Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Петров, имаш Лично Съобщение
TXE
защо не свържеш този бойлер само към нощната тарифа ? С тия контактори , вечер човек се е отпуснал , вече дрямката го наляга , и изведнъж- две щракания в никое време.... за какъв комфорт говорим ! :?
Милен - майстор
TXE написа:
защо не свържеш този бойлер само към нощната тарифа ? С тия контактори , вечер човек се е отпуснал , вече дрямката го наляга , и изведнъж- две щракания в никое време.... за какъв комфорт говорим ! :?
Какви щтракания, в Белгия да не използват български контактори :lol:
Има доста тихо превключващи и безшумни по време на работа. Разбира се ако се презапаси с 5 пъти по-голям контактор от необходимия ще се чува по силно. А и човека каза че таблата са им по мазетата в Белгия и тогава шума няма да е проблем. Явно нямат проблеми с кражбите на ток :-D

Намери си готов реверсивен пускател във фабрична кутия. Имат вътре два контактора само им променяш връзките по схемата която ти дадоха.

Извън темата един въпрос, колко е честотата на напрежението в Белгия при такова захранване.
moimoimoi - майстор
и мен ме интерисува също
каква е честотата?
колко волта е трифазната мрежа?

на тоя бойлер 2 киловата като му подаваш 2 фази по 120 волта,колко ток ще тече през всяка фаза

за битови консуматори идват 2 фази и земно ли?/2p+pe?/
Junak - майстор
колега забравяш много важни подробности
1- автора каза че при тях няма фаза и нула а са 2 фази по 120 волта :idea: :arrow: което значи по голям ток
2- обикновено нормално затворените контакти са оперативни а не силови и няма да издържат

и да попитам автора- колко киловата е бойлера?[/quote]

Колега, с репе R14 /10А/ съм управлявял бойлер 2 кW. без проблеми. И има такива контактори на Телемеханик, но сега не ми се търси. Но има и достатъчно модели релета, които могат да управляват тази мощност и да превключват достатъчно тихо :)

Погледни това http://www.schneider-electric.bg/sites/ ... tion_id=18

RXM Миниатюрно реле
* 2, 3 и 4 З/О контакта 12 – 10 – 6 A
* Избор на конфигурация на клемите (смесени или отделни)
Последна промяна от Junak на чет яну 28, 2010 10:54 pm, променено общо 1 път.
petrov_be - специалист
честотата е 50hz
в големи сгради има 2х120, 3х120, 0 и 220(както в бг) и 0 и 3х220(както в бг)
за битови идват 2Р или 3Рх120 и ние забиваме по 2 или 3 кола по 2метра като тук изискването е мах. 30 ома

господа дайте ми линк или схеми,аз ако знаех какво да търся нямаше да пускам тази тема
Милен - майстор
С контактор ще бъде доста по надеждно отколкото с реле.

И какви линкове искаш белгийски ли :) Ще ти даден на нещо от България което няма да го намериш в Белгия и пак си в тъча.

Ето ти един линк: Отиваш до най близкия електро магазин и си купуваш 2 бр. контактори с номинален ток по голям от 12А с напрежение на захранващата бобина 240V с три броя силови контакти и един брой нормално затворени помощни контакти (N.C. - от normal closed) Марката е без значение - ABB, Telemehanique, Moeller, Siemens, Schrack и т.н. каквото намериш.

Схемата ти я дадоха вече.
blv - специалист
petrov_be написа:
Здравейте,
сага се прибирам от работа.....
1 работя в белгия
2 чесовника и електромерите не могат да се пипат
3 говорим за трифазен
4 двете табла се захранват от два различни електромера
5 в таблото което работи само на нощна има бойлер и 4 печки, всичко останало (контакти ключове.......) са на другото табло и си работят нонстоп
6 имайте в предвид че тук няма фаза и нула има две фази х 120в(прди бях пуснал тема за това)
7 второто табло може да поеме товара на бойлера
Няма ли вариант да се върже бойлера към таблото което работи нон стоп. Примерно през магистрален кабел за контактите, ако нямаш достъп до таблата.
fikata - майстор
Няма ли вариант да се върже бойлера към таблото което работи нон стоп. Примерно през магистрален кабел за контактите, ако нямаш достъп до таблата.[/quote]

Колега,доколкото се разбира от условието на задачата няма такова табло,което да работи нон стоп.Две табла.Едното работи само на дневна, другото - само нощна. Решението май вече е избистрено.Два контактора, съответно сфазирани, с блокировка с/у едновременно включване/залепване/.Предпазители преди контакторите. Управление на контакторите защо не и с друг тарифен часовник синхронизиран с електромерния. Казва се,че парите не са от значение..
:)
Virtuozo - специалист
fikata написа:
Няма ли вариант да се върже бойлера към таблото което работи нон стоп. Примерно през магистрален кабел за контактите, ако нямаш достъп до таблата.
Колега,доколкото се разбира от условието на задачата няма такова табло,което да работи нон стоп.Две табла.Едното работи само на дневна, другото - само нощна. Решението май вече е избистрено.Два контактора, съответно сфазирани, с блокировка с/у едновременно включване/залепване/.Предпазители преди контакторите. Управление на контакторите защо не и с друг тарифен часовник синхронизиран с електромерния. Казва се,че парите не са от значение..
:)[/quote]
Само да те допълня,че баш ти който зададе въпроса за принципа на действие на двете табла,не беше редно точно ти да започнеш с такова изречение
Колега,доколкото се разбира от условието на задачата няма такова табло,което да работи нон стоп.
Разбира се че има табло което работи нон стоп и това е дневното табло,на което работи осветлението и контактите.Второто табло е само за големите товари които акумулират топлина и я отдават и през деня за да се икономисва дневна електроенергия,но явно на човека не му достига водата от 200 литровия бойлер и му се налага да го включва и през деня.

Тема "бойлерът да работи на дневна и нощна ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: