• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hygro - майстор
fbr написа:
И с какво да измеря колко Вата ми харчат лампите
Принципно става с ватметър :) Ама за твоите цели можеш да ползваш мултицет, който може да измерва ефективната стойност на тока. Понеже товарът е нелинеен, евтините мултицети показват цената на бананите...

Или пък можеш направо да вземеш евтин контролен електромер/ватметър.
bisoft - специалист
Каквото и да си бъбрим за "енергоспестяващите крушки" съвсем скоро ще ни ги наложат и в BG и "жичните" ще си отидат в миналото ... В Англия преди няколко години забраниха жичните (затова са ги намалили - изкуствено), а сега и Медведев в Русия (вчера слушах по ОРТ-1) скоро ще ги забрани в Русия ... Така, че напред "товарищи" сменяйте си крушките ?!
Иначе и аз поддържам идеята на lecki ... за светодиодни матрици, мисля, че е най-ефективно :) .
Бисер
Stenlius - помощник
Надявам се с вдигането и поста си да съм полезен за темата, въпреки че е и рекламен донякъде. Вкъщи ползвам енергоспестяващи крушки /от 93та година насам/ на Philips и Osram, а наскоро си взех полските лампи на ActiveJet, които внася фирмата, в която работя. Та мисля мога да спомена малко впечатления, имам база за сравнение.

Philips-ите са купувани 93та година - огромни, със стъклен буркан, тежки, от 93та насам светят почти нон-стоп и все още са живи и здрави, 9W, 450 лумена, загряват около минута, с 3 бр. се осветява добре хол 13 квадрата, причината да са живи е, че нямат грам електроника, а са със стартер и дросел като луминисцентна лампа.

OSRAM - 1 год. гаранция - купих преди около 3 години първите такива, вече с електроника и тръби без балон, от вносителя Алфалайт - доволен съм много, светят силно и палят веднага, досега от 10ина броя само една е изгоряла и ми я подмениха гаранционно.

ActiveJet - 2 год. гаранция - дотук към 20 бр взети, за мен и родителите ми, нови на пазара в БГ, част от тях се произвежда в заводите на OSRAM. Високо качество при добра цена, имат и евтини модели, с 6000 часа живот, при които за постигане на пълна сила на светене се иска около минута, но нямат нищо общо с ментетата, които са заляли пазара - купих от промото за 0,99 лв от Баумкс 9W - 230 лумена :shock:; ActiveJet 9W /дори с балон/ - 450 лумена. Високият клас - много малък размер - 4 къси тръби, система за бързо палене и веднага достигат пълна сила на светене, 10000 часа живот, аз ползвам от тях - 15 W/75W/, 800 лумена; 20W/100W/ 1154 лумена... от тази серия има и 36W и 50W модели - за маниаци :-D. Съответно има и с различни балони, спираловидни, има и LED лампи, фасунги E27, E14, GU10, GU5.3... При директно сравнение с OSRAM не им отстъпват по-нищо, дори имат и по-добри показатели /говоря за високият клас с 10000 часа живот/.

http://shop.sbs.bg/lamps за инфо и цени... и 2 снимки на тези, които взех преди малко...

ИзображениеИзображение

Ако имате и други въпроси, ще опитам да отговоря и на тях.

EDIT: Войната на стареца /Philips/ с/у младежа /Baumax/ :roll::

Изображение
Това ми се струва че е доста по добра оферта за енергоспестяващи лампи http://www.krushki.com/zen/index.php?ma ... ucts_id=14

Има доста различни модели включително и на General Electric
jdraganchev - специалист
Аз си ги поръчвам от ebay.co.uk
18W (100W) на промоция 5 или 10 броя с транспорта излизат 4.50-5 лв.

Доставката отнема 4-5 дни
някои купувал ли е от този магазин http://www.krushki.com/zen/index.php?ma ... ucts_id=14 цените са им много добри ,и се притеснявам дали не са менте
ivok - специалист
Е, ти за 3 лв. какво очакваш? Пробвай и ще разбереш. Качествена енергоспестяваща крушка е около 10-ина лв. Друг въпрос е , че понякога качествените изкарват 1 месец, а някое менте кара цяла година. :-D
Е вече е късно, днес сестра ми ги поръча. Казали са и че още утре ще ги получи с Еконт. Дано да не са някое дърво
Transporterr - специалист
от онлайн магазин може да върнеш стоката в рамките на 7 дена по закон :cool:
ivok - специалист
Дано си погледнала цветната температура, че ако си взела от "синьо" светещите, предполагам няма да е добре. :? Видях, че пише 2700К - което е жълтеещата светлина.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20

Тема "Компактни луминесцентни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: