• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
raymen - помощник
Имам нужда от мнение и съвет за извеждане на кабел от контакт за аплик(лампа) в моята бъдеща спалня: Изображение

От снимката е видно, че има два много удобни контакта, почти на равнището на аплиците. Въпросът ми е във връзка с ключовете за аплиците:

1. Къде е по удачено да се разположат:
А: На самата табла - както е нарисувано с лилав цвят
Б: На самия апилик - както е обозначено със зелен цвят
2. Ако избера Б: то струва ми се най-удачено е кабела да бъде вкопан в стената и да минава по хипотенузата (червените линии, които представляват правоъгълен триъгълник), но ако предпочета А: с ключ монтиран на самата табла, то как да скрия кабела и да го монтирам - отново да го вкопая по хипотенузата от аплика до контакта и от там да изведа кабел по таблата, завършващ с ключ и да го монтирам отгоре?

Някой може ли да начертае схема ?
Самите аплици са с крушки от по 40Вата Halopin SokelG9, излизат три кабела: кафяв L - фаза, жълтозелен - зануляване, син N - нула прикрепени на пластмасова розетка в металната кутия на аплика.

Прикачен файл

Aplik.jpg
АПЛИК
Aplik.jpg (20.85 KиБ) Видяна 7100 пъти
hidrazin - майстор
Контактите ти остават зад таблата и стават неизползваеми.Ето ти едно решение.
Над нощното шкафче монтираш контакт и ключ с обща декоративна решетка.Повечето
производители продават такива за 2,3 или 4 ключа/контакта.Остави си задължително контакти
вечер къде ще си зареждаш GSM-а?
Всичко вкопаваш.Кабелите - никакви хипотенузи.Полагаш под прав ъгъл.За монтажа двойката контакт/ключ
използвай двойна конзолна кутия или такива за сглобяване.
Изображение

:partyman:
vk - специалист
Направи си така че да имаш ключ с който да изключваш лампата на тавана от леглото, като си легнеш (девяторен ключ със ключа на вратата на стаята)
raymen - помощник
Благодаря и за двете мнения. Наистина не бях помислил за нито един от двата варианта. Много ще е практично да имам контакт под ръка вместо да се пъхам под леглото, а и идеята определено ми харесва да си гася лампата след като вече съм се пъхнал под завивката. Само това с девиаторния ключ ми е малко мъгла, но съм сложил на снимка и може да изкоментирате, определено ще ми е от полза.

Прикачен файл

ключ.jpg
vk - специалист
Вземи си от тази серия например - има тройни рамки.
Може да сложиш контакт, ключ и димер (с димера си регулираш нощната лампа) или два ключа и контакт. Поставя се отстрани на таблата (над нощното шкафче). Така всичко е използваемо и е на 1 ръка разтояние. Вече опроводяването е друг въпрос, ако се налага да го разискваме.
Изображение
Последна промяна от vk на пон май 21, 2012 6:23 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Само това с девиаторния ключ ми е малко мъгла
С два девиаторни ключа - един до вратата и един над таблата можеш да управляваш лампата/полилея/ на тавана.
С два девиаторни ключа и един кръстат същата лампа можеш да я командваш от три места- едното до вратата и другите две от двете страни на леглото.
И двата вариянта са свързани с преустроиство на осв.инсталация на стаята - копане на нови канали и подмяна на проводниците /кабели с повече жила/
Ето и и двете схеми.
Изображение
Изображение
Трети вариант е с по по малко жила управление на лампата на тавана от три места чрез импулсно реле.
Последна промяна от fikata на пон май 21, 2012 6:24 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
Една идейка и от мен : ако в тая твоя бъдеща спалня ще има телевизор, си купуваш един ключ за осветление, управляем с всяко дистанционно и си спестяваш мъките по пускането на кабели. Правиш си само това с нощните лампи и си щастлив :wink:
raymen - помощник
Сега идва най-трудната част, да убедя съществото от женски пол дето се държи като извънземно ако нещо не и пасва в цялата картинка. За момента коментарите са мрънкане: "ама защо това сега ще се вижда, ама не искам до главата си контакти, ама грозно е под хубавия аплик да виждам контакти"... Считам, че постигаме постепенно консенсус. Ключа и контакта, да бъдат разположени отстрани на самото легло, на стената между леглото и нощното шкафче. Чертежа ми по-горе бе малко неточен, сега опитах да коригирам таблата, която излиза от страни на леглото и нощното шкафче, което дефакто ще има отстояние около 10 см от страната на леглото или от стената, т.е ще може да се мести. Сега остава онази глезотия за димване (затъмняване) на лампата на тавана и дивиаторен ключ, но май вече за тях не остана място :?

Прикачен файл

ключ2.jpg
vk - специалист
1.Защо не искаш над шкафчето да бъде, а искаш в този процеп, както си го нарисувал. Тогава тази тройка-рамка която е на по-горните снимки я има във вертикален вариант.
2.Кое искаш да се димира - лампата на тавана (основна лампа) или нощната лампа на стената ?
hidrazin - майстор
И на тая спалня там където е таблата няма ли да има нещо като ракла?Защото така
изглежда доста ... нескопосано.Ако е само табла като си легнеш и обърнеш на едната страна
ще гледаш жената, като се обърнеш на другата страна ще гледаш - нощно шкафче. :lol:
Съгласи се че не изглежда разумно - тази част от леглото дето ви са главите отава затворена от
шкафчетата.Бих го приел ако спалнята и шкафчето са е еднаква височина.
Преди време правих една спалня - имаше ракла.Хората искаха да няма аплици - вместо тях
нощна лампа с ключ на самата нея и поставена на раклата.Поради липса на никакво място
контактите ги монтирах в кухините под шкафчетата на челната дъска.Стана готино и много им хареса.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Извеждане на кабел от контакт за аплик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: