Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
magda написа:
Не съм споменавала да съм колежка..

еми.................време му е да се ..........-> http://www.napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=40
Justy - майстор
magda написа:
Има ли начин да се уверя в тяхната изправност преди да се обадя на сервиза?
Има, като извикаш специалист да монтира контакти ШУКО. Неслучайно пиша специалист - заземяването на корпуса на такива машини е особено важно!!!
Чак тогава се обърни към сервиза. Успех :)
magda - помощник
Объркването дойде от там, че съм дописвала предния си пост, докато сте поствали Вашия.
Благодаря Ви за предложението!
stefan_gb написа:
Има но трябва да четеш :) нали целта ни е да ти помогнем.
magda - помощник
За мое съжаление, няма да мога да се възползвам, тъй като в момента няма с какво да прехвърля снимката.

Мислех да пиша, ако преди да съм открила специалист, намеря пробна лампа. Направи ми впечатление обаче, че при осезаемо на допир напрежение по корпуса, трябва да "нагласям" неколкократно фазомера, докато светне. Означава ли това, че не мога да му разчитам? Ако е така, предполагам пробните лампи също се различават по качество..
докера - специалист
Както са казали колеги по-горе - не разчитайте на фазоуказателя :wink: Пробна лампа може да си направите много лесно в домашни условия - трябват ви фасунга /каквато имате под ръка/ , подходяща за нея крушка за 230 V и две жички многожилен проводник по 50-тина см., който да е "дебел" около 1мм2. Свързвате жичките към фасунгата , а свободните им краища заголвате около 5мм. По принцип пробните лампи се правят от две фасунги с крушки /за да може да се мери и на 380 V/ , но във Вашия случай не е необходимо .
Меренето на контакта става по следния начин -
Първо проверявате има ли напрежение , като пъхвате двата свободни края в отворите .
Ако лампата светне - има напрежение .
Тогава поставяте единия проводник на занулителното краче на контакта и с другия последователно проверявате двете дупки . Ако в едната лампата светне - контакта е занулен . Ако не светне и в двете - ще трябва да извикате някой да го занули .
За всеки случай с фазоуказателя проверете заземителното /занулително/ краче на контакта да не би да отива фаза към него и от там да идва проблема , че и такива съм виждал :wink:

Дано съм бил полезен .
penata - специалист
Здравейте никой не попита ФАЗОМЕРА (фазоуказателя) да не е от китайските дето светят когато си поискат :-D
rulom - модератор
Колеги, извинявам се, ама в кой век живеем :?
Не мога да повярвам, че все още има хора, които броят пробната лампа за уред указващ наличие или неналичие на напрежение :shock:

С тока шеги и опити не трябва да се правят! Не виждам защо продължавате да давате потенциално опасни съвети :?
Жената просто е установила, че от пералнята бие ток. Няма да е проблем, ако тази пералня не се ползва 2-3 дни, докато дойде техник да я погледне.Не кварталния майстор-пияница, а електротехник :cool:

Вярно, че това е "Направи сам", ама ако сте забелязали избягвам да давам съвети на хора които нямат и елементарни познания по електротехника. Макар и анонимни в мрежата, не искам да ми тежи някой на съвестта.
Затова за пореден път апелирам да не се дават съвети и решения, а да дойде човек да погледне тази пералня :!:

magda, не казваш откъде си, ама съм сигурен, че все някой от този форум ще се окаже твой съгражданин и ще може да реши проблема :cool: :)
blv - специалист
[quote="rulom"]Колеги, извинявам се, ама в кой век живеем :?
Не мога да повярвам, че все още има хора, които броят пробната лампа за уред указващ наличие или неналичие на напрежение :shock:

Тука немога да се съглася, вярвам повече на пробната лампа отколкото на мултицет за 350лв. За пералната и аз съм на мнение че за да разбереш кои е виновен, контактът или пералната, трябва да смениш контакта с Шуко-занулено, може да има и други причини за утечка, контактът да е на същия токов кръг с някоя лампа, за висяща нула явно не става въпрос щом върти пералната. Нещата са комплексни, може да е повече от един проблем. Най-добре първо да види ел. техник, после ако още се налага сервиз за пералната.
rulom - модератор
Споровете за и против на домашното измерване с подръчни средства са преместени тук => http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=21899 .
Моля тук да се пише само въпроса поставен от потребителя.
magda - помощник
@докера, благодаря Ви за точното описание на процедурата.
Точно това исках да знам - дали мога да определя изправността на контакта шуко, за да изпратя пералнята директно на сервиз/или да пера с удължител, докато бъде сменен другия.

@blv, благодаря Ви за отговора - добави към информацията която имам.
Последна промяна от magda на съб яну 09, 2010 10:37 am, променено общо 1 път.

Тема "Неподходящ контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: