• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Какво му е "академичното" - виждам си го разбрал и отговаряш, но не ми е докрай ясно:
fikata написа:
Диференциалната защита или дефектно-токовата предпазва и от пожар възникнал при нарушаване диелектричната якост на изолацията,стига това да доведе до ток на утечка.
Вярно, ако "доведе до утечка", ако не - все тая.
Леко и малко вероятно предимство, според мен, в сравнение с двупроводната схема - при утечка ще изключи по-рано - на 30 mA.
fikata написа:
При нарушена изолация и допир на проводника до корпуса може да доведе до някакъв потенциал на корпуса/в зависимост от степента на нарушението на изолацията/ но ток на утечка няма да протече ако металния корпус е изолиран от нулевия потенциал на земята.Защитният проводник осигурява протичането на този ток и ДТЗ отчита че през нея входящият ток е по голям от изходящия и реагира като прекъсва веригата.
Без защитния проводник ДТЗ ще изключи при допир, което се води безопасно.
Отново малко предимство в сравнение с двупроводната схема - за редките случаи на "слаба утечка", а не пробив към корпус (когато ще сработи добре оразмерен предпазител), което на всички ни се е случвало.

Тези "полухипотетични" ползи са с цената на самите ДТЗ и цялостна преработка на инсталациите, както и допълнителните неволи с някои уреди - често се докладва "Писна ми от ДТЗ и я елиминирах".

Може и да греша някъде. Въпросът беше подсказан от колега, който дори твърдеше, че ДТЗ ще работи достатъчно добре и в стандартна двупроводна инсталация. Отделно (вече и по темата) твърденията, че качеството на защитната нула има някакво отношение към работата на ДТЗ. Някой се обоснова с допълнителна защита срещу "дефект на дефектнотоковата", което ми идва малко в повече. Да не се окаже, че е поредния комерсиален норматив. :?
VLADO66 - майстор
Да ви разкажа случай на който съм свидетел:1000л. бойлер се пали(изолацията) от прегряване на кабелни обувки менте,Няма късо,утечки и т.н., предпазители,ДТЗ си стоят така че предоверяване не трябва да има.
fox_vt - майстор
Ми то тва не е в компетенцията на дт3 или АП чисто и просто пожар няма опасност от ел интервенция върху някого.Не че не може но в случая е нямало затова не са се задействали.
VLADO66 - майстор
Мдам прав си, само че покрай бойлера изгоря 150м2 покрив и добре че беше през ноща и хора нямаше.
Niky - специалист
Aз тази ДТЗ я разбирам като още една допълнителна защита.
Не може да си мислим, че сме покрили всички случаи, които Мърфи ще ни сервира.

Както нямаме защита от пренапрежение в таблото, от мълнии и т.н. - или поне повечето от нас нямат в ел таблата си, така и с този пожар. Малшанс просто.
8180 - майстор
Niky написа:
Aз тази ДТЗ я разбирам като още една допълнителна защита.
И аз така я разбирам, но въпросът е от какво допълнително защитава спрямо допълнителната инвестиция.
Може да бъркам, но намирам силата й основно срещу пряк допир - дете бърка в контакта, например, но за целта има по-прости решения. Пък и дори това си действие, вероятно, ще изпълни в двупроводна схема.
Намирисва ми на "Life Style".
dimitar.z - специалист
Да попитам - тези механичните таймери, по колко интервала могат да се задават дневно?
Niky - специалист
Аз доколкото съм въждал такъв, има час на включване и час на изключване.
Няма възможност като цифровите да зададеш 7 примерно времена на включване и изключване.
VLADO66 - майстор
Всяко палче е равно на 15 минути http://vbox7.com/play:209891e7
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: