Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolaborator - специалист
stefan_gb написа:
kolaborator да си правил някога ТВЧ 15, 16 кW на 200kHz и да си загрявал f16 калибровано че даваш категоричен отговор ?? Сигорен съм че не си ....... А ако си ... кажими как сметна индуктора за ниска или висока честота ???
Точно в момента това уча , не не съм го правил , а в литературата си го пише! Използва се най-вече за закаляване на валове и оси , като обработваната повърхнина се поставя в даденият профил ..... И по спокойно , времето е топло и не е добре да се товариш с глупави спорове ! :)

п.п. Нищо лично! :wink:
bobykafe - специалист
Стара ти е литературата явно...
цък
намира се много лесно така
stefan_gb - специалист
kolaborator Времето наистина е топло :) Не съм човек които обича да се заяжда но няма как единия ден да показваш че нямаш познания примерно за просто двуполярено захранване (сещаш се за двата изправителни диода нали..?), а на другия ден да даваш категорични отговори за високочестотни генератори! (нищо лично както казваш)
Аз лично бих послушал по знаещите от мен които не са малко в форума,темата е интересна научи и ти нещо :) а не даваи категорични отговори за нещо което учиш още.
nyagolov - напреднал
Привет на всички и извинения, че отварям стара тема.
При едно мое пътуване в Русия видях една установка за индукционно топене на метали.Ето я и ел. схемата.
Прикачен файл:
p0156-1.jpg
Прикачен файл:
p0157-2.jpg
Прикачен файл:
p0158-3.jpg
lov - майстор
Последната схемичка работи но има някои грешки. Правил съм я преди 20 години като макет за дипломна работа. Всъщност заданието беше друго загряване на диелектрици с висока честота. Загряват се листови детайли като се поставят между плочите на кондензатора. Де факто бобината която се явява индуктор не се ползва. За експеримента съм нагрявал малки предмети отвертки Ф 5-6мм. загрява ги до червено някъде 7-8 секунди но по масивни предмети не става защото се променят параметрите на трептящия кръг и излиза от режим. А и целта на занятието беше друга. За генератора ползвах само една лампа ГУ 50. Практически да се изработи едно такова устройство в домашни условия за целите които искаш е мисия невъзможна.
И понеже много се изприказва какво може и какво не може да се прави с индукциони пещи. Та всичко може от повърхносно нагряване до топене на метали.
Другата подробност е че всичко струва пари зависи каква е целта на занятието и дали ще има възваращаемост.
Може да се обърнеш към един наш производител. http://www.apronecs.bg/bg/powerelectronics/induction/ Могат да ти предложат нещо на цена която те устройва както и подходящо за твоите цели.
Методи - специалист
Понеже ви е заспала темата ще се опитам да е размърдам с един въпрос.
От доста време ми се върти в главата една шантава идея, а именно да се направи котел за парно с индукционен нагревател, като тези които коментирате или нещо сходно.
Понеже съм абсолютен лаик по електротехника ще чакам да си кажете мнението де ще му излезе края като КПД на системата.
fox_vt - майстор
Ами първо устройството ще трябва да е поне 15 kW което не е малко,евентуално да имаш икономия откъм индиректни загуби на топлина както при конвекционалните котли но като цяло сметката за ток от такъв котел ще е сходна със тази за обикновен ел котел.
Здравейте, някои ще може ли да ми помогне, проектирам дипломна работа на тема "Проектиране на трансформатор за индукционно нагряване на лагери". Как ще ми бъде схемата, какви лагери трябва да взема. Ще ви бъда много благодарен ако ми помогнете. :)
lecki - специалист
Аз съм виждал такова нещо и представляваше обикновен трансформатор на 50Хц
само с първична намотка и разглобяем магнитопровод в който се пъха
лагера като вторична накъсо съединена намотка.
Мощността му около 500Вт.
lz1wvm - специалист
dan1ell написа:
Здравейте, някои ще може ли да ми помогне, проектирам дипломна работа на тема "Проектиране на трансформатор за индукционно нагряване на лагери". Как ще ми бъде схемата, какви лагери трябва да взема. Ще ви бъда много благодарен ако ми помогнете. :)
За какво ще нагряваш лагера.За закаляване или за легиране.Или може би за набиване на оста в самия лагер.

Тема "Индукционно нагряване - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: