Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Имам петоперационна дърводелска машина с три трифазни елдвигателя. Как да свържа машината към монофазната инсталация ,с която разполагам и ще се променят ли мощността и оборотите на двигателите? Предварително благодаря!
hygro - майстор
niikolo написа:
Имам петоперационна дърводелска машина с три трифазни елдвигателя. Как да свържа машината към монофазната инсталация ,с която разполагам и ще се променят ли мощността и оборотите на двигателите? Предварително благодаря!
За свързване на трифазен електродвигател към монофазна мрежа се използва схемата на Щайнметц. За имитация на третата фаза се използва фазовото отместване на включен към нея кондензатор. Другата клема на кондензатора се свързва към фаза или към нула, като в двата случая посоките на въртене ще са противоположни. Въпреки, че отместването е в границите до 90°, това е достатъчно да поддържа въртящо се магнитно поле в статора. Ако двигателят е 220/380V, намотките му се свързват в триъгълник.

Поради ниското КПД от около 70%, този трик се използва обикновено за сравнително маломощни електродвигатели, с не повече от 2kW. Несиметричното магнитно поле води до увеличен шум и вибрации. Недостатък на схемата на Щайнметц е, че електродвигателят развива само 1/3 от въртящия си момент. Когато това е недопустимо, вместо нея се използва електронен инвертор или двигателят се преоразмерява трикратно.

Използвай хартиен кондензатор за напрежение поне 400V или с означение ~230V. Произвеждат се специални кондензатори за свързване в схемата на Щайнметц, като например поставяните в пералните. Стойността на кондензатора обикновено се изчислява около 73µF на киловат номинална мощност на електродвигателя. Например на 350W електродвигател се поставя 22µF кондензатор.

Понякога, за облекчаване на пуска, паралелно на работния се включва пусков кондензатор. Той най-често е обединен в един корпус с пусково реле, което автоматично го изключва след развъртане на двигателя.
Gogo55 - специалист
аз имах същия проблем като купих една пет операционка-решението ми беше три нови двигателя 2,2кв на 220волта /230лв за нов двигател но си струва/:) ,има и друго решение-инвертор и честотно управление.
Сега работя върху една схема на такъв инвертор и честотно управление на трифазни двигатели ,ако я свърша тези дни успешно ще се похваля.Все още имам малки проблеми с асамблера и софта за професора но се надявам да ги разреша.
masteradmin - майстор
контензатор :)

Прикачен файл

elshema_569.jpg
elshema_569.jpg (8.76 KиБ) Видяна 56970 пъти
Хиляди благодарности за информацията ! Чакам съобщение за резултата от изпълнението на схемата с инвертора и честотното управление.На пазара намират ли се такива модули , къде може да се закупят и колко струват?
velsi - Почетен майстор
Gogo55 написа:
аз имах същия проблем като купих една пет операционка-решението ми беше три нови двигателя 2,2кв на 220волта /230лв за нов двигател но си струва/:) ,има и друго решение-инвертор и честотно управление.
Сега работя върху една схема на такъв инвертор и честотно управление на трифазни двигатели ,ако я свърша тези дни успешно ще се похваля.Все още имам малки проблеми с асамблера и софта за професора но се надявам да ги разреша.

Мене ме интересува такова регулуране, но за монофазен двигател. Имам малко металообработващо стругче. То си има ремъчни шайби, но най-малките му обороти са 225. За някои дейности идват високи. Ако има начин да се регулират оборотите на двигателя ще стане чудно. Мощността на двигателя мисля, че е 370 W.
Gogo55 - специалист
значи накратко:
изправяме променливото 220 или 380 волта/ако ползваме 220 след като го изправим се дига наи много на 300-310 с повишаващ траф го дигаме още малко до 400-500волта/,след това го накъсваме отново но вече с дадена строго определена честота и напрежение според нужните ни обороти. При това управление се ползва правилото на костенко-зависимост между величините на честота и напрежението по даден алгоритъм.според мене наи лесно тази зависимост може да се направи с микроконтролер които да си изпълнява дадената програма/поне така съм тръгнал да я реализирам аз/.С микроконтролера може да задаваме след това изходна честота от 0 до някъде 300-400херца или колкото сме решили програмно според мотора така че да издържи и да не се пренасити или прегрее.схемата е готова като за прототип,програмата е почти написана също като за прототип,остава да се поинат елементите и да се направят реалните настроики по самите елементи и по софта според нуждата и свободното ми време.Както и да се сдобия от някъде с 6 мощни мосфет или IGBT транзистори и да навия повишаващия траф.едва след това ще мога кажа какви са резултатите в деиствителност-горното е суха теория от дебелите книги иначе :) . Предимството е че от монофазна мрежа може да се захранва трифазен двигател с три фази като му се регулират прецизно оборотите и мощноста,както също така и от трифазна мрежа.Това е за асинхронни мотори без обратна връзка.
Имам и една вече направена тествана и добре работеща схема за трифазни синхронни/с постоянни магнити/ мотори с обратна връзка,която в този случаи не върши работа)-тя е за малко по други неща.
Gogo55 - специалист
niikolo написа:
Хиляди благодарности за информацията ! Чакам съобщение за резултата от изпълнението на схемата с инвертора и честотното управление.На пазара намират ли се такива модули , къде може да се закупят и колко струват?
такива модули се намират и продават на пазара ама е малко тъмна индия относно това къде може да се купят в българия. цената им върви от 350 до 500лв и нагоре, според фирмата производител и това какво има вътре в тях като елементи и софтуер.Говорим за над 500вата до 50киловата мотори.
има и по евтин вариант-тиристорно управление-с него аз не съм се занимавал изобщо и нямам данни.
apis1964 - специалист
честотни инвентори за регулиране на оборотите на ел .двигатели произвежда фирма АМК-гр.Габрово,по-късно ще добавя и телефоните :?
apis1964 - специалист
Това е сайта на фирма АМК-гр.Габрово
http://www.amk-drives.bg/

Тема "Как да включа трифазен елдвигател към монофазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: