремонтираш,а не ми се виждаш дост. квалифициран една грешка и... Вземи мощен фазомер. пет жици идват към релето, нула ,фаза и ония трите .открии фазата и и развии бушона. обуи си сухи маратонки и със свободната ръка не се дръж за таблото или стената. провери бутоните за окъсил и лампите за изгоряла. пиши за резултата ,че мн. писане ми стана чао,успех.
jordanvass
- майстор
Емо, какъв е тоя "мощен фазомер" бе?
Я кажи туй чудо от къде се купува? Че моите се падат все едни маломощни, с глимки, едва светят! Твоят сигурно е с халогенка 100 вата, а?

Я кажи туй чудо от къде се купува? Че моите се падат все едни маломощни, с глимки, едва светят! Твоят сигурно е с халогенка 100 вата, а?

expander
- специалист
За първи път посещавам този форум, приятно ме изненадахте! Добри мнения!
Аз имам проблем със стълбищното осветление в блока ми. Ако пусна лампите от ключа, който е в моя апартамент, не гаснат. Ключа го смених, изключвам проблема да е от него. И със стария и с новия - едно и също. След много експерименти, забелязах, че като задържа ключа натиснат 10-15 сек всичко е ОК, след минута осветлението гасне.
Имате ли идея в какво може да е проблема?

Аз имам проблем със стълбищното осветление в блока ми. Ако пусна лампите от ключа, който е в моя апартамент, не гаснат. Ключа го смених, изключвам проблема да е от него. И със стария и с новия - едно и също. След много експерименти, забелязах, че като задържа ключа натиснат 10-15 сек всичко е ОК, след минута осветлението гасне.
Имате ли идея в какво може да е проблема?

masteradmin
- майстор
Не съм сигурен мисля, че е в релето за време. На всеки 3 етажа има по едно реле за време ако можещ намери вашето и го виж да няма нещо закъсено. Другото което искам да те питам : при ключа от стълбите има ли го този проблем или е само от твоя ключ, защото те би трябвало да са паралелно свързани.
expander
- специалист
Според наблюденията ми, проблема е само във вътрешния ми ключ.
Има малка вероятност когато съм ползвал външния някой друг да е включвал осветлението по същото време. Не съм експериментирал много с него, защото мисля, че е ОК.
И нещо, което не уточних, проблема го забелязах едва след като смених работещия стар ключ с нов (по естетически причини). Възможно ли е при подмяната да съм прецакал нещо?
Има малка вероятност когато съм ползвал външния някой друг да е включвал осветлението по същото време. Не съм експериментирал много с него, защото мисля, че е ОК.
И нещо, което не уточних, проблема го забелязах едва след като смених работещия стар ключ с нов (по естетически причини). Възможно ли е при подмяната да съм прецакал нещо?
expander написа:За първи път посещавам този форум, приятно ме изненадахте! Добри мнения!
Имате ли идея в какво може да е проблема?![]()
Тема "Стълбищно осветеление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература