Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Ползваш система TN-C-S като до първото табло - електромерното ти е TN-C там слагаш заземител към нулата и разделяш на две работна N и защитна PE. От там на вътре си с TN-S. Не се заигравай с ТТ щото после няма да ти хареса на всеки кръг да слагаш ДТЗ - ще ти бръкне дълбоко в бюджета.
vvventsi - специалист
а изравнителните токове между нулата и моя заземител?,защо на всеки кръг да има,ДТЗ аз съм ги направил така всички контакти и бойлера са през една ДТЗ 63A,на осветлението няма,климатика ще бъде на система TN-C ,няма да е към контактите щото заради утечките който дава ще изключва ДТЗ,a пък дали ще е TN-C-S ,ТN-S,TT трябва да си има ДТЗ за контактите и бойлера!
petrov_be - специалист
blv написа:
А ти как предлагаш да се направят връзките? Не се заяждам, аз не разбирам от електро и питам просто.

Захранващите кабели не се прекъсват по трасето (по-специално защитния проводник, справка Наредба 3), по същия член от наредбата е недопустимо контактите да са от един в друг. А въпрос на морал и бит е инсталацията да се прави с прави ъгли и магистрали на примерно 30-50см. от тавана. Като почнеш да слагаш картини и кухненски шкафове, разбираш защо. Същото се отнася за замасването на кутиите-въпрос на морал и бит.
Защо ???(това с червеното)
Наистина не знам, бихте ли разяснили ?
fikata - майстор
по същия член от наредбата е недопустимо контактите да са от един в друг.
Моето тълкование на това в червеното е,че не може от захранващите клеми на един контакт да захраниш паралелно следващия контакт в инсталацията. Т.е захранването му трябва да бъде от разклонителната кутия.
kotyo - специалист
Хм, а какво правим с така модерните напоследък дву- петорни контакти със сглобяващите се конзолни кутии и обща рамка? Не вярвам някой да пусне 5 кабела от близката разклонителна кутия( а и там проводника пак е прекъснат). Струва ми се, че основната идея е връзване на гащите срещу мърляшки изпълнения..
petrov_be - специалист
питах, защото работя в белгия и тук мога да свържа 8 точки ( от контакт в контакт в ключ в контакт и .....)
тук никoй (вече) не работи с кутии(освен когато се прави външна инсталация)
valentin112 - специалист
fikata написа:
по същия член от наредбата е недопустимо контактите да са от един в друг.
Моето тълкование на това в червеното е,че не може от захранващите клеми на един контакт да захраниш паралелно следващия контакт в инсталацията. Т.е захранването му трябва да бъде от разклонителната кутия.
Защо не от собствен трафопост?
fikata - майстор
Защо не от собствен трафопост?
Какво пушиш? :weedman:
vk - специалист
Колега petrov_be, как така не работят с разклонителни кутии ? Какво правят тогава?
Разкажи малко по подробно тази практика.
petrov_be - специалист
кутиите са 8/8/4 или 8/8/6 , контактите и ключовете са така направени че мястото където влиза проводника, побира два и когато стягаш, не болчето натиска проводниците , а болчето е с нещо като гайка и проводниците се притискат помежду им....утре ще снимам един контакт

П.П. марката е NIKO

Тема "TN-C, TN-C-S, TN-S, ДТЗ. Help относно 3 въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: