Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Minkov - специалист
Те самите грецове може да не издържат, тъй като всеки от тях е за доста по-малък ток, от този който ще тече по веригата. Проблемът е в това, че напрежителния пад във всеки грец е раличен и единия от грецовете ще поеме тока на останалите два. Поради тази причина не е правилно да ги свързваш паралелно без изравнителни резистори - свързва се последователно по един резистор на всеки грец. За такива токове трябват резистори със стойност, която е нищожна част от ома. Изчислението на стойността им е лесно (Закон на Ом), но изработката ....
hristaka299 - специалист
Ами ще пробвам така пък да видим какво ще стане :-D :-D .Все пак теорията е на 50% сигурност практиката на 100.
Minkov - специалист
Аз съм стигнал до извода практикувайки.
Най-добре е само един грец, но с 4х150А диоди.
hristaka299 - специалист
И аз снощи размислих и му сложих още 3 греца по 50А на отделен радиатор и сега е 300А общо дано да издържи.
ecotronic - специалист
hristaka299 написа:
И аз снощи размислих и му сложих още 3 греца по 50А на отделен радиатор и сега е 300А общо дано да издържи.
А съпротивления, изравняващи напреженията върху грецовете (както ти каза колегата в по-горен пост) сложи ли?
ditronix - специалист
Изравняването на вътрешното съпротивление на диодите се прави с паралелно свързани на всеки един от тях резистори,когато изправителят (грецът) е конструиран с последователно свързани диоди.По време оно високоволтовите диоди се намираха трудно,даже хич ги нямаше и се правеха тия магии.Паралелните резистори-около 100Кома-наистина изравняват вътрешните съпротивления на диодите и така се избягва при последователното им свързване евентуално ограничаване на тока през съответното рамо на греца от диода с най-високо вътрешно съпротивление.Ако навържем последователни резистори единственото,което ще постигнем е увеличаване на вътрешното съпротивление на токоизправителя.Което не е полезно за никого.При паралелното свързване на няколко греца няма как единият да поеме всичкия ток,независимо колко е голяма разликата във вътрешните им съпротивления.Тук нещата са като при паралелно свързани крушки-как да стане така,че ако вържем три крушки,примерно една 100W,една 75W и една 40W 100 ватовата да поеме всичко и другите две да не светнат?Има там едни закончета в електротехниката и изводи от тях,като единият е че при паралелно свързани товари общият ток се разпределя между всички тях в съответствие със съпротивленията им.Тъй че никакви изравнителни резистори,още по-малко последователни не са необходими в случая.Единственият недостатък в случая с три или шест спрямо грец от 150А (или 300А) диоди е,че ако случайно или поради някаква причина (производствен дефект примерно) цъфне един от грецовете става кофти.Ей затова тези комбинации не са препоръчителни.
hristaka299 - специалист
Никакви съпротивления не съм сложил всичко паралелно вързах и издържа без греене на кабели или други проблеми. :) Ето и снимка след ремонта :-D :-D http://prikachi.com/images/903/3178903z.jpg . И имайте предвид на 24 волта беше теста на камион който дърпа едни 120 140 ампера без да се замисли и мощността е по висока заради волтажа и това не трябва да се пренегне. :) .
П.П:Колега иначе това е ясно че ако избумкат 1 2 греца или нещо връзката им се губи другите поемат всичко и горят и става като цитата: Всички за един и един за всички. :-D :-D
lov - майстор
Като ти гледам колко са тънки и дълги кабелчетата до грецовете тъкмо са в место изравнително съпротивление. Само дай боже някой от грецовете да не даде фира поради производствен дефект. Но и тогава да се надяваме, че ще опука някой кабел и няма да има последици за трафа. А и в края на краищата това нещо се ползва винаги кога има хора по край него.
hristaka299 - специалист
Да винаги има хора ползва се рядко и максимална работа от 5 до 10 секунди.Все нещо ще изпука ама ще го осъвършенстваме. :-D :-D А това с изравнителните резистори немога да разбера ако може по подробно да ми обясниш колега.
lov - майстор
Ами по горе беше споменато за тях.Връзват се последователно на всеки диод съпротивления. И в зависимост от съпротивлението на всеки полупроводник върху тях се получава определен пад на напрежение. И понеже диодите винаги имат разлика съответно падовете върху тези съпротивления са различни. Така по този начин се изравняват токовете между отделните елементи тоест диодите които са вързани в паралел. Е дано си ме разбрап по елментарно не мога да ти го обесня. А и чесно казано нещо не ставам за даскал.
Та тези съпротивления трябва да имат стойност части от ома и донякъде с тези тънки и дълги кабели си някъде близко до тази стойност. Е не чак толкова близко де ама пак има някакъв ефект. Тъй че споко. Като подмирише гасиш бързо и следвашия път ще купиш едни 150 А диоди дето на цена заедно с радиаторите сигурно ще ги намериш на тия пари дето даде за грецовете.
И не се шашкай толкова и аз съм правил подобни простотии на времето от нямане и икономии и още си бачкат.

Тема "Съвет за стартово у-во за автомобил." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: