Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
PPP написа:
Консумацията на светодиодните е 1 ват, а осветяват за 25 вата
Това са пълни простотии. Който го е написал, може да му сложиш твърденията "на задното стъкло", и да ги натъпчеш добре там.

Аз съм голям фен на светодиодното осветление, и имам какви ли не вариации по темата вкъщи, но истината е че то е само малко по-ефективно на консумирана мощност от луминесцентното такова. "Малко" може да значи, примерно, 2 пъти (при кофти китайски луминесцентни и чудесна партида светодиоди на Cree)

25 пъти е като рекламата за Калгон, дето пералнята живеела по-дълго -- хем живее по-кратко, хем плащаш двойно, хем ходиш за гъби в изборен ден :) изобщо си прецакан отвсякъде, а "рекламатора" е просто един мръсен наглец. Друг подходящ пример са тонколоните за компютри от 4 лева чифта, които консумират 5-6 вата от компютъра ти, а имат мощност "600 Watt" (ако изобщо китаеца успее да напише тая сложна дума без правописни грешки). Шитня. Смрад. Тотален абсурд, който хваща дикиш именно и само защото е наистина тотален.
PPP - специалист
Не харесвам луминисцентно осветление и никога не бих си сложила такова.
Stenlius - помощник
Ето още едно предложение за LED осветление:

http://shop.sbs.bg/lamps/led?limit=all

За се постигне осветеност като на халогенна луничка 40-50W, 1W е недостатъчен, трябва да се гледат LED лампи с поне 2,5-3W. Иначе фасунгите са стандартни GU10.
jdraganchev - специалист
Харесах си 3W светодиодни лунички, но бих желал да попитам дали има значение дали ще си вземеш 220V или 12V лунички. Питам от гледна точка на надеждност... ясно, е че ще светят иначе.
Имам в момента окачен таван със 7 броя луни и 2 електронни трансформатора, които са промушени през дупките на самите луни над гипс-картона. Лесно ми е да ги махна и пусна 220V до луничките, и не ми се кърти за да сложа обикновен траф 220-12V
neillmakoli - специалист
Kazwat че на 12 волта не горят толкова много...не знам и аз вече кои е наи удачен вариант.
Ако обичат нека спецовете се произнесат по въпроса,благодарности за което
greentree - специалист
Вярно е,че на 12 волта не горят толкова колкото на 220 волта,особено ако си сложите и реостатен ключ-екстра .Имам 5 луни висящи на телени въжета от 2001 г. е ако ви кажа ,че още имам 2 броя от оригиналните китайски от комплекта..... :wink:
PPP - специалист
Stenlius написа:
За се постигне осветеност като на халогенна луничка 40-50W, 1W е недостатъчен, трябва да се гледат LED лампи с поне 2,5-3W. Иначе фасунгите са стандартни GU10.
Мебелните халогенни лунички са с мощност 20 W, затова според мен 1W светодиодни ще свърши работа. Говорих на Стройко с една фирма, човекът ми каза, че няма проблем да си сменя луничките със светодиодни, само че трябва да си сменя и трансформатора, този на халогенните лунички не е добър за светодиодните.
Stenlius - помощник
Не съм запознат с мебелните, ако са наистина 20W, 1W светодиодна крушка ще свети вероятно по-слабо от тях, но близо. Ако е само за акцентно осветление без изисквания за определена осветеност - стават. Ако се иска и осветеност, продължавам да препоръчвам 2;3W моделите, и също така е желателно да не са от no name китайските, защото не отговарят на спецификациите и електрониката вътре е много калпава - тествали са колегите ми доста разновидности.
PPP - специалист
Мда, имаш право, всъщност, то където 1 ват, там и 2-3, консумацията е никаква, а всъщност е по-добре да си е по-светло.
Иначе не знам кои са тези китайски лампи. Най-евтини засега са на фирма Realux, към 7 лв едната... :?:
iovchr - помощник
Нещо не се връзва това за 1 ват светодиодна да е като 20 вата обикновенна.
При лумнисцентните а и при светодиодните коефициента на икономия е около 1:5 до 1:6
Наскоро гледах някакви сайтове за светодиодни лампи но там хората са коректни и дават данни за осветеност в лумени.
Най мощните (5-10 вата) даваха към 500 лумена което е около 50 вата обикновенна крушка ( много грубо отношението ват/лумен за обикновените лампи е около 1/10) .

Нашите търговци си траят обикновенно за тези цифри.
Очаквам 1 ват светодиодна да свети като 5-6 вата обикновена.
3 ватовата може да го докара до към 20 ватова обикновена.

Тема "Светодиодни лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: