Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Предварително се извинявам за лаишкия въпрос.
Та когато човек докосне фазата би го ударил ток защото веригата се затваря през тялото на човека и земята. Доколкото знам веригата е заземена при трафопоста. Та въпросът ми е защо е необходимо това заземяване в трафопоста, в смисъл защо земята въобще трябва да е част от веригата. Мисля си, че ако не беше така, нямаше да има нужда от заземяване/зануляване на консуматорите, ДТЗ итн.

Сигурен съм че има причина, но питам от любопитство

Благодаря
zz_stefanov - майстор
Не мисли, че ако едната линия не е заземена няма да има напрежение спрямо земята. За пример ще дам един монофазен агрегат на който не е заземен нито единия извод, като пробваш и двата извода фазомера си свети.
Именно заради това едното се заземява, та корпусите на уредите да не са под напрежение при утечка (при двупроводна инсталация). При 3/5 проводните инсталации е прибавен допълнителен проводник за заземяване. Той осигурява допълнителна сигурност и сработването на ДТЗ при утечка.
lz1wvm - специалист
Много точно обяснение. :2thumbs:
stefan_gb - специалист
capri77 написа:
[quote="capri77"] Доколкото знам веригата е заземена при трафопоста. Та въпросът ми е защо е необходимо това заземяване в трафопоста, в смисъл защо земята въобще трябва да е част от веригата.

Не мисля че е много точно обяснението и примера даден от колегата zz_stefanov.
Трябва да рзграничим понятията като мрежово напрежение междо L и N и напрежение създадено от източник галванично раделен от мрежата. Трафопоста не е с изолиран звезден център, а заземен.
В трафопоста има понижаващ трансформатор които има 3 вторични намотки свързани в звезда и този звезден център ти е именно проводник N , и напрежението междо него и всяка фаза е 220-230V а междо фази 380-400V. Ако неизползваш този проводник няма как да имаш ток с това напрежение.
Заземителя е повторител на проводника N, тои е тоководящ и защитен
Ако следищ темата capri77 и влезе Милен сигорно ще го обясни по добре от мен :)
Милен - майстор
Като нагледен материал това е достатъчно http://www.schneider-electric.bg/docume ... ystems.pdf
lz1wvm - специалист
stefan_gb не се задълбавай излишно.Корпуса на агрегата не е от пластмаса...намотките в него също.Както и да го погледнеш сравнението си е логично. :)
zz_stefanov - майстор
Милен написа:
Като нагледен материал това е достатъчно http://www.schneider-electric.bg/docume ... ystems.pdf
Да, но трябва да се разбере. Вчера се човърках в инсталация на сграда от преди 1944 :) . Била е без неутрала(по скоро с незаземен център, че таблото откъм входа си е трифазно), после го заземили, но оставили предпазителите по нулите. Преди тези предпазители са пазили не само от късо между двата проводника, а и между който и да е и земята. Сега тяхното наличие създава опасност от удар от ел ток.
Много селски къщи и сега са така.
bonjyr89 - специалист
"Та въпросът ми е защо е необходимо това заземяване в трафопоста, в смисъл защо земята въобще трябва да е част от веригата. Мисля си, че ако не беше така, нямаше да има нужда от заземяване/зануляване на консуматорите, ДТЗ итн. "

Забавен въпрос :lol:
Земята винаги е част от веригата.
2v6 - майстор
capri77 написа:
Здравейте,

Предварително се извинявам за лаишкия въпрос.
Та когато човек докосне фазата би го ударил ток защото веригата се затваря през тялото на човека и земята. Доколкото знам веригата е заземена при трафопоста. Та въпросът ми е защо е необходимо това заземяване в трафопоста, в смисъл защо земята въобще трябва да е част от веригата. Мисля си, че ако не беше така, нямаше да има нужда от заземяване/зануляване на консуматорите, ДТЗ итн.

Сигурен съм че има причина, но питам от любопитство

Благодаря
Заземяването се прави за по-голяма безопастност.

Примерно може да си сложиш разделителен трансформатор след електромера. Включваш печката - няма никакви проблеми :) Дори да пробие единия извод към корпус няма да има опасност от токов удар :idea:
Ако включим обаче още един уред и на него даде на корпус другия извод на трансформатора и човек се хване за двата уреда :?: :shock: :shock:

А когато кабелите са дълги задължително правят капацитивна връзка към земята, така че и без да е заземен единия извод на трансформатора в трафопоста има възможност за протичане на токове към земята.
alsted - майстор
@2v6, може да те "гръмне" 220V, но може и да не те...зависи дали едноименни или разноименни краища са дали на корпус.Виж при трифазните, ако пробивът е между различни фази тогава ще те "тресне" 380V, което напрактика е доста по-опасно.Това доста ми се струва, че е и причината изобщо за заземяването.Дълбоко в себе си обаче съм убеден, че при развързан звезден център на трансформатора НН и особено при наличието вече на дефектнотокови защити безопасността би била по-голяма!Работех като поддръжка в завод, където една цяла машина за производство на хартия, беше реализирана с развързан звезден център-впечатленията са ми основно в положителна насока.

Тема "Лаишки въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: