• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Зависи какво е таблото. Ако е от старите метални, преди симеончо да продаде ЕРП-тата между касата и вътрешната вратичка има 1-1,5см луфт. Можещ да си огънеш една кука от 6мм2 жица и да бутнеш палеца на АП-то. После ще го включиш по същия начин и не пипаш пломбата.
vyrhara - специалист
Ами вътрешната вратичка е със секретен ключ и електромерите са с дигитален дисплей и не искам да го отварям да не ме сурвакат после ония с някоя призовка,
но остават 2 варианта-
- да си купя дебели гумени ръкавици и да развия гайката зад бушона(той не е свързан като бушон, а 3 кабела само на едното краче) за 2- ри етаж и да извадя свързания там фаза на моите контакти(1- ви етаж) и да си го свържа към моя бушон- на него вече мога да развия и спра тока.
Другия вариант е да предупредя съседите че 5 минути ще им спра тока и да разчитам че няма да се обидят, защото много от тях имат климатици. Все още се чудя кой вариант да избера.
PCL82 - майстор
Не разчитай на гумени ръкавици за чистачки-те са повече за психологическа сигурност. Много са тънки и лесно се пробиват.

Ако е трудно спирането на тока, отрежи твоя кабел при чуждия предпазител и го заголи наново като го свързваш при теб.

Въпрос: нещо не ми харесва това крайни кръгове на жилище да се намират в електромерно табло (само за малка еднофамилна къща се прави така). Има ли отделен предпазител за контактите или всичко направо виси на главния?
totio1973 - специалист
Всички ключари правят ключове за таблата на енергото,а имах комшия в другия вход които постояно отвареше етажното таблото и най накрая енергото завариха вратата.
vyrhara - специалист
PCL82 написа:
Не разчитай на гумени ръкавици за чистачки-те са повече за психологическа сигурност. Много са тънки и лесно се пробиват.

Ако е трудно спирането на тока, отрежи твоя кабел при чуждия предпазител и го заголи наново като го свързваш при теб.

Въпрос: нещо не ми харесва това крайни кръгове на жилище да се намират в електромерно табло (само за малка еднофамилна къща се прави така). Има ли отделен предпазител за контактите или всичко направо виси на главния?
ОКИ,
ще си взема дебели гумени ръкавици и с изолирани клещи ще кръцна моя кабел и после ще си го свържа поне на главния бушон, поне да е през бушон че имам 2 климатика, бойлер и печка на него и ако стане нещо ще ми изключи тока от заключеното табло, иначе за ключ мога да намеря от някой от енергото, но не искам да пипам там си е тяхна собсвеност и ако дойдат с полиция ще ме хванат неподготвен.

Ръкавиците какъв цвят са гумата за 220V?! С тях само ще държа клещите да резна, после съм безопасно.
PCL82 - майстор
Описваш една от калпава инсталция. Всичко виси на бушон, там някакъв си ако ще и главен, колкото да а има нещо да не е без хич... Цялата ти инсталация така има грешна структура. Такива мощни уреди се защитават със самостоятелни предпазители, оразмерени според мощността им. Таблото с тях трябва да е при съответното жилище-не долу в главното табло. Не повдигам въпроса сеченията дали са подходящи и дали кабелите минават през допустими места (и си представям по фасади мази и балкони-дано да не съм прав).

Да разчиташ на един главен предпазител да те опази, значи да си любител на големите искри и изгаряния.

Късото съединение е трябва да се разглежда нормално състояние за една инсталация и тя трябва да може да го понесе без щети и риск за хората. Не казвай това се случва много рядко!
vyrhara - специалист
На оня му дадох ... лв. за половин час работа и той объркал старото текстолитово табло с бушоните като спагетарник и неща повече да го виждам и то до такава степен, е да си купувам ръкавици и аз сам да оправям работата.
vyrhara - специалист
Взех си дебели гумени ръкавици и с помоща на клещи с изолирани дръжки развих гайките на кабелите зад бушоните и после си ги включих на бушона който трябва и вече като развия бушон мога да си спра напрежението от контактите най- накрая и най- важното- вече- горния етаж който се топли на дърва няма да ми плаща сметките от моите климатици а за жичкаджията нЕма да чуете нищо, защото обичам да говоря само хубави неща... или нищо. :mrgreen: :-D :weedman:

Благодаря на всички за съветите! :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на 2 електромера- ПОПРАВЕНО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: