• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
omarto - помощник
Добро утро колеги.Рових из форума,но не открих това което ме интересува.Ако някой знае къде мога да го открия ще съм му благодарен.Та въпроса ми е следния.Имам нов апартамент с ел.инсталация изградена по всички изисквания (надявам се).До сега вече 3 години съм нямал никакви проблеми с тоците,но от два дни започна да пада само главния предпазител 63А елмарк в апартаментното табло без видима причина.Дори първия път се е изключил през ноща и ни остави на студено.Нямаше никакво по голямо натоварване освен един конвектор 2000 w. който не работи постоянно и евентоално бойлера да се е включил.И главния предпазител паднал.Вчера през деня пак и така.Има си ДТК,всичко е на отделни кръгове а...пада.Какво ви е мнението и ако има нужда от още инфо ще дам каквото мога.
mirk - майстор
Те Elmark така си падат от време на време ненадейно :lol: Вземи си сложи един истински предпазител да ти е мирна главата например ABB, Siemens, Schneider electric, Moeller (вече са Eaton), General Electric, Schrack, Legrand . Ако и другите по таблото ти са на въпросната падаща китайска марка произведена уж в България може да очакваш и там подобни изненади.
omarto - помощник
Аз си мислех че може да е от производителя , но питах за всеки случай дали няма и друга причина за проблема.Този ще го сменя,а за другите 11 не съм сигурен че ще мога веднага.
mirk - майстор
Появи ли се падащ петко без причина сменяй веднага :wink: А и да има причина при няколко изключвания от късо съединение също вече е за смяна предпазителя.
Todor - специалист
mirk написа:
........... при няколко изключвания от късо съединение също вече е за смяна предпазителя.
Това само за ментетата ли се отнася или без значение марката, след няколко сработвания смяна?
moimoimoi - майстор
производителя дава 3 изключвания от късо съединение гаранция
но това е доста относително,все пак никой не ги брой
от опит мога да кажа че издържат многократно повече
PCL82 - майстор
Производителят гарантира до 3 изключвания при късо на максималния ток на късо. Естествено при значително по-малък ток амортизацията на контактите му ще е по-малка.
В много страни има изискване първият главен предпазител в едно табло да е стопяем!. Причините са две: стопяемият има по-висока изключвателна способност от автоматичните, ако по някаква причина по-нискостоящите автоматични не се справят, той ще предотврати разпространиение на авариата към мрежата. Втората причина е видимото прекъсване на тока при ремонти.
mirk - майстор
Аз и за това казах няколко, щото всичко е относително при 5-10 изключвания на ток на късо съединение вече е за смяна. Наистина максималните токове обикновено не се достигат при битови инсталации, но за по сигурно е хубаво да се подмени превантивно отколкото да не сработи при нужда. Като има разлика при изключването от претоварване и късо съединение.
omarto - помощник
А взаимозаменяеми ли са.Мога ли както сега са елмарк да сложа и един мерлин жерин?
  • 1
  • 2

Тема "Предпазителя пада" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: