• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
leo^^ - специалист
Някой може ли да качи пълна схема на инсталация за 1 стая например? Интересуваме по-точно как се свързват лампата с ключа от разклонителната кутия. А проводникът за лампата пресича ли се с магистралата за контактите и проблем ли е ?
Мисля, че няма точни чертежи за инсталация, все пак ти може да искаш 10 контакта в стаята и 20 лампи. Относно схемите за свързване не е добре осветлението да е на кръг който са контактите тъй като предпазителите са с по голям номинален ток, и при късо може да стане голям проблем.
leo^^ - специалист
Да на отделен кръг ще са. Може и схема с 2 контакта и 1 лампа, само кабелите как минават ме интересува!
vasilisto - помощник
leo^^ написа:
Да на отделен кръг ще са. Може и схема с 2 контакта и 1 лампа, само кабелите как минават ме интересува!
Привет!Кабелите както и да минават,както и да се кръстосват - нямаш абсолютно никакви проблеми.Единственото условие в точките на евентуален допир е самата изолация на кабела да не е наранена...Най-добре е контактите да са на отделен кръг,като сечението на кабела за тях (2,5 мм2) е по-голямо от кабела за лампите (1,5 мм2).Свързването на ключ и лампа в кутията са според зависи какви разцветки ти е кабела.Ако ми ги опишеш - ще ти кажа кое с кое да свържеш,че има доста разновидности.Успех!
Тани - модератор
Виж снимките на колегата , може би ще намериш отговор на въпроса, който честно казано не знам какъв е :?

viewtopic.php?p=349425#p349425
ArturDent - Почти Безобиден
vasilisto написа:
Привет!Кабелите както и да минават,както и да се кръстосват - нямаш абсолютно никакви проблеми.Единственото условие в точките на евентуален допир е самата изолация на кабела да не е наранена..
Да той няма да има проблем, но мазачите ще имат проблем, като им накатаеш три слоя кабел и това се окаже в най-изпъкналата точка...
lz1tar - специалист
В нета има схеми на свързване на обикновен ключ(схема1),мазачите и кнауфаджиите също знаят,в края на краищата в учебника по физика за 7 клас тези схеми ги има.
Тани - модератор
Знаенето и моженето са коренно различни неща! И аз знам как се играе тенис ( гледал съм и даже малко съм играл) но не мога да бия Федерер . Ел. инсталацията не е залък за всеки , въпреки , че от страни изглежда проста работа. Това важи особено когато ще се замазват разклонителните кутии!
leo^^ - специалист
ArturDent написа:
vasilisto написа:
Привет!Кабелите както и да минават,както и да се кръстосват - нямаш абсолютно никакви проблеми.Единственото условие в точките на евентуален допир е самата изолация на кабела да не е наранена..
Точно това ме интересуваше, защото от ключа до лампата нама кАк да стигне без да пресече магистралата за контактите. А може ли в една разклонителна кутия да са връзките за контакт и за лампа?
ArturDent - Почти Безобиден
Може, може, да не пресича. Просто "магистралата" на лампата е над тази на силовите.
Може да са в една разклонителна кутия.
  • 1
  • 2

Тема "Чертеж на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: