Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mega - специалист
Mapek написа:
Хитро - за "засиления пръст"! :idea: Пробвай през фазомер. :idea:
Само дето не пробвам дали и къде има фаза а дали ДТЗ работи и ще изключи при подобна ситуация.
ins1der - напреднал
Mega написа:
Mapek написа:
Хитро - за "засиления пръст"! :idea: Пробвай през фазомер. :idea:
Само дето не пробвам дали и къде има фаза а дали ДТЗ работи и ще изключи при подобна ситуация.
принципно е възможно ДТЗ да изключи през фазоуказател (фазомер), но ако това се случи директно хвърляй фазоуказателя.

Иначе най-лесния, евтин и безопасен начин за тестване е с крушка, както ти казах по-горе ;), но винаги има НО, така тествана ДТЗ само знаеш, че тя работи, но не знаеш при какъв ток изключва. Има си специални уреди, с чиято помощ се отчита тока при който изключва ДТЗ.
hidrazin - майстор
Има си специални уреди, с чиято помощ се отчита тока при който изключва ДТЗ.
Мисля че повечето тук знаят закона на Ом ? Толкова ли е трудно да се сметне подходящ резистор ?
:partyman:
ins1der - напреднал
hidrazin написа:
Мисля че повечето тук знаят закона на Ом ? Толкова ли е трудно да се сметне подходящ резистор ?
Разбира се че не. Благодаря за допълнението Колега, в момента съм в САЩ и тук при нас е вечер и не съм много в кондиция. :partyman:
fikata - майстор
Предполагам,че имаш предвид лабораторен уред проверяващ контура фаза -нула и правилното оразмеряване на максимално токовата защита/АП/ в този контур.
kam34 - специалист
Много бърже забравихте закона на Ом'а :wink:

220/0.03=7 333 ома.

Слагаш едно такова съпротивление няколко вата в подходяща кутийка и имаш готов пробник за тестване на ДТЗ. включваш за кратко м/у ф-земя и защитата пада.
hidrazin - майстор
Точно това имах в предвид. За по-сигурно сработване се приема стандартна стойност 6,8 кΩ.
Да не забравяме и мощността - 6800х230= 7,78 вата. Избираме 10 вата.
lubomirlz - специалист
hidrazin написа:
Точно това имах в предвид. За по-сигурно сработване се приема стандартна стойност 6,8 кΩ.
Да не забравяме и мощността - 6800х230= 7,78 вата. Избираме 10 вата.
Към този резистор като добавим и един жичен потенциометър 4,7 кОМ 5 вата за още 3-4 лв. и един стрелкови амперметър за 3-4 + кутия за 2-3 лева и става едно добро уредче за тестване на ДТЗ :)
hidrazin - майстор
Пробата с крушка е един много грешен метод. В студено състояние спиралата има много малко съпротивление.
За идеята току що мернах една ламба 40W, 230V, цолъл Е14 на PHILIPS. Такава ми попадна първо в ръката.
Резултата е 102Ω. Като сметнем I=230/102=2,25 ампера !!! :hot2:
Та с крушка и 300mA защита би трябвало да падне, но това хич не ме устройва.

Тема "Странност в ел таблото или аз нещо не знам..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: