Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Благодаря, за отговорите на всички
на тези които ме упрекват ще кажа че за пръв път използвам форум за решаване на проблем, но вече нищо повече не мога да измисля затова моля за помощ. Ето много подробно какво се опивам да направя. Тук става въпрос за загряване на питателната вода на Парен Котел ПКМ-6.5, като се използва температурата на комина чрез топлообменник монтиран в него . Монтажната схема е следната водна помпа върти водата от резервоара през топлообменника и по този начин водата се загрява в резервоара. Колкото повече температурата на водата се покачва толкова повече помпата трябва да увеличава своите обороти, за да поддържа 80 градуса, иначе водата става на пара и няма никакъв ефект. Промяната на оборотите го правя чрез честотен регулатор(инвертор),но исках да постигна плавно увеличение на оборотите спрямо температурата. Както знаете оборотите на инвертора се управляват и чрез напрежение 10в. Затова направих регулируем захранващ блок 10волта, като регулацията на напрежението се осъществява 2.2Ком термистор. Само че за да се увеличи волта от 0-10в. съпротивлението на трябва да расте съгласно моята схема (с LM317t), но термистора ми е тип NTC (не мога да използвам PTC заради температурата) т.е при загряване съпротивлението му намалява. Затова трябва да обърна процеса чрез някаква схема т.е. когато термистора намаля своето съпротивление то по някакъв начин то да се повишава от другия край (от 0 до 2,2Ком). Или някой да предложи някакъв друг вариант да става промяна на напрежението право пропорцинално на температурата. Датчика трябва да е до 130градуса поради изложените причини.

Засега реших проблема с много канален регулатор на температура със датчик PT 100, и вече системата работи втори ден без проблем,но регулацията се осъществява степенно посредством автоматика(от това разбирам), а на мен ми се иска да бъде безстепенно.

Съжалявам, че не отговарям навреме, ама влизам в нета след работа
lenko71 - специалист
Пробвай като размениш местата на резистора и термистора (предполагам, че ползваш основната схема с LM317).
AAsat - специалист
Температурния сензор LM35 по описание работи от −55°С до +150°C . Изхода му е 10.0 mV/°C . https://www.national.com/ds/LM/LM35.pdf Като се усили изходния му сигнал с неинвертиращ операционен усилвател може да се докара напрежение в необходимите граници. Схемата може да е нещо подобно: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2467 ... odY56f.JPG
С R1 се настройва нивото, което трябва да е в изхода при определена температура. С R2 се настройва необходимото усилване.
Може да се наложи още един повторител на изходното напрежение - зависи от входното съпротивление на регулиращия вход на инвертора. Може и да се мине с еднополярно захранване - зависи от това колко ниско управляващо напрежение е необходимо.
lubomirlz - специалист
Знам че форума е направи си сам, но ми се струва отговорна задачката, та защо не се насочиш към един пид регулатор с изход 0-10 волта и да ти е мирна главата.
Сега използвам температурен регулатор, с четири релейни изхода, и посредством автоматика променям съпротивлението 5 пъти, или помпата си промяна оборотите 5 пъти, и засега работи.

С тези пид регулатори нещо не съм наясно!!! моля малко информация че в нета ми излизат само като моя ( някакъв на Мега инжинеринг - Хасково ,не мога да ви покажа снимка защото го няма в нета, такъв имаше в склада на завода в който работя) с релейни изходи.

Да използвам основната схема на lm317 и вече пробвах с размяна на съпротивлението и термистора но се получи същия ефект само дето променям долната граница на напрежението.

Колега - ААsat идеята ти ми допада, ще я проверя веднага като отида на работа в понеделник, мисля че имам всичко необходимо на склад. С изключение на LM35 но ще го потърся да го купя.
todortv - майстор
Повечето инвертори имат вграден ПИД.
Какъв е инвертора?
todortv - майстор
За съжаление този няма ПИД регулатор.
Може да ползваш примерно този или този контролер, Pt100
температурна сонда.
Аналоговия изход на посочения контролер се свързва с аналогов вход на инвертора.
Така ще имаш безстепенно управление на помпата.
Колега, този вторият RTR848 - го има на склад във фирмата която работя - още утре ще пробвам и ще ви кажа резултата =D> :supz:

Тема "малко помощ за една схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: