Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darken_nz - специалист
Да това си е съвсем точно.
А посоченото 70V напрежение изобщо не се вписва в нормите им (даже и с големичкия им аванс :-D ).
Проблема е, че не е много лесно всеки път да се изкара на глава с тях (понякога се правят на интересни, протакат).
Затова човек се принуждава да си решава проблема както може.
Иначе е напълно нормално и човешко да се получават аварии и не можем да искаме от тях абслоютно непрекъсваема и идеална мрежа.
Ники274 - специалист
masterval написа:
Мисля си като един лаик...
Кой ще ни защити от прекалено ниско/високо напрежение?
Според мен не технически джуджавки, каквито и аз съм си наслагал, а единствено т.н. съдебна система. Те са се задължили да ми доставят ток еди-къв-си, аз съм се заробил да им го плащам. Точка. Всички екстри се изключват от договора ни, нали?
... и ако на човек му изгори елсиди телевизора дето струва 3-4 хилядарки и не може да си намери фактурата,предпоалгам няма да му е толкова приятно :lol:
darken_nz - специалист
Фактура, гаранция и каквото и да е - няма ползва в случая.
Токови удари, мълнии, наводнения, счупвания и др. подобни не влизат в гаранцията.
Ники274 - специалист
Е как да няма значение,ако еладжиите от доставчика примерно са объркали кабелите, като са закачали трафа и ти пуснат 380в,си ти плащат всичко което е изгоряло(стига да имаш фактура или касова бележка).Би следвало и при каквито и да е щети нанесени от лошо качество на доставената енергия,да си плащат неустойките по договора,което е малко имагинерно понятие в случая :lol:
А ти ми говориш за форсмажорни обстоятелства упоменати в гаранционните условия на уредите,което е съвсем друго нещо.
darken_nz - специалист
Да при това положение е така, но ще трябва да докажеш, че е по тяхна вина.
А правата ни в БГ са меко казано малко неясни.
Има доста хора с кофти захранване, които господ ще ги помилва.
Иначе и един токов удар понякога е напълно достатъчен да ти опука нещо.
А как точно ще си "защитиш правата" и от кого ще поискаш обещетение,ако съседа Гошо от 7 ет. има зъб на съседа Мишо от втория етаж и му пусне 230 V по коаксиалния кабел? Нали разбирате какво се случва от 7 до 2 ет.! Това е само едим бегъл пример.
Ники274 - специалист
Ако има сплитери нищо няма стане,само дето на Гошо ще му гръмне бушона :lol:
mirk - майстор
Брей кви работи имало :lol: и след всеки токов удар ще търча да вдигам бушона като ненормален :lol: има, няма на ден по десетина пъти в туй хубаво време.
zz_stefanov - майстор
mirk написа:
Брей кви работи имало :lol: и след всеки токов удар ще търча да вдигам бушона като ненормален :lol: има, няма на ден по десетина пъти в туй хубаво време.
Там си пише: "Напрежение на повторно включване" - сиреч включва си само. Лостчето е за ръчно управление само при нужда.
Точно това устрйство не помага срещу по високо напрежение, а то може да се появи там където не е добре заземена или добре свързана нулата.
Има и такива устройства, които следят по два прага минималното напрежение и пренапрежението. При подходящо свързване с контактор могат да спестят много главоболия при лоши мрежи.

Тема "Защита от ниско напрежение и пренапрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: