Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
Браво
Това да се чува. :prost: :sauf:
PCL82 - майстор
За новите месингови нулеви шини си прав калпави са и имат малка контактна площ, ако някое винтче се разхлаби и си с двупроводна инсталация става весело...По добри са шините на старите табла при които кабела се завива на ухо и се затяга под шайба.Сега има едни пловдивски табла които имат подобна шина, по добра е от тази на вносните но дизайнът им не ми харесва.
darken_nz - специалист
Автоматичните са си яко нещо .
Не е вярно,че не издържат ,моите са от години и не са мръднали ,на работа да не говоря (там са от на баба ми сватбата ) и въпреки всичко си бачкат на 6 (вчера една от секретарките решила сама да си оправи котлона и хоп след това ме викнаха )
За мент те са по-добри ,стопяемите са бавни ,а и на всичкото
отгоре повечето майсторяги обичат да ги преоразмеряват яко
и сещате се какво става после ,клиента се чуди защо му гърмят
уредите и продължава да тече ток ,плюс това на никой не му харесва
постоянно да търси патрон (или да поправя),просто омръзва
А колкото до изключвателната способност е факт ,че е важен критерий
и наистина ще има проблем ако не е спазено това условие.
Но е факт и ,че при крайните потребители токът на късо съединение е по-малък , отколкото по трасето или на изхода на трафото .

ето линк със полезна информация :
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... svachi.pdf

А ако питате защо пиша чак сега ,ами сега забелязах темата :)
engineer - специалист
Както казва Palawnik, ако кварталното трафо е 400kVA, тока на к. с. достига 13кА. Това обаче е валидно ако късото е на шините на трафото. А до таблото удома тока достига след като премине през няколко други кабели итабла. Лесно може да се определи точно колко е по следния начин:
Iкс=Uн/Zфо - ток на к. с.
Uн=230 V - номиналното на мрежата
Zфо - импеданс на контура Фаза - Нула (Защитен проводник)

Zфо се определя от deltaU/Iт

или по-подробно - мериш напрежението U1 в най-отдалечения контакт без да има нещо включено, После включваш в същия контакт консуматор на който може да измериш тока Iт или го знаеш и ПАК ТАМ мериш U2. deltaU=U1-U2!

Ето какво получих удома: Ползвак печка Елва 1800W - Iт = 8А
U1 без да е вкл. печката измерих 226.0 V.
U2 след като включих печката измерих 223.5 V
--> deltaU=2.5 V
--> Zфо=2.5/8 = 0.31 ома
--> Iкс=230/0.31 = 742 А или 0.74 kA
Сиреч оня предпазител със способност 4.5kA е напълно достатъчен.
Като сложим кратност 5 за да осигурим онези 0.2 s излиза че най-големия ном. ток на предпазителя може да е около 150 A. Не ми е известно обаче при домашни условия да се ползва повече от 63А за главния предпазител. Така че СПОКО!

Също така държа дебело да отбележа, че за определяне на Zфо и Iкс има специализирани уреди и оторизирани лаборатории. Като става дума за безопасност е необходимо тези уредии ежегодно да минават през Метрология!
darken_nz - специалист
:) Прав си .
Аз именно затова писах ,щом видях темата .
Прекъсвачи по 4,5kA или 6kA си издържат без проблем .
На изключвателната способност се обръща внимание ,когато
се прави проект на инсталация за големи обекти или
промишлени предприятия( особенно когато са 2 трафа тогава трябва да си доста внимателен) , за апартамента или къщата не е такъв проблем .
vk - специалист
Аз гледам Шнайдер в масовия клас имат два вида прекъсвачи
с различна крива на изключване С и Е
C60N (със черен палец, малко по-скъпи)
Е60N+ (с оранжев палец)
Милен - майстор
Темата е стара :lol:

Това са различни типове C60N са промишлен тип и са по скъпи, Е60N+ са за битово предназначение, даже си имат къщичка нарисувана и са по евтини. А може би и защото вторите се правят в България.

Кривите на изключване са написани на втория ред и означението им е стандартно и еднотипно за почти всички производители например С25А
D25А В25А и т. н. но тези трите са най масово срещаните криви на изключване. В (3-5хIn) C(5-10xIn) и D(10-20xIn)
moimoimoi - майстор
по важното е да е качествен предпазителя а не да е elmark :lol: само какво подвеждащо име на марката а :lol:
не те съветвам да взимаш и chint и Ls
Милен - майстор
И писаното по сайта им е доста съмнително били някакви американски, пък ги правели в Добрич а някои серии на контакторите им много подозрително приличат на Шнайдерските Телемеханика. Това ми намирисва на китайски номера :lol:

А и цената при предпазителите дори и на качествените е приемлива и не си заслужава човек за лев, два повече за парче, да си прави експерименти с имуществото си.
Inch HIgh - помощник
Много полезна информация...

Нищо, че темата е стара.

И аз в момента стоя пред същата дилема:

предлагат ми: DELIXI, LS, ABB, Schneider (Merlin Gerin), Moeller
Мисля да си взема DELIXI... Мнения?

Тема "Каква изключвателна възможност на автоматичен прекъсвач?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: