Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
mirk написа:
Въпросът е каква кооперация :? блок ли се има предвид или кооперация от собственици на вилички пръснати из района, тогава може да плащат и че топлят тоя дето духа :lol: ако жиците са слагани както дойде само да свети :lol:
1. Тая кооперация си я представете като ООД с 20 съдружника. ЕОН си имат един електромер на входа и хората си разпределят енергията по-нататък.
2. Жиците определено са тънки - предвидени са за осветление на вилите и тук там едно котлонче.
3. Разстоянията са големи и има голям пад на напрежение, т.е. загуби.
4. Има около 80% вероятност ЕОН да мери на високата страна, защото трансформатора, както и жиците са собственост на кооперацията, ООД-то и т.н. От тук има поне 3% загуби в трафа.
5. Тока се плаща като ток за промишлеността (по-скъп) и със три тарифи - дневна, нощна и върхова...
6. Юридическото дружество е регистрирано като кооперация, защото:
- Не се дължат такси при рагистрация.
- По-лесно се приемат и махат членове.
- Не трябва уставен капитал (то вече и за ООД не трябва)
- Има си недостатъци - общи събрания, управителни и контролни съвети ... блааа, блаа...
valat111 - специалист
ArturDent написа:
mirk написа:
Въпросът е каква кооперация :? блок ли се има предвид или кооперация от собственици на вилички пръснати из района, тогава може да плащат и че топлят тоя дето духа :lol: ако жиците са слагани както дойде само да свети :lol:
1. Тая кооперация си я представете като ООД с 20 съдружника. ЕОН си имат един електромер на входа и хората си разпределят енергията по-нататък.
2. Жиците определено са тънки - предвидени са за осветление на вилите и тук там едно котлонче.
3. Разстоянията са големи и има голям пад на напрежение, т.е. загуби.
4. Има около 80% вероятност ЕОН да мери на високата страна, защото трансформатора, както и жиците са собственост на кооперацията, ООД-то и т.н. От тук има поне 3% загуби в трафа.
5. Тока се плаща като ток за промишлеността (по-скъп) и със три тарифи - дневна, нощна и върхова...
6. Юридическото дружество е регистрирано като кооперация, защото:
- Не се дължат такси при рагистрация.
- По-лесно се приемат и махат членове.
- Не трябва уставен капитал (то вече и за ООД не трябва)
- Има си недостатъци - общи събрания, управителни и контролни съвети ... блааа, блаа...
Прав си Арт, това се намира до паметника на Дянко Стефанов, бившото военно поделение. Мисълта ми беше като установя кой "дърпа" ток без да си плаща, да му прекъсна нулата от общата и към неговата нула да свържа една от другите фази, различна от неговата/за да няма всеобщи фойерверки/.
lubomirlz - специалист
valat111 написа:
Прав си Арт, това се намира до паметника на Дянко Стефанов, бившото военно поделение. Мисълта ми беше като установя кой "дърпа" ток без да си плаща, да му прекъсна нулата от общата и към неговата нула да свържа една от другите фази, различна от неговата/за да няма всеобщи фойерверки/.
Само тая глупост не прави, че може да утрепеш някой.
jdraganchev - специалист
valat111 написа:
gattaka написа:
Не е ли по-добре да се обадиш на еон и те да констатират нарушение!Може и да не е по негова вина,а да е някой тяхен сакатлък!
ЕОН не се интересуват от моя електромер, там е кооперация и има един общ електромер. Индивидуалните електромери са за вътрешна употреба. Сборът от показанията на индивидуалните винаги е по-малък от показанията на общия /тоя на ЕОН/....та затова вътрешно правило е по 25 ст.../някой трябва да плаща заугубите...кражбите/
Абе да не би сградата да няма разрешение за ползване (АКТ16)?
На това ми мерише като те слуша, в този случай тока трябва да го плаща строителя, а Вие нямате право да живеете и ползвате ток. А цената е такава, защото се плаща по промишлени цени. В този случай вътрешните електромери нямат никакво значение, тока се плаща солидарно на принципа кое е по на зор ако го спрат .
абе от всякъде е :проба: това ако е ситуацията
valat111 - специалист
Вилата е строена преди около 16 г. Акт 16 не съм виждал, имам нотариален акт. ЕОН /навремето електроразпределителното дружество/ са доставили ток /трансформатор, там са и електромерите на трите района/. После на кооперативен принцип са положени кабели, монтирани са междинни табла от всички желаещи да се включат. ЕОН се интересуват единствено от техния електромер. Партидата е на имети на председателя на кооперацията. Моят и електромерите на съседите са за вътрешна употреба. Преди време /още не съм бил там тогава/ е имало един наглец, който си е включил акумулища печка преди електромера си. И е "подарявал" ток на съсед. За чия сметка?!?!...ЕОН това не ги интересува...та сега каточели ситуацията е подобна.
vk - специалист
Много големи ми се виждат загубите, ако средно се оскъпява тока и става 25 ст. (при средно 15 ст) то значи 10/25 = 40%. Загуби от 40% твърде много ми изглежда. Някой краде. А защо все още подобна организация на отчитането съществува. ? Това е предпоставка хората да се карат помежду си. Сложно ли е да се поиска всеки да се отдели на индивидуално отчитане, още повече че имате електромери.
jdraganchev - специалист
Здраво сте в джаза. Проучи дали може да си направиш своя партида, иначе оправия няма.
Аз имах подобен проблем, 12 места сме в съсобственост и беше пак 1 електромера.....
6 години отне да се разделим и след това направим отделни партиди
Chefo77 - майстор
valat, не прави глупости - можеш запалиш къщата или да претрепеш някого. Тока все може да намери откъде да затвори веригата и може да стане мазало :(
mirk - майстор
Я премери напрежението с товар и без товар.
valat111 - специалист
Благодаря на всички за съветите! Ще открия къде "изтича" тока, а после решението ще го го вземем с председателя на кооперацията.

Тема "За кражба на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: