Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Така си е и не случайно клемите на тази фирма са възприети като промишлен стандарт - клеми тип WAGO макар че ги правят много други по света.
Veeko - помощник
Има ли смисъл да прокарвам 3х10кв мм, вместо 2х от апартаментното табло до главното при положение, че то е двупроводно. Питам защото и инсталацията на сградата е с едни хартиени тръбички (около 15-20мм до таблото) през които, ако вкарам 3х10кв мм ще влезнат доста плътно. Относно ДТЗ кръговете - да са един за всички стаи 63A (и колко мА ток на сработване да избера? 300?) и един за проточния бойлер - 40А или да сложа и отделен за печката и отделен за останалата част на кухнята.
Как се свързва АП към ДТЗ - преди или след нея?

От къде идва нуждата от отделен кръг за печката? Виждал съм на новите сгради, че е отделен, но пък в панелката в която живея в момента е на един кръг цялата кухня и никога не е имало проблем да работи заедно с останалите стандартни кухненски уреди.

Moжете ли да ми кажете и къде мога да намеря WAGO клеми в София и евентуално как се свързва защита от пренапрежение и имат ли някакви особености. Ако имате предложение и за още нещо полезно, което мога да сложа в таблото сега е момента да кажете :)

10х
lubomirlz - специалист
Има смисъл да сложиш 3х10мм, ДТЗ 300 мА се слага само за защита от пожар, която захранва цялото табло понеже на много токови излази от икономия са спестени ДТЗ.
Ти ще си сложиш поне 2 ДТЗ с ток на сработване 30мА една за бойлера и една за кухнята.
В раздела най-отгоре има тема за ДТЗ прочети я ще ти е полезна.
Милен - майстор
Само да те питам ти като тъпчеш проводниците в тръби смазваш ли ги с нещо за по лесно лъзгане :-D Ако е така внимавай със смазката че повечето разяждат изолацията и тогава пожара ти е сигурен. Казвам ти го това щото съм виждал как един ги мажеше с обикновена автомобилна грес :-D :evil:
Veeko - помощник
Милен написа:
Само да те питам ти като тъпчеш проводниците в тръби смазваш ли ги с нещо за по лесно лъзгане :-D Ако е така внимавай със смазката че повечето разяждат изолацията и тогава пожара ти е сигурен. Казвам ти го това щото съм виждал как един ги мажеше с обикновена автомобилна грес :-D :evil:

Не ги смазвам. Минават достатъчно лесно, а при нужда от смазка аз ползвам веро :) Тези гофрета, които съм сложил побират плътно 3х4кв + 4х6кв мм.

Тема "Въпроси за АП, ДТЗ и заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: