• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
ArturDent написа:
Навремето (когато завършвах), не се позволяваше в проект за магазин да се слага осветление различно от лампи за нажежаема жичка. А сега в Кауфланд, при плодовете и зеленчуците забелязали ли сте какво е осветлението - нищо не можеш да прецениш. На другите места в същия магазин е друго.
Трябва да е било доста отдавна в тъмните години :idea:

Сега е точно обратното въобще не се разрешава в обществени сгради да се слагат обикновени нажежаеми лампи освен в единични и специални случаи и след съответната обосновка на проектанта.

А и на стробоскопичния ефект на луминисцентните отдавна е намерена цаката - специални схеми на свързване, електронни баласти и т.н.
infomar
"Макар енергоспестяващите крушки да изразходват по-малко енергия, те дърпат много голям пиков ток от съоръженията, който не е хармоничен(синусоидален) и който ток мрежата трябва да снабдява, понасяйки загубите от това. Това може да доведе до промяна на принципа на таксуване на електрическата енергия, което пък да излезе солено на данъкоплатеца. ...
Ако вземем в предвид, че идеята е цяла България да премине на този вид осветление, то консумацията на ток от тях за цялата страна няма да е малко. (14% от всичкият ток отива за осветление - приблизително) Предполагам, че когато е взето решението за преминаване на нов тип крушки това не е станало от махленски тарикати а от "специалисти". Това дали има връзка с което се чу - налагане нова такса са ползване на мрежата? Заговори се веднъж и после всичко утихна, но рано или късно ще изплува. Ако е така се получава нещо много неприятно - от една страна те карат насила да ползваш нещо, после ти взимат пари затова, че го ползваш. Ползата за държаваиа е ясна - плащаш 10 пъти повече за една крушка и после плащаш за това че я ползваш, но за обикновения човек?
Последна промяна от infomar на вт апр 13, 2010 6:48 pm, променено общо 2 пъти.
ivo_dedko - специалист
nikolay.kraichev написа:
Съвсем на скоро и аз забелязах л.лампи в Калфланд при плодовете и зеленчуците. Това е маркетингов трик, просто плодовете и зеленчуците изглеждат много добре на тази светлина. Зеленото изглежда по зелено, както и червеното и жълтото.

Защо ли на месарският щанд л.лампи са червено-розави?...
Точно така е и не е само в Кауфланд. Правил съм двата ХИТ-а, този в Младост и този в Люлин. Имаше специални изисквания за лампите при месото и плодовете и зеленчуците. А и цената им беше 2-3 пъти по-висока от тази на обикновените лампи.
ivok - специалист
Стига с тия светодиоди. Освен за ефектност на осветлението, засега нищо не може да се постигне с тях. Слагайте си халогенки, особено новите модели с повече светимост за същата мощност.
ArturDent - Почти Безобиден
ivok написа:
... повече светимост за същата мощност....
С тоя подпис:
Осветителни тела и осветление
Осветителни тела Варна
,
това понятие "светимост", как би го определил и в к'во се мери?
greentree - специалист
Ще ми се и спецовете да споменат за влиянието на LED осветлението върху зрението ни,но светещи в цветове като жълто,синьо,зелено,червено,защото навлизат масово за скрито осветление а все си мисля,че ако стоим на светлина различна от топлобялата все ще има някакво отржение неблгоприятно за очите ни.И една от дилемите ми за скрито LED осветление е дали топлобяла или наситеножълта светлина да избера..Жълтата ми допада с това ,че придава мекота в обстановката повече от топлобялата,но дали е вредна ...Има ли мнения?
Цветовете не "вредният", а спектърната характеристика на източникът на светлина и др.
Поради това, че LED имат възможности по целият (не)видим спектър е интересно да се разгледа как цветовете влияят на нашето психологическо състояние. Все пак ние избираме някакъв цвят на светлина за скрито осветление, отразява се по стени и тавани и оказва влияние върху нас.
Към какво ни предразполагат цветовете?

ЧЕРВЕНО: Увеличава сърдечният ритъм, ускорява дишането, засилват се нивата на адреналин, прави мускулите еластични, свързан е с органите за репродуктивност :-). Освен ако не е за акцент този цвят ще "изсмуква" от вас енергия. Този цвят прави склонен човека към импулсивни и необмислени действия. Като имаме предвид, че жълтото е цветът на достъпното и евтиното, хубави цветове са си избрали Макдоналдс, споменатият Калфланд (само червено). и др.

ОРАНЖЕВО: От собствено наблюдение установявам, че малко хора знаят, че това е цвета на възбудата, аз не червеното. Това е топъл цвят който се свързва с топлината на залязващото слънце, постигане на стремежа ни за усъвършенстване, подобрява сърдечната дейност / кръвообращението. Оранжевото укрепва волята ни, сексуалността, твърди се че лекува пикочно-половата система и е отговорен за обемните процеси в тялото ни. Смята се за един най-добрите цветове в психотерапията.
Има много хубави LEDs в оранжево.

ЖЪЛТО: Сигнален цвят, засилва вниманието и изостря ума. Помага за добрата концентрация, ускорява взимането на решения, помага за изясняване на конфликти. Създава усещане на достъпност. Изчиства натрапчиви мисли.

ЗЕЛЕНО: Помага при възстановяване при психическо неразположение, има сънотворно действие и помага при хора с клаустрофобия. Символ на релаксацията, отмората, природата и плодовитостта. Най-лесният за възприемане цвят от окото (неслучайно монохронните монитори, уредите за нощно виждане и дисплей предимно са в зелено).

СИНЬО (но не това клонящо към UV):Синият цвят е размисъл упоритост, постоянство, свобода, обединение.
Синьото възстановява нервната система, помага при разсеяност, при сърцебиене, при разстройства на червата, балансира емоциите и намалява кръвното налягане.
Хората, подложени на стрес и напрежение не харесват синия цвят, отхвърлят го и пушачите.
Предпочитат го хора, които търсят хармония с околните и със себе си.
ivok - специалист
@ArthurDent - кво общо има подписа с това което съм написал?! И задължително ли е да използвам научните термини тук, за да бъда разбран? Мисля, че на всеки му става ясно за какво иде реч. Повече светят, това е.

А отделно за теб пояснявам - повече лумени (по-голям светлинен поток) за същата мощност - например 60W - 980lm вместо 60W - 820 lm. :)
greentree - специалист
Дъра-бъра два чадъра....говорим за реално въздеиствие и нат'варване на очите ,ти ми стой 4 часа на червена светлина и така един месец всяка вечер пък тогава ще си говорим отново....
  • 1
  • 2

Тема "Избор на осветлене за дома" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: