Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sborko - помощник
Здравейте - искам да Ви попитам за мнението Ви относно свързването на предпазителите в ел табло за апартамент

Питах 2-3 майстори и те казват различни неща - гледах на практика свързани табла и пак се различават - та въпросът ми е как да си направя моето понеже искам да го сменям с малко по голямо тъй като пракарах допълнителни кабели

Става въпрос за купешко табло с до 16 предпазителя автоматични

единият вариант дето съм виждал е гребен отдолу на предпазителите - основният кабел е свързан към първият главен предпазител и от горната страна на всеки предпазител тръгват кабелите за апартамента

Другият вариант е гребена да е отгоре и от долу да тръгват всички кабели и отдолу влиза и главният токов кабел

а мой познат елтехник ми казва че е най добре да сложо гребена отдолу но без главният предпазител и главният входен токов кабел влиза отдолу га главният предпазител а отгоре му излиза кабел който отива отдолу да захрани гребена - така било по добре че му се случвало веднъж някакви проблеми и той ги парви вече така --

при всички варианти предпазителите се слагат така че нагоре като се щракне да се включва

ТА МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ КАК Е НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ НАПРАВИ СВЪРЗВАНЕТО НА ТАБЛОТО

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРИТЕ
moimoimoi - майстор
ако кабелите ти влизат в таблото отгоре се подразбира че трябва да ги вържеш отгоре на предпазителите и отдоло да ти е гребена
ако ти влизат кабелите отдоло ,слагаш гребена отгоре и така
sasooooooooo - "специалист"
гребен отдолу на предпазителите - основният кабел е свързан към първият главен предпазител и от горната страна на всеки предпазител тръгват кабелите за апартамента
Така ги правя аз.
Говорим за табло без ДТЗта нали.
sborko - помощник
ДТЗта

е това си нямам идея какво е
boltik - специалист
Те по горе момчетата с опит са ти обяснили всичко от мен само нагледно един от вариантие.

http://media.snimka.bg/4044/014344282.jpg
sborko - помощник
А ако не емного нахално да попитам още нещо

1 - Прекарал съм 6-7 кабела допълнително но не съм спазвал някакви правила - понеже си правих окачен таван от гипсокартон и вата отгоре то там съм прекарал кабелите и до всяка точка където ми е трябвало съм прекарвал отделен кабел - кабела е 2,5 квадрата за външен монтаж - примерно където ще ми е печката съм прекарал един кабел и до котлона също един - до хладилника още един - просто съм искал да са на отделни предпазители - та мисля че това не е проблем но все пак да попитам - има ли проблем като съм ги прекарвал така --- като най дългият кабел е до 15 метра

2 - Кажете ми оферта за възстановяване на домофонна система за вход с 12 апартамента - предполагам че във главното табло на входната врата трябва да се подмени всичко и идеята е да има възможност да се сложи домофон във всеки апартамент но само ако иска човека да си го слага - защото все нямат пари гадовете - пък на всяка площадка да се направи по един ключ с който да се отваря входната врата - така който иска ще си я отваря от този общ ключ а който иска ще си сложи домофон и ще си отваря от където му е кеф

3 - Оферта за подмяна на плафоните с лампите във входа с такива дето са с датчик за движение - 4-5 броя лампи такива
moimoimoi - майстор
1- не е грешно че уредите са ти на отделни линии/15 метра не са много
2- последната домофона инсталация която правех излезе по 70 лева на апартамент- това включва:домофонен апарат,монтаж и обща домофонна централа,бутониера на входа,ел брава,,кабелите бяха предварително прекарани и техния монтаж и цена не е включен в тези 70 лева
3-плафони с датчик за движение са по 25-30 лева,смяната е около 3-5лева лева на бройка

колега от къде си
zmeios - специалист
sborko написа:
ТА МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ КАК Е НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ НАПРАВИ СВЪРЗВАНЕТО НА ТАБЛОТО
Ето, казваме ти, и то без да крещим:

1) Можеш да си прекараш кабелите и сам, с малко повече внимание и четене тук. Това че има отделни кабели до отделните мощни елуреди е добре.

2) Не ПИПАЙ таблото и НЕ МОНТИРАЙ неща без намесата на квалифициран електротехник. Особено пък ДТЗ. Тока убива дори и българи - доказано е.
boltik - специалист
Ами това за домофона при мен излезе дърво.Предишния домофон имаше код с който се отваряше вратата.Но той все се разваляше и хазайката реши че е дошло време за нов.Големи приказки се изговориха и с чип щяло да се отваря.След монтажа наемът подскочи заради новия домофон и тока който щял да консомира новия домофон.Това е въпросния чип:
http://media.snimka.bg/5436/017128235.jpg
Домофона нов обаче вратата стара.Взаха че откраднаха 2 велосипеда.Пуснаха заповед да се заключва вратата.Така и не можах да ползвам този чип.Така че за мен остана да плаштам а хазайката си прибра ДДС-то и наемът си остана по-висок.Така че първо помислете.Българинът обича да се изхвърля.

Тема "Ел Табло - свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: