Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Да извинявам се,прочетох я цялата всичко ми се изясни :) :) .Само едно последно въпросче.
обикновенна габаритна крушка за камион-24волта 1ват=колко ток?
диод-4 волта 20ма=колко вата ?
По мой изчисления и закони излезна това:
крушка=0.041А
диод=80мвата
bayan - специалист
и това го има в темата за диодите :?
прочетия като имаш повече време
аз незнаех какво е ток и какво напрежение ма диодите ми светнаха :)
popovvv - специалист
До hristaka299,
Напрежението което сте замерили на изправителя е напрежение на празен ход.При товар напрежението ще е значително по-малко.Натоварете изправителя с ток близък до номиналния на трафа-0,4а за да видите какво ще е напрежението под товар на база на новото измерване трябва да направите всички изчисления за баластните резистори.Освен стойностите на резисторите ще трябва да определите и мощностите им.Резистора който сте включил е бил с малка мощност затова е изгорял.
hristaka299 - специалист
izvinete za latinicata. Razbrah vsichko ostana samo vaprosa s moshnosta koito postnah i kak ot 24v na 12 s rezistor kak da izchislq
ecotronic - специалист
hristaka299 написа:
izvinete za latinicata. Razbrah vsichko ostana samo vaprosa s moshnosta koito postnah i kak ot 24v na 12 s rezistor kak da izchislq

Ако правилно съм разбрал въпроса ти - питаш как да си изчислиш резистор така че като го свържеш последователно с консуматор към 24 - волтов източник, да получиш 12 V. върху консуматора.

Ако това е питането ти, ето отговора:

1 - Трябва да ти е известен токът, който ще минава през въпросния консуматор.

2 - Ако този ток е I, то съпротивлението на резистора изчисляваш по следния начин:

R = (24 - 12)/I

За да не изгори този резистор от протичащия през него ток, трябва да изчислиш мощността, която ще трябва да разсейва по следния начин:

P = R умножено по квадрата на тока I

Трябва да избереш резистор с мощност по-висока от тази, която си изчислил.
hristaka299 - специалист
Ясно :) Благодаря за точните отговори и занимавката с мен.Само някой може ли да ми сметне горе посочената мощност защото не ми се получава нещо P=U.I за да намеря мощноста I=P/U намирам тока през тази крушка. :? :? :)
popovvv - специалист
До hrstaka299
Ясно е че не сте ме разбрали.След като изправителя се натовари неговото напрежение ще стане по-малко от 25в.Колко точно ще бъде зависи от доста фактора.За да направите вярно изчисленията на резисторите трябва да знаете каква ще е стойността на напрежението с което ще захраните схемата и дали захранващият източник е в състояние да осигури необходимият ток..Вие искате да захранвате светодиодно осветление, то няма да е само от един светодиод, а от повече, следователно могат да се направят различни схеми на включване на светодиодите към захранващият източник.Може всички диоди да се включат паралел на източника през баластни резистори/при тзи схема тока е голям/,
може определен брой диоди да се включат последователно така, че сумата от работните им напрежения да е равна на захранващото напрежение/тук тока е малък/, а може да се използва и комбинирана схема- да се направят групи от последователно свързани диоди, които се свързват към източника паралел.Всяка от тези схеми има своите предимства и недостатъци.Изяснете каква ще е схемата на свързване на св. диодите, колко ще е броят им и дали изправителя който ще правите може да захрани тази схема.
ecotronic - специалист
hristaka299 написа:
Да извинявам се,прочетох я цялата всичко ми се изясни :) :) .Само едно последно въпросче.
обикновенна габаритна крушка за камион-24волта 1ват=колко ток?
диод-4 волта 20ма=колко вата ?
По мой изчисления и закони излезна това:
крушка=0.041А
диод=80мвата
Няма грешка в изчисленията. Но каква е тази габаритна крушка с мощност 1 W?
Най маломощните автомобилни крушки, които съм виждал са с мощност 6 W.
hristaka299 - специалист
М незнам :-D :-D за камион се води.След малко ще кача снимки от направеното дано ви хареса идеята и нека все пак нещо не ангажиращо да видите че ве измъчих :-D :-D
hristaka299 - специалист
Ето снимки: http://prikachi.com/images/750/3123750I.jpg http://prikachi.com/images/752/3123752J.jpg.
Идеята е при вкл. комп да светят сините при изкл. червените.По време на работа 1 син диод изгоря почти с обърнат п-н преход стана :-D (незнам защо).И на празното място както си личи от снимката ще бъде заменен с нов утре :) .
Приемам всякакви други предложения и още веднъж се извинявам за ангажирването относно закони формули и т.н :)

Тема "Малко помощ :(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: