• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Печките до мивките са най-опасните уреди за домакинята. Но аз я използвах като обобщаващ консуматор. Идеята ми е:защитен с ДТЗконтакт при двупроводна инсталация на къща :wink:

Прикачен файл

ДТЗ на един контакт.jpg
ДТЗ на един контакт.jpg (21.26 KиБ) Видяна 6284 пъти
Милен - майстор
И все пак контакта и щепсела са с номинален ток 16А, а печката ти сигурно е двойно.
alsted - майстор
alsted написа:
... аз я използвах като обобщаващ консуматор. Идеята ми е:защитен с ДТЗ контакт при двупроводна инсталация на къща.
Визирам, че можем да си поставим ДТЗ на някои контакти при повишен риск-в работилници, гаражи, бойлери и т.н. въпреки, че инсталацията е стара-двупроводна.
Визирам, че можем да си поставим ДТЗ на някои контакти при повишен риск-в работилници, гаражи, бойлери и т.н. въпреки, че инсталацията е стара-двупроводна
продават такива готови защити, които правят точно това, включват се в контакта и към тях се включва консуматора. Мисля че не са и много скъпи
Милен - майстор
Има да и най често са разни китайски изпълнения на които много не може да се разчита.

Ето нещо подобно http://www.bolevo.com/products.asp?lbid ... s&lbid_wz=
alsted - майстор
Мисля, че риболовеца 3, вече трябва да е получил удовлетворяващ отговор :)
PCL82 - майстор
Има и готови контакти с вградена ДТЗ, които се монтират в стандартна конзола, но цената им е към 100лв.

В Америка видях сешора в банята на един хотел имаше щтепсел с вградена ДТЗ. Щепселът и кабелът бяха двупроводни, т.е без защитен проводник. Явно е измислено за прословутото изпускане във ваната.
Отделно контактът имаше своя вградена ДТЗ. В магазина там един такъв контакт на GE с ДТЗ струваше 11$. Може би е електронна ДТЗ, но цената няма нищо общо с тукашнитя рекет.

На вилата направих едно табълце 4АП зад капака на печката на 1,2м от пода в което ще има щалтер за печката, един АП16А за една група от 3 контакта и една ДТЗ за него. Наложи се към кръга на кухнята 25А 4мм2 да закача печката работните контакти и едно проточно бойлерче 3КВт за пиене на чинии. Не се притеснявам от чести изключвания, защото няма да работят едновременно (хем готвим хем мием и баница печем...).
pavelari - майстор
PCL82 написа:
Отделно контактът имаше своя вградена ДТЗ. В магазина там един такъв контакт на GE с ДТЗ струваше 11$. Може би е електронна ДТЗ, но цената няма нищо общо с тукашнитя рекет.
Електронната ДТЗ е забранена от стандарта у насссс - дето сме мноого изрядна държава инак. Е има и логика - ние сме на 220 волта и при понижено напрежение под 150V /някъде там беше стойността на експеримента/ може да не сработи електронната ДТЗ. Американо бачка масово на 110 - т.е електронна ДТЗ не сработва в периметъра на безопасните напрежения ! :idea:
PCL82 - майстор
Да знам, че електронните са забранени в Европа, но не и в Америка.
Нямам идея, какво представляват електронните, но предполагам че пак има токов трансформатор. Би трябвалопри тях вторичната намотка да не отива директно към релето с много навивки тънък проводник, а с по малко навивки през електронен усилвател.

Дори и да са забранени електронните ДТЗ ако се продаваха контакти с вградени електронни ДТЗ, то би се увеличила безопасността на старите инсталции, без да се правят на ново. За нови инсталации естествено е нужна механична защита.

Разбирасе такова решение не е сравнимо със трипроводна инсталация, но все е от полза за тези които не могат да си позволят нова инсталция.

Проблемът е по-скоро на трърговска политика. Никой не се бе загрижил за старите инсталации, докато не се появи Шнайдер в БГ и не почнахме да се синхронизираме с ЕС.
pavelari - майстор
PCL82 написа:
Нямам идея, какво представляват електронните, но предполагам че пак има токов трансформатор. Би трябвалопри тях вторичната намотка да не отива директно към релето с много навивки тънък проводник, а с по малко навивки през електронен усилвател.
Aко не се лъжа няма трансформатор - те за това са електронни. Мисля, че се следи пада на напрежение в две еднотипни симисторни двойки с компаратор. Следи се разликата в пада на напрежение на тиристорите и в двата полупериода и при двата проводника. Задействането на защитата става посредством схема на понижено напрежение, която захранва компаратора и управляващата схема, която получава импулса от разликата и задейства електромагнитен изключвател. При понижено напрежение, може да изчезне захранването на изкл. механизъм или на управляващата схема заради невъзможност за стаблилизация /често явление в електронните уреди/, докато при трансформатора - заедно с тока на утечка, категорично протича и тока в намотката на изключвателя, тук няма стабилизация, защото освен високия омаж на изключващата намотка имаме мигновено спиране на напрежението - липсва време за загряване и изгаряне на намотката.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: