Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Fender_str - специалист
Къде ли, Колега?
ЛИНЕЕН МОНО ПОТЕНЦИОМЕТЪР B100K
ЛОГАРИТМИЧЕН МОНО ПОТЕНЦИОМЕТЪР A100K 50mW
a_anastassov - специалист
Цитат от моя линк :
" Освен това те могат да имат и различни характеристики на регулирането, означавани с буквите А, В и С. В линейните потенциометри (означавани с А) нарастването на съпротивлението е правопропорционално на ъгъла на завъртане, в логаритмичните потенциометри (означавани с В) съпротивлението нараства отначало бавно, а след това по-бързо, а в експоненциалните (означавани с С) - обратно."
Кое ли е вярно?
Fender_str - специалист
http://en.wikipedia.org/wiki/Potentiometer

A letter code may be used to identify which taper is used, but the letter code definitions are not standardized. Newer potentiometers will usually be marked with an 'A' for logarithmic taper or a 'B' for linear taper. Older potentiometers may be marked with an 'A' for linear taper, a 'C' for logarithmic taper or a 'F' for anti-logarithmic taper. When a percentage is referenced with a non-linear taper is relates to the resistance value at the mid-point of the shaft rotation. A 10% log taper would therefore measure 10% of the total resistance at the mid point of the rotation; i.e. 10% log taper on a 10K ohm potentiometer would yield 1K at the mid point. The higher the percentage the steeper the log curve

Aко идваш към Варна на море бирата е от теб! :)
a_anastassov - специалист
Колега Fender_str,
Нямаш проблем с бирата, когато дойда във Варна. Между другото завършил съм ВИНС.
Прочетох малко по други форуми по този въпрос. Оказва се, че и двамата сме прави. Има два стандарта за означаването на потенциометрите - западен и източен стандарти. При източния стандарт буквите са след маркировката (както в моя пример) за съпротивлението и означават това което съм написал аз, а при западният преди нея (както в твоя пример) и означават това, което си написал ти .
Радвам се, че взаимно научихме нещо ново. За сега по една виртуална бира :drinkers:
малко обяснение
това е схема на управление на инвертор чрез напрежение в зависимост от температурата, направих платка с LM317 и изменям напрежение то чрез термистор - само че сондата е от типа NTC и вместо термистора да увеличава съпротивлението при покачване на температурата, той го намаля. а позистор на температура 125 градуса няма, затова ми е нужно да обърна съпротивлението термистора по някакъв начин - чрез някаква схема
lubomirlz - специалист
Защо не го направиш с pt1000 имаш повишение приблизително 4 ома на градус.
AAsat - специалист
Не знам доколко ще помогна но мисля че трябва да промениш питането примерно така: Трябва ми схема, на изхода на която напрежението се мени от Х волта до Y волта, когато температурата се мени от Х градуса до Y градуса. Опитвам се да го направя така - схема - но не се получава. Мисля че трябва да се направи такава и такава корекция но не се сещам как конкретно да стане. Може ли да помогнете?
Според мене при подобно питане би получил много по-полезни отговори. Иначе виждаш какво се получава и то не защото хората не искат да ти помогнат.
Уточнението, което си направил за мене поне поражда повече въпроси отколкото отговори - е разбира се съвсем възможно е да не съм съобразил нещо.
Къде все пак се очаква температура 125 градуса и какво трябва да стане когато температурата достигне тази стойност?
pansim - майстор
pasev написа:
малко обяснение
това е схема на управление на инвертор ................ а позистор на температура 125 градуса няма,
А сигурен ли си, че термистор на 125 градуса има??? Май ти трябва друг датчик, както са ти посочили по-горе.
a_stoev - майстор
pasev написа:
малко обяснение
това е схема на управление на инвертор чрез напрежение в зависимост от температурата, направих платка с LM317 и изменям напрежение то чрез термистор - само че сондата е от типа NTC и вместо термистора да увеличава съпротивлението при покачване на температурата, той го намаля. а позистор на температура 125 градуса няма, затова ми е нужно да обърна съпротивлението термистора по някакъв начин - чрез някаква схема

1. Смени знака на коефициента на регулатора в параметрите на инвертора.
2. 125* с NTC може и да стане ако е 50к, но ме съмнява. В тоя диапазон работят термосъпротивления /Pt100, Pt1000/. Или жертвай малко точност и сложи термодвойка. Термодвойката е и по-евтина.
3. Май се опитваш да правиш нещо от което не разбираш. Дай описания на пълната картина преди да си скапал нещо.

Тема "малко помощ за една схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: