Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
@Gek подкрепям те.
@fikata, когаиде реч за ток, няма място за героизъм.Мъж не мъж, крушка полилей, каквото и да е, щом не разбираш елементарните неща нямаш право да се ровиш.
А иначе, автора е споменал, че като включи фасунка към изводите свети, значи трябва да се рови в полилея, което е относително по-добрия вариант.
Към автора - така и така ще го разглабяш тоз полилей, огледай всички връзки, където има връзка натегния.
fikata - майстор
fikata, когаиде реч за ток, няма място за героизъм.Мъж не мъж, крушка полилей, каквото и да е, щом не разбираш

Много патетично звучи за конкретния случай.Още повече,че сме в "Направи сам". С неудолствие отивам у съседа,доктор,като ме повика да му завия нова крушка на мястото на изгоряла.
Все пак става дума за елементарни умения и знания,които средното образование би трябва да ни е дало...
Gek - специалист
fikata написа:
С неудолствие отивам у съседа,доктор,като ме повика да му завия нова крушка на мястото на изгоряла.
Аз пък вобще не бих отишъл при лекар, който сам си прави ел. инсталацията, локалното парно, мазилките и всичко за което пишем тук, в този форум....
fikata написа:
Все пак става дума за елементарни умения и знания,които средното образование би трябва да ни е дало...
Елементарни познания са да си смениш сам крушката. Но случая не е такъв. Тук става дума за ремонт на полюлея. Има разлика и то не малка!
fikata - майстор
Елементарни познания са да си смениш сам крушката. Но случая не е такъв. Тук става дума за ремонт на полюлея. Има разлика и то не малка!
Извинявам се на този,който съм надценил,че може да се справи с повредата на такова сложно,високоотговорно съоръжение на схемотехниката.
/иначе се наименова полИлей=крушки,повече от една/поли=много/п брой// захранени от тавана от един излаз..т.е
не идва от полЮлеене или полЮция.../ :-D
Последна промяна от fikata на пон дек 20, 2010 3:15 pm, променено общо 1 път.
Gek - специалист
fikata написа:
....с повредата на такова сложно,високоотговорно съоръжение на схемотехниката....
Няма нужда от ирония.
То и свинско със зеле да направи един готвач е елементарно, ама аз не мога. Но за него може да се пита по форумите, защото и да го объркам най-много да го метна в кофата. А в случая ако питащия по невнимание и неумение си офази полИлея ще стане лошо!

EDIT

Сещам се за един случай, който е много показателен каква беля може да стане. В моя апартамент поради грешка в инсталацията има две лампи в коридора, на които се прекъсва нулата в ключа, а не фазата. Смятай ако това се случи с човек като автора на тази тема. Ние ще го съветваме как преди това да си изгаси осветлението от ключа, а то....
totio1973 - специалист
потьрси познат електротехник ако не можеш да се справиш.по принцип проглема е лесен.само не се опитваи да си направиш допалнителна коледна заря.
milanovs - специалист
Щом като половината полилеи свети а дгугата не,това означава че е предвиден за сериен ключ.Значи от тавана трябва да излизат 2 фази и 1 нула.На ключа също трябва да имаш 3 проводника.В полилея имаш общо 12 проводника .6 са свързани заедно(сините).Другите 6 са свързани по 3.Значи връзваш 2 те фази на 3 ките,а нулата на общите 6.Дано си ме разбрал правилно .Лесно е но трява малко повече търпение.И изключвай бушоните щом не разбираш от тоци. :idea: :wink:

Прикачен файл

electrical.gif
electrical.gif (14.72 KиБ) Видяна 4025 пъти
fikata - майстор
[quote="milanovs"](сините).
Как да те разбере?
Ти къде видя сини проводници?
Ники274 - специалист
alra написа:
Здравейте отново! Сложих друга лампа и свети, няма проблеми. Но може ли да кажете как да оправя предишната.

От обясненията до тук разбирам, че явно кабелът за нулата й липсва. Трябва да сменя кабелите?

Още веднъж благодаря
Ами ако смяташ,че можеш да се справиш си ти.Обаче както казах по рано най-добре е да не работиш под напрежение.За целта откачаш лампата от тавана и на работна маса с подходящи инструменти почваш да я разглобяваш.Пак ще спомена омметъра понеже с него ще откриеш проблема за секунди.Предполагам грешката ще е в някоя връзка, прекъснат кабел от движещи се части или в клемите на самата фасунга.Добре е новия кабел ,който слагаш да е хубав-изолацията му е особено важна.Когато отстраниш проблема,виж всички връзки дали са изолирани добре.Трябва да си следиш кой проводник ти е фазата и в последствие при вързването да се подкачи към фазата.Фазата трябва да ти излиза на пъпката в центъра на фасунгата,нулата ти е пръстена.Това при свалена лампа ще можеш да си го провериш с омметър или веригопроверител.Когато закачаш лампата освен,че следиш фаза и нула,трябва да заземиш(или ако нямаш заземяване да занулиш) лампата.Това важи само за осветителни тела,на които корпуса е електропроводим.Ако е пластмасова не и трябва заземяване.
Заземяването е важно,защото в случая ако беше прекъснал кабела с фазата и беше опрял в корпуса и не е заземен щеше да те разтърси хубаво тока.
Така,че преди да почнеш ремонта на въпросната лампа ти трябват поне два уреда-омметър и пробник,който може да мери фазата и нулата.

Пп Бориславчо,стига се заяжда бе човеко.Какво значение има как се пише или казва.Важното е да се разбираме за какво говорим.
И между другото предполагам това поянтие "фазоуказател" е от 60-те години щото в нета няма такова животно :
фазоуказател
Няма резултати, които да отговарят на заявката.

Обаче си има фазомери колкото щеш,примерно: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 0%B5%D1%80
Борислав Бачовски - напреднал
Ники274 написа:
alra написа:
Здравейте отново! Сложих друга лампа и свети, няма проблеми. Но може ли да кажете как да оправя предишната.

От обясненията до тук разбирам, че явно кабелът за нулата й липсва. Трябва да сменя кабелите?

Още веднъж благодаря

Ами ако смяташ,че можеш да се справиш си ти.Обаче както казах по рано най-добре е да не работиш под напрежение.За целта откачаш лампата от тавана и на работна маса с подходящи инструменти почваш да я разглобяваш.Пак ще спомена омметъра понеже с него ще откриеш проблема за секунди.Предполагам грешката ще е в някоя връзка, прекъснат кабел от движещи се части или в клемите на самата фасунга.Добре е новия кабел ,който слагаш да е хубав-изолацията му е особено важна.Когато отстраниш проблема,виж всички връзки дали са изолирани добре.Трябва да си следиш кой проводник ти е фазата и в последствие при вързването да се подкачи към фазата.Фазата трябва да ти излиза на пъпката в центъра на фасунгата,нулата ти е пръстена.Това при свалена лампа ще можеш да си го провериш с омметър или веригопроверител.Когато закачаш лампата освен,че следиш фаза и нула,трябва да заземиш(или ако нямаш заземяване да занулиш) лампата.Това важи само за осветителни тела,на които корпуса е електропроводим.Ако е пластмасова не и трябва заземяване.
Заземяването е важно,защото в случая ако беше прекъснал кабела с фазата и беше опрял в корпуса и не е заземен щеше да те разтърси хубаво тока.
Така,че преди да почнеш ремонта на въпросната лампа ти трябват поне два уреда-омметър и пробник,който може да мери фазата и нулата.

Пп Бориславчо,стига се заяжда бе човеко.Какво значение има как се пише или казва.Важното е да се разбираме за какво говорим.
И между другото предполагам това поянтие "фазоуказател" е от 60-те години щото в нета няма такова животно :
фазоуказател
Няма резултати, които да отговарят на заявката.

Обаче си има фазомери колкото щеш,примерно: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 0%B5%D1%80

Уважаеми господин Ники274,
Този Бориславчо, може би е малко /с няколко месеца/ по-голям от татко Ви, или с толкова по-малък. Все пак не съм дама и не крия свойте достойни 55 години.Образованието, опита и мъдроста натрупани за това време ., ме карат да назовавам нещата със собствените им имена. В NET-a, може да няма такова название, но в учебниците го има, а те са писани от мъдри хора /без обида за никой/. А, за стока внесена от Китай, или друг не ясен производител, какво да е записано на етикета, "ижектопляктор" ли или "феркохомба"? Не е в природата ми да се заяждам с никой. аз съм зодия ЛЪВ, тъка,че ....
просто подобно нещо не ми е потребно.
С уважение: Борислав Бачовски

Тема "проблем с осветлението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: