Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,колеги чета една статия и нещо не разбирам как се получава така,Моля някой да ми помогне.Проблема е следния:описаният начин в статията за определяне необходимите ватове светлина,може да се добие представа по следната формула-Дължината на помещението х широчината на помещението х 15 = необходимите ватове светлина.Например:за стая с размери 3,5х4 ще са необходими 210 вата светлина.
Та конкретното питане ми е откъде дойде това х 15 или не съм бил в час или нещо несхващам,или е писал някой ...............,та нали се измерва осветеността в луксове или аз бъркам?Моля за помощ :?
fikata - майстор
Съществува едно старо ватово правило: за осветеност 100lx са необходими при ЛНЖ 20 W/m2, а при ЛЛ -7W/m2.
Това, което си чел за този коефициент 15, някой е смятал,че за да получи определена осветеност в луксове lx за единица площ,кв метър е необходим светлинен източник със светлодобив/светоотдаване/ светлинен поток за цялата площ на помещението. Знае се приблизително от един ват електрическа мощност какво светотдаване се получава.Това разбира се е различно за различните светлоизточници-лампа с нажежаема жичка,лум лампа,газонапълнена,халогенна, светодиодна и т.н.
необходимите ватове светлина
Това не са ватове светлина, а електрическата мощност на светлоизточниците. Характеристиките на светлината/Св.поток/лумени/,сила/кандели/,яркост/нита/, осветеност/лукса/ и т.н./ не се измерват във ватове.
По това старо правило по горе за да получа една нормална осветеност от 100 лукса в помещението, трябва да умножа площта на пода в кв.м по 20 за да ме ориентира каква електрическа мощност ми е необходима с лампи с наж.жичка/т.е. една или повече лампи/

Пресмятането с такива коефициенти е много ориентировъчно,да не кажа примитивно.Качеството на осветеността в едно помещение зависи от много фактори като: предназначение на помещението,достъп на дневна светлина,височина и цветовете на тавана, стените,обзавеждането, спектъра на светлината на източника и т.н.
И накрая индивидуалната удовлетвореност от осветлението се получава по метода "проба-грешка" :-D
preslav - майстор
fikata написа:
Съществува едно старо ватово правило: за осветеност 100lx са необходими при ЛНЖ 20 W/m2, а при ЛЛ -7W/m2.
Това, което си чел за този коефициент 15, някой е смятал,че за да получи определена осветеност в луксове lx за единица площ,кв метър е необходим светлинен източник със светлодобив/светоотдаване/ светлинен поток за цялата площ на помещението. Знае се приблизително от един ват електрическа мощност какво светотдаване се получава.Това разбира се е различно за различните светлоизточници-лампа с нажежаема жичка,лум лампа,газонапълнена,халогенна, светодиодна и т.н.
необходимите ватове светлина
Това не са ватове светлина, а електрическата мощност на светлоизточниците. Характеристиките на светлината/Св.поток/лумени/,сила/кандели/,яркост/нита/, осветеност/лукса/ и т.н./ не се измерват във ватове.
По това старо правило по горе за да получа една нормална осветеност от 100 лукса в помещението, трябва да умножа площта на пода в кв.м по 20 за да ме ориентира каква електрическа мощност ми е необходима с лампи с наж.жичка/т.е. една или повече лампи/

Пресмятането с такива коефициенти е много ориентировъчно,да не кажа примитивно.Качеството на осветеността в едно помещение зависи от много фактори като: предназначение на помещението,достъп на дневна светлина,височина и цветовете на тавана, стените,обзавеждането, спектъра на светлината на източника и т.н.
И накрая индивидуалната удовлетвореност от осветлението се получава по метода "проба-грешка" :-D
Напълно съгласен - слагаш крушка след крушка докато ти светне ... под каскета - индивидуалното усещане е едно, а хигиенните норми друго. Ергономията е една от науките, която се занимава с качеството на осветлението, но ми се струва, че и тя не може да изчерпи всички въпроси.
fikata - майстор
preslav
Хигиенните норми за изкуствено осветление и ергономията определят МИНИМАЛНИТЕ нива на осветеността на работното място според видовете дейност. Никой няма да е против осветеността получена от изкуственото осветление да достигне нивото на слънчевата, но това е икономически нецелъобразно и със съвременните светлоизточници такова ниво не може да не влоши качеството на осветлението/заслепяване,бликове, спектър на светлина/ което води до увреждане на човешкия зрителен анализатор.
:partyman:
Благодаря това всичкото го знам и все пак не разбирам откъде идва това 15,това ми беше въпроса?Помагаите да си го обясня имаше на времето нещо там примитивно за изчисление,ама това не е мое разсъждение,а съм ви цитирал статията :? ,сега се надявам ме разбрахте?
fikata - майстор
Диче
Не ми се започва отначало.Прочети какво съм писал.Ако разбереш от къде идват моите коефициенти 20 и 7 ще разбереш и твоя 15, чиито дименсии са W/m2
Един жокер : осветеността /lx/ е светлинен поток/lm=лумен/ от източник за единица площ .Вече и на енергоспестяващите лампи на опаковката освен ел.мощност изписват и светлинния добив/поток/ :)
preslav - майстор
fikata написа:
Диче
Не ми се започва отначало.Прочети какво съм писал.Ако разбереш от къде идват моите коефициенти 20 и 7 ще разбереш и твоя 15.
Един жокер : осветеността /lx/ е светлинен поток/lm=лумен/ от източник за единица площ .Вече и на енергоспестяващите лампи на опаковката освен ел.мощност изписват и светлинния добив/поток/ :)
В интерес на истината светлината ми е много тъмна - дали не е полезно да знаем какво да търсим като обозначение на опаковките, за да не си купуваме "несветещи" крушки или такива от които изглеждаме като мъртавци благодарение на качествата им?
velas - специалист
Малиииии....като си спомня колко фирмули, таблици, променливи и пр. щуротии, и какви изчисления бяха по ел.проектите за осветлението и ме заболява главата... :igitt:

В общи линии, сравнявайки с осветлението в къщи, може да се смята квадратурата на стаята Х 50~100=лумени. Оттам-нататък се финнонастройва /баси думата дето измислих :mrgreen: / според особеностите на стаята: кухня,дневна,спалня, детска, приток на външна светлина, цвят на стени/под/таван, цвят на мебели, вида на осветителното тяло, лични предпочитания за осветеност и пр. и пр.

Трябва да се има в предвид и особеностите (на руския лов и риболов :lol: ) на крушките, особено на енергоспестяващите или на led-осветлението. Виждал съм енергоспестяваща с показание 1200lm, а реалния (или видимия) светлинен поток е под 500lm...

Тема "Изчисляване на мощността на осветлението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: