Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
bgtok написа:
Можеш да се пробваш с лек компромис:
Изолирани проводници за въздушно качване тип AL/R - усукания кабел по стълбовете на енергото.
AL/R 4х25- цена около 4.20лв. с ДДС
Ако се върже 2х2 жила ще стане 2х50 с уговорката, че това не е мед.
Ако трябва да е адекватно на 2х50-мед то трябва да е минимум 2х70-алумин.

Няма нужда от по голямо сечение. Кабел СВТ 3х50кв при температура 20гр в земя има допустимо токово натоварване 178А, на открито и температура 30гр 157А. Въпросния френски кабел http://www.filkab.com/GetFile/bg/category_files/371/ е наистина алуминиев но е с изолация омрежен полиетилен и с максимално допустима работна температура на жилата 90гр срещу 70 при СВТ с PVC изолация. Резултатът е токово натоварване за 50кв - 164А което е аналогично на СВТ с медни жила.

Цената в Филкаб за 2х25 е 5.26 и за 1200м - 6312лв тури му и 20% ДДС - 7574лв. И що ще се вкарваш в приключение да размотаваш две дължини като излиза колкото 50кв. AL/R 3 х 50 + 54,6 10.470лв.

Обаче ще му трябват и поне 15 стълба със съответните комплекти за окачване на проводника за тях, плюс кран за изправяне, багер за фундаментите, бетон за укрепване. Да не говорим че ще има пресичане с електрифицирана ж.п. линия на 27kV и никой няма да му прекара линията без проект и съгласуване със всички инстанции.

В крайна сметка пак ще излезе твърде скъпо и нерентабилно начинание.
bgtok - специалист
Това 2х25 за какво ти е като има 4х25...? :?
Цените ти не са вярни.
Фабрично заводска цена на Al/R 2x25 0.6/1 kV - 3.00 лв. без ДДС
Фабрично заводска цена на Al/R 4x25 0.6/1 kV - 5.26 лв. без ДДС
От тук си 30% надолу търговска отстъпка.
Tedo_12 - помощник
Значи ще се насоча към фотоволтаици.Ако може някои да ми даде примерна оферта за 500w или 1000w при 220в променливо за захранване на помпа (панели, цени на ват, преобразувател и други)През зимата смятам ДА си прибирам панелите и да ги монтирам вкъщи ,а през лятото ще са на полето.И Доколкото разбрах в Търговищка област слънчевите дни са 295.Едни от най добрите или бъркам.И имаики предвид,цената на бензина май ще ми се изплатят доста по бързо.Смятам да използвам помпата за капкови напоявания и малки разпръсквачи,а може и да използвам цистерна(мястото е под наклон и в дъното е водоизточника му)Качвам малка цистерна на върха му помпата пълни цистерната.Като се напълни с реле се отваря клапана,полива ,когато цистерната се изпразни клапана затваря и така...
Също така колко ще ми излязат рамките за панели.Може и да си ги направя сам.Също така мога ли да се възполвам от еврофинансиране по някоя програма.Без допълнително оскъпяване,от което няма смисъл
mirk - майстор
bgtok написа:
Това 2х25 за какво ти е като има 4х25...? :?
Цените ти не са вярни.
Фабрично заводска цена на Al/R 2x25 0.6/1 kV - 3.00 лв. без ДДС
Фабрично заводска цена на Al/R 4x25 0.6/1 kV - 5.26 лв. без ДДС
От тук си 30% надолу търговска отстъпка.

Не му трябват никакви 25кв. трябват му 3х50 минимум. Едва ли физическо лице може да си купи кабел на цена минус 30% от заводската. И къв ще е тоя кабел че го продават с 30% най вероятно ментак.

Tedo_12 щом ще слагаш цистерна може да я пълниш с помпа задвижвана директно от вятър с една малка олекотена перка, като по американските фили. Предполагам че помпата е бутална.
Tedo_12 - помощник
Вятърът нестава.Мястото е ниско разположено,а цистерната няма да е много голяма
STO-YAN - специалист
Майтапиш ли се за фотоволтаиците? Панелите са изчезнали още първата седмица.
Разгледай форума на "STS Solar" за фотоволтаици и ще разбереш за какво става на въпрос.
Бензинова или дизелова водна помпа с разход на гориво 1л./час ще ти струва около 2,50лв.
Зависи от дебита на помпата и от обема на цистерната, /сам ще си направиш тази сметка/
ще разбереш колко часа ще работи помпата. Ако я имаш ел. помпата, добави само необходимия
малък генератор и работата е свършена. Приблизителна цена на 5 киловата фотоволтаична система
е около 70 000лв. Нямам претенции да съм точен. Успех! :idea:
moimoimoi - майстор
фотоволтаиците се изплащат след 10-11 години :?
mirk - майстор
A помпата ще я метнеш в багажника като си свършиш работата и няма да рискуваш някой да я свие.
moimoimoi написа:
фотоволтаиците се изплащат след 10-11 години :?
Не съм правил сметки но малко ме съмнява това. Предполагам се има предвид субсидираната цена на която ти купуват тока енергодружествата. А ако е за собствена консумация?
Tedo_12 - помощник
Аз използва този вариянт с бензиновите помпи вече 10 години,но не ме устройва.Първо трябва ми голяма цистерна,за да може да я пълня с бензиновата.2трябва постоянно до я паля зареждам и тн.А ако ми е с ток с клапаните както съм писал горе е автоматично.Някъде бях видял панели 2лева за ват чисто нови,но с по малък коефициент,което не ме бърка.При случая с моторнато помпа имам няколко реално усвоени киловата 3 4.И то на цена много по-висока от фотоволтаика.Това ,че ще заместя бензина с електричество е по добър вариянт.Панелите се ще ги прикрия.А помпата ще е в шахта и няма да се чува.Мисля за някоя проста помпа на която до сложа друт двигател на 36в примерно
moimoimoi - майстор
проблема не е в напрежението 12-36-110 или 220 волта, а в мощноста
3 киловата са сериозна мощност добивата от вятър или слънце

Тема "Изчисляване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: