• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
romanpm, знам за твоята система отдавна и че си доволен. Ама да даваш 2000лв за система с помпа и 80л бойлер - това няма много смисъл.
daniench - напреднал
значи аз съм с бойлер от 80 литра + водоспестяващ душ
значи бойлера се топли само по час и 30 минути нощна тарифа,2 киловата е
2киловата Х1.5 часа Х30 дни Х 0.12лв=10.80

та дали може под 30 кинта за месец-може ,пак подчертавам с водоспестяващ душ
а,и още нещо много важно чинийте се мият от съдомиялна машина,там топла вода не ползваме .бойлера е само за къпане и миене на ръце.
топля се с климатици и повече от 170 кинта зимата не съм плащал ,лятото около 45-55.
lov - майстор
Милен написа:
lov енергия не се мери с моточасовник :lol: а с електромер. следващия път си сложи електромер на бойлера и тогава ще коментираме кой, какво и колко.
Колега не че се заяждам ама дали мислиш че не знам кое как се мери при условие че повече от четвърт век се занимавам с ремонт на КИП и А /контролно измервателни прибори и автоматика/
Та не зна какво си виждал но един такъв брояч е малко по голям от кибритена кутийка. И мога да го смотая в таблото. Па електромера си е туч и иска да е вертикален и т.н. А с брояча сметката е проста. Отчитането до минута ако държиш на подробности. Грешка под 1%. Толкова часа работа по толкова киловата. Мощноста на нагревателя е константна величина. Проста и ясна сметка.
Ако искам мога и до mW/s да измеря но е меко казано глупост.

Сега може ли да коментирам, че кога не сме на ясно по добре да замълчим и да слушаме или питаме кога не знаем да не се излагаме.
Кога не знам нещо не ме е срам да питам.

А относно сметката дето ми я правиш за дневната консумация защо не прочетеш по внимателно. До обяд топлото в боилера е свършило. И поне още толкова ток че и доста повече е отишла през юнгата. Както писах не съм я мерил. А сравнявах косвенно данните за изминали периоди и по следващи. Икономия няма. Или поне статистическата грешка е в допустими граници.
lov - майстор
daniench написа:

а,и още нещо много важно чинийте се мият от съдомиялна машина,там топла вода не ползваме .бойлера е само за къпане и миене на ръце.
топля се с климатици и повече от 170 кинта зимата не съм плащал ,лятото около 45-55.
Е колега тя и съдомиялната харчи ток за подгряване на водата. Е вярно е че е много по малко. Само че там в сметката не слагаш и по скъпуя препарат. Същото е и с пералната и тя си иска своето. Но това което ни го дава природата не бива да го пренебрегваме. И сметките дето си ги ги правим са толкова относителни че граничат по някога с невъзможното.

Аз преди 2 месеца тъкмо завърших окончателно идейния си проект. Вкарах в обща система котел на твърдо гориво соларни панели и газов двуконтурен котел. Всъщност добавих сега газовия към системата. Отоплението е слективно избираш си газ или дръвца. Но топлата вода е оразмерена да се ползва колкото се може далаверата. Ако има слънце от солара. Ако върви котела на твърдо от него и ако температурата не достига се доподгрява от газовия. Но и заради него се наложи да слагам един термосмесител и към газовия се подава на 45Со. Та от там си извадих изводи за пералня и съдомиялна поне до тази температура да не подряват на ток. И най голяма ще ми е далаврата лятото че тогава ще имам на воля.
За сега ми е още рано да коментирам кое как стана но поне всичко работи както е планирано. Та ще видим дали си заслужаваше инвестицията. Поне да изкарам една година да имам база за сравнение.
sasooooooooo - "специалист"
Водоспестяващ душ
Що е туй и има ли почва у нас? :?
Поредната измишльотина :?
Дайте някакво инфо.
dundurma - специалист
sasooooooooo написа:
Водоспестяващ душ
Що е туй и има ли почва у нас? :?
Поредната измишльотина :?
Дайте някакво инфо.
http://www.metaltec-bg.com/oxygenics.html
alfafen - специалист
daniench ти май нищо неарбра от казаното до тук.Автора има малко дете ако ти му осигуриш топла вода един месец за 10,80 аз ще ти платя сметката за 1 година напред(само на него без родителите му).Защо първо не четеш какво е заданието после ръсиш глупости.За съдомиялната си прав хаби малко ток пуска се 2 или 3 пъти седмично такаче "lov" и проблема с препарата не е толкова голям.Все пак за да си измиеш чиниите на чешмата изразходваш значително повече вода и ток (вкл. в сметката и веро+труд) и пак е по евтино.А че подаваш към пералнята 45 градуса вода :? икономия има да обаче се чудя ти посъветвал ли си се със жена си :-D .Вълна се пере на 30۫۫С (така мисля аз и група съветски инжинери).
sasooooooooo относно въпроса ти нови иновативни душове и части за батерии предлагат възможността да се спестява над 70% от използваната вода за миене. Устройствата действат на принципа на смесването на водната струя с въздух и увеличаване на налягането, като по този начин значително намаляват разхода й. Друг е въпроса дали е комфорно (мое мнение) :?:
Милен - майстор
lov написа:
Милен написа:
lov енергия не се мери с моточасовник :lol: а с електромер. следващия път си сложи електромер на бойлера и тогава ще коментираме кой, какво и колко.
Колега не че се заяждам ама дали мислиш че не знам кое как се мери при условие че повече от четвърт век се занимавам с ремонт на КИП и А /контролно измервателни прибори и автоматика/
Та не зна какво си виждал но един такъв брояч е малко по голям от кибритена кутийка. И мога да го смотая в таблото. Па електромера си е туч и иска да е вертикален и т.н. А с брояча сметката е проста. Отчитането до минута ако държиш на подробности. Грешка под 1%. Толкова часа работа по толкова киловата. Мощноста на нагревателя е константна величина. Проста и ясна сметка.
Ако искам мога и до mW/s да измеря но е меко казано глупост.

Сега може ли да коментирам, че кога не сме на ясно по добре да замълчим и да слушаме или питаме кога не знаем да не се излагаме.
Кога не знам нещо не ме е срам да питам.

А относно сметката дето ми я правиш за дневната консумация защо не прочетеш по внимателно. До обяд топлото в боилера е свършило. И поне още толкова ток че и доста повече е отишла през юнгата. Както писах не съм я мерил. А сравнявах косвенно данните за изминали периоди и по следващи. Икономия няма. Или поне статистическата грешка е в допустими граници.
Аз също не се заяждам с теб колега и се извинявам ако така си ме разбрал.

Обаче не мога да се съглася напълно с постановката ти за измерване на електроенергия. За груби ориентировъчни сметки може и да се приеме така но да твърдиш че постигаш точност 1% не съм съгласен. Както не съм съгласен с почервененото от цитата че мощноста е била постоянна величина.

Постоянна величина е съпротивлението на нагревателя и тука предполагам че всички са съгласни и никой няма претенции. Мощноста може да е постоянна но само ако се разглежда като инсталирана мощност при номинално напрежение, например при 220V имаш инсталирана мощност 3000W, следователно съпротивлението на нагревателя е 16.34Ω и при тези условия ще протича ток през него със стойност 13.64А.

Реално напрежението в България се колебае в някакви граници законово определени от стандартите на 230±10%, т.е. казано директно е в стандарта ако е между 207V и 253V и обикновено през деня е едно , а нощем когато намалее консумацията е друго. При постоянно съпротивление което физически няма как да се промени тока който протича през него зависи само от напрежението. Следователно и мощноста ти е функция на напрежението(тока) и то на квадрата на напрежението(тока). Ето ти как изглежда това:

P=U.I=U²/R=I².R

Ето ти един доста краен пример (но все още в стандарта) при 207V и 253V даваш достатъчно представа в какви граници се мени мощноста, по правилно е да се нарече товара от един бойлер с номинална инсталирана мощност 3000W.

Р=U²/R=207²/16.34=2622W

Р=U²/R=253²/16.34=3917W

Разлика от -12.6% и +30.6% спрямо инсталираната мощност не ми се струва малка и пренебрежима.
pavkatay - майстор
daniench написа:

за миене на ръце, а може и на крака един бойлер на ден може и да ви стига, а може и да не стига, но просто ползвате колкото има. но ако твърдиш , че едно 3- членно, а не дай боже 4- членно семейство може през лятото (че даже и през зимата) да изкара с един 80 л. бойлер, то това ми... намирисва :) . то принцип може и без един бойлер , ама... някъде по-горе бях писал , че стремежа към икономия ще ни докара до положението с хигиената от футуристичните филми за лудия макс и ето :-D . не целя да те обидя, просто смятам, че или не го правите така, или се заблуждаваш или жена ти тайно от теб включва бойлера през деня- и то на 170 лв още 10,80 се размиват :wink:
Тани - модератор
Аз също се чудя как може един 80 литра бойлер да стигне за къпане на двама човека . Но доста познати го постигат! Както писах вече зависи от навиците на потребителя. За един да си хвърли душ значи да се на мокри за няколко секунди , да спре водата , да се сапуниса и да пусне вадата за още максимум минута , за да се изплакне. За мен значи съвсем друго нещо - аз приемам всяко къпане като спа процедура и смятам , че за да се почистят добре порите в кожата , то трябва да се отпуснат добре на топлата вода и чак тогава да се почистят! Това си е лично мое размишление и може и да бъркам , но аз така се чувствам по-добре! Та ето описание на двата варианта за къпане!

Относно брояча на часове - не исках по-рано да влизам в спора , защото съм наясно , че не е много точен , но всъщност и аз го използвам. Наясно съм също че у нас напрежението е по-близо до 200 , отколкото до 230 v и го вземам предвид при ГРУБИТЕ сметки. Дори по този начин разбрах , че не съм свързал правилно нагревателя - времето за нагряване на теория за тази мощност не съответстваше не реалното . Оказа се , че не съм свързал един от трите нагревателя! Така , че брояча на часове дава много добра представа за изразходваната енергия , без да претендира за абсолютна точност!

daniench , въпреки че писах по-горе , че е възможно човек да се изкъпе за по-малко от три минути , те моля след като се изкъпете всички( от написаното от тебе съдя че сте поне двама човека) , обръсни се , включи бойлера и засечи за колко време ще загрее . Съмнявам се да се изкъпете с по-малко от 40 литра гореща вода както твърдиш! Моля те направи този експеримент заради мен!И ако е възможно , поне нагрубо да кажеш за колко време сте се къпали (по-скоро колко време е работил душа)

Ако наистина го постигнете , ще взема и аз да си купя един такъв душ. Ако забеляза по-горе , съм казал че това е единствения реален начин за икономия , но чак ми е трудно да повярвам , че е толкова голяма. Ако искаш може да ми отговориш и на лични. А как е комфорта на къпане сравнено с класически душ? Има ли разлика?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: