zilton написа:Според мен ще е трудно изобщо да намериш силов кабел за напрежение под 300 V2v6 написа:...Принудителното възбуждане е удобно, когато трябва да се докара на изхода на статора точно напрежение - на теб за какво ти еИмам желание ако турбината при слаб вятър се върти със 100 оборота и дава 12 волта да не се притеснявам, че ако задуха здраво и я завърти с 500, ще излязат 60 волта. Самите нагреватели надали ще изгорят, но ме притесняват такива произволни напрежения. А и предпочитам като преценявам кабели и изолации да мога да приема 10-20 волта като диапазон....
А си мисля и друго. Ако е с постоянни магнити и нагревателите се вържат директно към генератора при слаб вятър и спрял ротор ще оказват голямо съпротивление срещу развъртането на ротора. Ако обаче е с ел. магнити, така ще мога да контролирам генерираната мощност, която се отдава и нагревателите няма да "тежат" докато ротора не вдигне обороти.

По-скоро проблема ще е да получиш по-високо напрежение

Знаеш ли какъв кабел ще трябва за мощност 1 kW при 12V захранване

Смятал ли си какви са загубите в кабел 10 мм2, 100 м при товар 1 kW и захранване 12V?
Каква максимална мощност се стремиш да получиш?
Генерираната мощност при ротор с постоянни магнити е почти право пропорционална на оборотите. С други думи натоварването при старт е почти нула и се увеличава с увеличаване на оборотите.
От друга страна електрическия товар изчислен за максималното напрежение при начален старт ще бъде 0 - няма да задържа ротора изобщо