• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Някои може ли да направи схемата на вече изградена инсталация на два етажа от кща, защото от енергото искат такава, за да пуснат тока.Стрежа е на 15год.и инсталацията е правена тогава, но не се е налагало узаконяване, защото не се обитаваше.Става дума за София.Ако някои иска да се заеме да се обади на 0898/510772
moimoimoi - майстор
колега ние схема можем да ти нарисуваме, ама енергото искат електро-проект
за целта ти трябва проектант
а за да стигнеш до него- предполагам някоя хилядарка :lol:
ама то сега криза ,плюс това твоята работа е готова и просто трябва да надраскат някакъв чертеж с съответните печати и си готов,така че може да удариш една коледна примоция
snejoky - напреднал
Не е хилядарка. Миналата година платих 240 лв. за проект на ел.инсталация на два етажа от къщата. Дойде човека, огледа, записа си къде, какво има и ми направи проект.
lubomirlz - специалист
То много лесно така, мацаш навсякъде квито кабели ти паднат и сега се сещаш че трябва да се узакони, що не се сети преди 15 години да потърсиш проектант. А не мислиш ли че утре ако ти се запали домът поради неправилно оразмеряване на кабелите тоя проектант ще носи отговорност като си е поставил подписа. Аз ако съм проектант изобщо няма да си положа подписа и да си рискувам репутацията.
snejoky - напреднал
Ако говориш за мен, къщата е строена 1976г. и в нея се живее от 1980г. Дали тогава са се правели проекти на ел. инсталацията?
Johny - майстор
lubomirlz написа:
То много лесно така, мацаш навсякъде квито кабели ти паднат и сега се сещаш че трябва да се узакони, що не се сети преди 15 години да потърсиш проектант. А не мислиш ли че утре ако ти се запали домът поради неправилно оразмеряване на кабелите тоя проектант ще носи отговорност като си е поставил подписа. Аз ако съм проектант изобщо няма да си положа подписа и да си рискувам репутацията.
Има една малка подробност - инсталацията отдавна е направена /доколкото разбирам/ и остава само да се "изрисува" на хартия.
Прави се много просто: намираш един грамотен специалист /много хора могат да чертаят и оформят проект, но малко имат право да го подписват/, който ти начертава "картинката" и обяснителната записка, а за проектант се подписва "инж. Петър Петров от Бусманци" с N на дипломата, мисля че беше осемцифрено число - и си готов. Не че е най-правилния подход, но е най-евтиния, още повече за съществуваща инсталация. Освен това в тази процедура има много формализъм, който излишно оскъпява процедурата т.е. основното е да се приберът парите.
plamen6100 - специалист
Не се притеснявай, всичко е възможно. Аз съм ел.проектант и имам съответно печат и т.н, нито си първия човек, който прави така, нито и ще си последния. След като проектант ти направи ел.инсталацията и мине през енергото, всичко е ок., но накрая отговорноста си я носиш ти, а не проектанта. Недай си боже при авария да стане нещо, вина носи изпълнителя, проекта е направен както трябва и проектанта немогат да го хванат за нищо.
lubomirlz - специалист
Ок извинявам се ако съм засегнал някой :)
plamen6100 - специалист
хахахаа за кого говориш :)
petrov_be - специалист
plamen6100
Не се притеснявай, всичко е възможно. Аз съм ел.проектант и имам съответно печат и т.н, нито си първия човек, който прави така, нито и ще си последния. След като проектант ти направи ел.инсталацията и мине през енергото, всичко е ок., но накрая отговорноста си я носиш ти, а не проектанта. Недай си боже при авария да стане нещо, вина носи изпълнителя, проекта е направен както трябва и проектанта немогат да го хванат за нищо.

както винаги в бг всичко се прави наопаки
  • 1
  • 2

Тема "узаконяване на ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: