Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
papogai - специалист
как се прави заземяване към ел .мрежа
Virtuozo - специалист
Ами със поцинковани заземителни колове набити до дъно в почвата от чиято шина директно се вързваш към корпуса на съоръжението което ще заземяваш или чрез дебело заземително жило/въже/ което е хванато към кола с надеждна съединителна връзка.Общо казано е това но за различните случаи може да се наложи коловете да са повече а може да има и задължение да се премери съпротивлението на заземката от лицензирана лаборатория,ако не е заварено положение,но дори и да е такова меренето е желателно ако средствата не са проблемни :)
papogai - специалист
Моя случаи е следния ;Имам Вила която тепърва ще се електрефицира и същия момент трябва спешно да поставя потопяема помпа но във упътването задължително условие е да се заземи .Как да заземя помпата?
PCL82 - майстор
При главното табло на къщата трябва да имаш заземителен кол. Съпротивлението на този кол трябва да се измери от лиценирана лаборатория. Помпата захранваш от това табло с трипроводен кабел при монофазна и четрипроводен при трифазна помпа. Ако нямаш още главно табло, а имаш времянка тя ще играе роля на главно табло и трябва също да е заземена.
papogai - специалист
Благодаря ви майстори ще започна да изпълнявам съветите ви .И като срешна затруднения ще питам пак .Съжаливам не съм от София . От Сливен !
mirk - майстор
Съветите са хубаво нещо, обаче дадени задочно без да се видят спецификите на конкретното място, може да си навлечеш само главоболия. Викни някой специалист да ти направи всичко както си му е реда и тогава питай ако имаш въпроси и съмнения относно действията му.

Все едно сам да си извадя мъдрец по съвети от форума, нищо и никаква работа, само някакъв си зъб. :lol:
едно въпросче - може ли да се измери качеството на заземлението само с чувствителен оммер. не точно, но поне оценка +/- 20%.
mirk - майстор
Нема страшно в спора се разжда истината :wink:

С ометър не може да се мери заземител. Може евентуално с амперметър, волтметър и источник на достатъчно голям ток при ниско регулируемо напрежение по класическата схема.

Тема "как се прави заземяване към ел .мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: