• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
alantion, беше споменал, че ще смениш фланчето на самия нагревател с бронзово, ако съм те разбрал правилно. До къде стигна? Всъщност тези нагреватели с гумените фланчета ли са /с шпилка 5мм/? Ако е така, напълно е възможно да тече ток между тях и балона /през водата/, това би се дължало на понижено съпротивление на изолационния материал фиксиращ нагреватела в тръбичката. За да го предотвратиш наистина трябва да занулиш шпилката, която стяга нагреватела. Тогава тока вместо да прави електролиза/и да изтънява нагреватела/ ще тече директно загрявайки изолационния материал до пръсване на тръбичката/определено ще е по-голям/
Според мен смени производитела-изработват нагреватели по поръчка. При тях контакта е директен и няма увъртане относно гаранцията. За предпочитане е бронзово фланче - по-стабилна е херметизацията, а и има галванична връзка с корпуса от където са и по-безопасни.
Успех!
nyagolov - напреднал
Колеги, ще ме извините, че се отклонявам от темата.
Вързах един магнит за конец и го прекарах покрай каанчето и фланеца. За моя голяма изненада магнита се лепваше само по шевовте. Това ми подсказва,че заварките са правени със електрод съдържащ желязо. !?
Това нормално ли е или е предпоставка за коментари?
Но, понеже съм се работил в такова производство и искам да споделя някои неща.
1.При заваряването на неръждаема стомана в мястото на заварката, никела и хрома изгарят и затова магнитите лепнат.
2.Поради този факт всички неръждаеми съдове работещи под налягане трябва да се потапят в специален разствор съдържащ киселина т.е. да се байцват, при което се почистват заваръчните шевове за да не се получава на това място корозия, или има специални препарати с които се маже мястото на заварката.
3.Ако на съда не са почистени местата на заварките,това означава,че рано или късно ще се получи корозия.[/quote]
Милен - майстор
alsted написа:
Милен написа:
...
Не знам Duke_BG при разкачени кабели какво ще мери - едното нищо, при положение че бойлера е с меки връзки.

Точно при разкачена нула от бойлера трябва да мери дали има потенциал-при слаба връзка в главно табло на нулата, през товара на съседите нейния потенциал се покачва.Съпротивлението на мултицета е значително по-високо(>20кОма/V) от това на ширмовката, така че пада върху нея може да се пренебрегне при това измерване. Когато бойлера е занулен/с надеждна връзка/ няма как да има потенциал между него и нулата. Между него и изправен земен контур-да, но ако случайно разполага с такъв.

Пробата с магнита касае заварчика, но не е критерии за това дали ламарината е менте. Барабаните на автоматичните перални са си от неръж-не са хромирани /но казаните са си черни/

И какво правим баем на болната глава като лекуваме здравата :lol: Подобни мерения са меродавни до някъде да провериш имено надеждноста на зануляването в работен режим на бойлера, това е груба ориентировъчна оценка а точното измерване е като се измери ефективноста на зануляването на бойлера (импеданс фаза нула) което също се прави в работен режим но със специален уред. А проблемите по веригата нагоре и таблата се търсят и отстраняват там а не в консуматорите.
alantion - специалист
alsted написа:
alantion, беше споменал, че ще смениш фланчето на самия нагревател с бронзово, ако съм те разбрал правилно. До къде стигна? Всъщност тези нагреватели с гумените фланчета ли са /с шпилка 5мм/? Ако е така, напълно е възможно да тече ток между тях и балона /през водата/, това би се дължало на понижено съпротивление на изолационния материал фиксиращ нагреватела в тръбичката. За да го предотвратиш наистина трябва да занулиш шпилката, която стяга нагреватела. Тогава тока вместо да прави електролиза/и да изтънява нагреватела/ ще тече директно загрявайки изолационния материал до пръсване на тръбичката/определено ще е по-голям/
Според мен смени производитела-изработват нагреватели по поръчка. При тях контакта е директен и няма увъртане относно гаранцията. За предпочитане е бронзово фланче - по-стабилна е херметизацията, а и има галванична връзка с корпуса от където са и по-безопасни.

Успех!

Доста си поиграх ,но го направих и сега съм в изпитателен срок. Ако отново се скапе нагревателя,обещах на себе си че ще го приправя в сух нагревател.
Милен - майстор
По въпроса със сухия трябва да работиш още преди да се скапе, че не става бързо :) намиране на подходящата тръба и макари които да влизат точно в нея не е лесна работа, а и някой трябва да ти направи качествена заварка към фланеца. На мен ми правеха и фланеца и чаках седмица, но ти си имаш такъв и ще ти е по лесно, но поне може да си намериш тръбата и съответните керамични макари.
alsted - майстор
Милене, прав си-ако се съмняваш във връзката "нула- корпус", ако има някакъв пробив на нагреватела към корпус и водопровода има известно съпротивление към земя-ще има пад, да!
Аз обаче реших, че Duke_BG се е осъмнил дали точно през нулата не се подава потенциал, под който напрактика е винаги нагреватела и оттам-макар и да не се ползва често е възможна електролиза, при това нон-стоп :!:
Подчертавам:така го разбрах аз и затова се застъпих за неговото измерване :)
joe007 - специалист
Гледам че все говорите за потенциал,и понеже и аз го споменах ми се струва че потенциала за който писах аз е друг.А това е електродния потенциал на даден метал.(няма нищо общо с фази,нули и ток от захранването).
"Електродният потенциал представлява потенциалният скок, който възниква спонтанно на повърхността на метала, когато той се намира в съприкосновение с електролит."
С една дума имаме два различни метала(с различни потенциали),имаме и електролит(чешмяната вода е такъв)тогава възниква и насочено движение на електрони и йони м/у тях.Това насочено движение се формулира като протичане на ток.И хоп ето ви електрохим. корозия.Метала който отдава йони корозира.
Както бях писал това може да се случва и дори бойлера да стои хвърлен в мазето(пълен с вода),а повишената температура ускорява процеса.
П.С.Цялата тази работа е известна като корозионен галваничен елемент.
alsted - майстор
joe007, аз лично те разбрах, но с химията съм на далечни спомени, а и ако е този химичен процес е типичен и достатъчно активен, струва ми се тази комбинация:неръждаем бойлер-нагревател, отдавна щеше да е анатемосана :wink: /тъй като въпросния процес щеше да е валиден за всички/. За мен случая на alantion е частен и има причина /конкретен дефект/ в ел.оборудването :!: /конкретно-диелектричните качества на пълнежа, който фиксира нагреватела в тръбичката/
joe007 - специалист
Според мен случая не е частен. :).И аз страдах от същия проблем и откакто си сложих неръждаем реотан(сух)съм забравил къде е бойлера.Цялата работа е че за нерж.бойлер си трябва нерж.реотан.За съжаление в магазинната мрежа съм срещал "неръждаем" нагревател който в последствие се оказа хромиран меден такъв.Те продавачите гледат бяло лъскаво и за тях е неръждаем.Сносен нагревател аз лично в магазин не можах да намеря и се наложи да си направя. :-D

П.С. А познавам и доста хора които имаха същия проблем и го решиха или с такъв нагревател или обикновен меден но поне да има заварен на фланеца черен винкел,което доста му удължава живота.
alantion - специалист
alsted написа:
Милен написа:
...
Не знам Duke_BG при разкачени кабели какво ще мери - едното нищо, при положение че бойлера е с меки връзки.

Точно при разкачена нула от бойлера трябва да мери дали има потенциал-при слаба връзка в главно табло на нулата, през товара на съседите нейния потенциал се покачва.Съпротивлението на мултицета е значително по-високо(>20кОма/V) от това на ширмовката, така че пада върху нея може да се пренебрегне при това измерване. Когато бойлера е занулен/с надеждна връзка/ няма как да има потенциал между него и нулата. Между него и изправен земен контур-да, но ако случайно разполага с такъв.

Пробата с магнита касае заварчика, но не е критерии за това дали ламарината е менте. Барабаните на автоматичните перални са си от неръж-не са хромирани /но казаните са си черни/
Въпреки че съм оставил НЕЩАТА да се развиват от самосебеси ,но следя постовете по темата и тук ми изкочи въпроса: ЗАЩО ПРИ АВТОМАТИЧНИТЕ ПЕРАЛНИ НЕ СЕ ЯВЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ КАКТО ПРИ БОЙЛЕРИТЕ? Нали и там има загряване на водата,нагревателя е аналогичен,водата същата,металите същите,но за 20 год не съм сменял нагревател настарата си ПЕРЛА -05 ?
ЗАДАЧКА -ЗАКАЧКА -?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "МИТ ли е или факт следният проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: