Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Rumpi Teslata - напреднал
Продавам сглобяеми къщи от 12 години като основен продукт, Имам средно и висше електрическо образование и затова си позволявам да пиша в темите за електрото. Монтирали сме в къщи на наши клиенти защити както от пренапрежение, така и за девиация на напрежението. Включвам се в темата не да агитирам някой да купува, а за да стане ясно точно какви са проблемите и как се защитават потребителите, защото четох какви ли не глупости от сорта че катодните отводители биха свършили работа. Колеги при ниско напрежение подобна защита ИЗОБЩО няма да реагира. Отводитеите работят в диапазон от нано секунди и то при напрежение над прага на сработване на защитата, докато другите защити работят извън толеранса за който са настроени в рамките на част от секундата до 2-3 секунди в зависимост от настройката им. И така. Желая Ви приятен ден и успешна седмица.
Проблем с катодните отводители се нарича "остатъчно напрежение" или казано по-просто те "отнасят" големите пренапрежения,но по-малките и не по-малко вредните за съвремената чувствителна техника........ пропускат! Този параметър се нарича "Maximum clamping voltage" При катодните отводители/най-чувствителните/ е 1200 Vpp
Тогава си трябват т.нар surge protectors на клас III. Продават се под формата на разклонители,розетки и т.н. Те "обират" и най-малките пикове,като ги отвеждат към земя. Maximum clamping voltage <650 Vpp.
Има значение и времето за сработване и т.н.,но идеалния вариант за един дом би бил ,ако е осигурена защитата на 3-те нива,но това е много скъпо. И се стига до варианта с филтрите/клас III surge protector/.
Rumpi Teslata - напреднал
Доколкото знам, това което Вие споделяте за остатъчното напрежение с разни хармоници в него се решава с помощта на честотни филтри. Те са в тип 3 защитите. Ценово според мен са приложими само за индустрията съпоставими спрямо цената на оборудването там и в къщи. За защита на данни отново тип 3 се ползват и ценерови диоди, но те са с малки излъчвателни мощности и имат приложение само в определени места.
engineer - специалист
Изкушавам се да драсна некои ред, въпреки че темата май е поизчерпана. При възникване на късо съед. между фазов и нулев проводник (~220V/380), напрежението на "здравите" фази към земя за кратко се повишава до около 380V, докато срабори защитен елемент. В случай на лоша нула, за което вече стана дума, времето на защитата допълнително се увеличава. Забиването на допълнителни колове около къщата с цел подобряванена Неутралата не е решение, понеже не си длъжен да обираш Нулите наквартала. Ми какво ще стане ако Неутралара в трафопоста напълно се прекъсне??? Всички наоколо ще разчитат на твоя кол. С няколко прости сметки може да се докаже че в тоя режим без да има повреда токът в неутралата може да превиши фазния ток.

Един колега разрабори електронна защита срещу пренапрежение, която той твърди че е много бърза и безотказна. Схемата обаче няма да постна поради следните причини:
1. Не разчитам на самоделки, когато става дума за безопасност
2. Защитата изисква независимо захранване.

Не есложно, всеки мераклия може да сепробва да изработи подобна защита. В нета схеми мноооого
PCL82 - майстор
По добре да имаш заземителен кол който ако ще да се запали, от колкото някой уред в къщата с лека връзка към земя да стане реотан и да запали къщата.

В България рядко се прави система за изравняване на потенциалите - т.е всички метални конструкции, входящи комуникации, захранващия PEN проводник се свързват помежду си и се заземяват. Без това предпоставката за пожар и токов удар е налице.
krasiorocknroll - специалист
Хм,човека правилно пита,но кой ли ще му отговори?Въпроса е как ще се защитим от ниското напрежение на ЧЕС,EVN...?Имах един такъв случай:едната от фазите/поради някаква причина/ се е прекъснала от трафопоста и при мен напрежението е около 70V.Кой ще ми защити уредите-климатик,хладилник ...?
darken_nz - специалист
Ами по принцип си има напреженови защити, които да изключват при дадени стойности на напрежението, като при нужда може да се добави и закъснение.
Производители колкото искате.
За компютрите и изобщо ценна елктроника добра алтернатива е един line interactive UPS (поне), а най-добрия избор е online.
Ето това:
http://www.sono.bg/bg/products/bg/66/fl ... etails/129
Според мен е хубаво решение,защото е две в едно т.е. реагира и при по-високо и при по-ниско,като скороста на задействане е близка до 0, т.е мигновенно! А пък за "производителите колкото щете" не съм много съгласен,ама карай да върви :wink:
darken_nz - специалист
Ами по принцип си има достатъчно избор и е въпрос на предпочитания и зависи от случая.
На едно табло имаме монтирани напреженови релета на ABB, но това не значи, че са единствените, както и APC не са единствените производители на UPS-и и защити.
masterval - майстор
krasiorocknroll написа:
Хм,човека правилно пита,но кой ли ще му отговори?Въпроса е как ще се защитим от ниското напрежение на ЧЕС,EVN...?Имах един такъв случай:едната от фазите/поради някаква причина/ се е прекъснала от трафопоста и при мен напрежението е около 70V.Кой ще ми защити уредите-климатик,хладилник ...?
Мисля си като един лаик...
Кой ще ни защити от прекалено ниско/високо напрежение?
Според мен не технически джуджавки, каквито и аз съм си наслагал, а единствено т.н. съдебна система. Те са се задължили да ми доставят ток еди-къв-си, аз съм се заробил да им го плащам. Точка. Всички екстри се изключват от договора ни, нали?

Тема "Защита от ниско напрежение и пренапрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: